Когато политиците дават, а не взимат пари

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да погледнем за момент случващото се в България от малко по-различна перспектива:

Преди седмица Google обяви, че създава нов офис в Букурещ. Там ще работят 350 души и така Румъния се превръща в най-големия център за разработки за wearables (преносими устройства) в EMEA - Европа, Близкия изток и Африка. Седмица по-рано германската компания Knauff Group обяви, че инвестира 211 млн. евро в две предприятия за иновативни материали за изолация в Румъния. По същото време Mercedes каза, че ще изгражда нов завод за електрически автомобили пак там, като за целта отделя близо 140 млн. евро.

Това са само три от новините за инвестиции там, и то в период, когато очакванията за криза правят компаниите изключително предпазливи. Нещо повече - това са инвестиции в модерност, в света от бъдещето. Подобни неща се случват и в Гърция, Сърбия, както и в Македония.

През това време новините от България са доминирани не от прогрес и модернизация, а от неща, които не се случват:

Преди две седмици служебното правителство обяви, че работи по нов бюджет за следващата година. Първоначалните информации бяха, че той ще заложи на много голям (сравнен с миналите години) дефицит, за да се финансират допълнителни социални плащания. Това щеше да е сериозен проблем по няколко причини, включително и защото последните опити дори сегашният дефицит да бъде финансиран с нов дълг показаха, че цената на парите се е увеличила сериозно. В крайна сметка служебният кабинет се отказа да внася бюджет в парламента, но нестабилната политическа ситуация пак продължава да носи сериозни рискове за публичните финанси и от там за цялата икономика. Усилията в момента дори не са насочени към това България да превключи на по-висока скорост, а към това да не се пусне ръчната спирачка и тя да тръгне назад. (Вижте всичко в темата на броя.)

Застоят тук през последните години не е следствие на някаква немарливост или неразбирателство накъде точно да се върви. Не, той е до голяма степен напълно съзнателно решение на хората, които са във властта. През последните над 10 години основният фокус на партиите във властта - предимно (но не само) ГЕРБ и ДПС, беше кражбата на публични ресурси. Основен елемент в нея е превземането на съдебната система, така че това да се случва безнаказано. Сега има отново огромно очакване тя да се реформира, но действията на същите партии - ГЕРБ, ДПС, и самата съдебна система (в лицето на главния прокурор Иван Гешев) показват, че те ще се опитат да му отговорят с имитация. Това вече се случи веднъж преди няколко години и ефектът беше засилване на контрола от страна на тези партии върху съда и прокуратурата. От това последва каскада от негативни ефекти върху цялата икономика и бизнес, която продължава с пълна сила и днес. (Повече по тази тема - тук.)

Серията от "новини" за събития, които трябва да се случват, но не се, тази седмица продължава с историята за най-вероятното блокиране на България за влизане в Шенген. В момента ние и Румъния сме единствените държави, които имат реална граница с останалата част от ЕС. Напълно възможно е след два месеца и България да се окаже единствената в рамките на съюза, ако усилията на Румъния завършат с успех (вижте в този текст). Последствията за това далеч не са само логистични - имиджовата щета ще може да се усети с още по-малко добри новини като тези за офиса на Google в Румъния.

И между другото румънската държава плаща 30% от инвестицията на Mercedes там. Обърнете внимание - държавата ДАВА 30%, а не взима примерно половината.

Накратко, дори напълно сходни с нас държави вървят напред, докато тук ценно време се пилее в това да се хвърля кал под колелата на държавата, така че тя да буксува и да не върви напред.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар