Ходорковски: Сега не е време да се настоява за мирни преговори в Украйна

Според бившия петролен магнат войната няма да свърши, докато Путин е на власт

Путин е политически ранен, но все още вярва, че може да спечели
Путин е политически ранен, но все още вярва, че може да спечели
Путин е политически ранен, но все още вярва, че може да спечели    ©  Reuters
Путин е политически ранен, но все още вярва, че може да спечели    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Михаил Ходорковски, напуснал Русия бивш главен изпълнителен директор на петролната компания ЮКОС, прекарал 10 години в колония като политически затворник, в анализ за The Economist.

Предстоящото студено и влажно време на руско-украинския фронт ще възпрепятства тези, които нападат, и ще помогне на онези, които се защитават. Така че вероятността за широкомащабен напредък изглежда все по-малка през идващите месеци. Тази застинала конфронтация доведе до подновяване на идеята, че преговорите с Владимир Путин биха били желателни. Не само ексцентричният Илън Мъск говори по въпроса, а също така и известният икономист Джефри Сакс. Последният дори заяви, че е било грешка да не се изпълнят условията на руския президент още през март. Тогава те включваха искания Украйна да признае окупираните територии за руски, да поддържа неутрален статут и да се демилитаризира.

Сега Путин е политически ранен, но все още вярва, че може да спечели. Той преднамерено се прицелва в цивилни обекти, лишавайки украинците от вода, светлина и отопление на прага на зимата, за да принуди ръководителите на страната да приемат условията му. Неговата агресия предизвика отговора, който очакваше - уважаван бизнесмен и признат икономист публично предложиха да се приемат исканията на терориста в замяна на мир.

Тези, които призовават за разговори, вероятно го правят по чисто човешки и прагматични причини - според тях Киев не може да спечели и затова смятат за разумно да не се губят човешки живот и пари в конфронтацията. Вместо това те искат капитулация, макар и не безусловна. За Украйна това ще означава отделяне на част от територията, отказване от евентуални военни съюзи (в частност с НАТО) и приемане на ограничения за собствените си сили.

За съжаление тези съвети само проправят път към ада. Путин в момента води четвърта война, която, както предишните в Чечения, Грузия и Сирия, започна, когато популярността му в Русия спадна. При липсата на върховенство на закона - ситуация, създадена от самия руски президент, рейтингът и насилието са двата стълба на неговия режим. Без тях той е свършен.

Когато казвам, че Путин започна тази война напразно, имам предвид, че е невъзможно той да получи каквато и да било победа, защото дори завладяването на Украйна няма да е краят. Другите му искания са НАТО да се върне до границите от 1997 г., както и разделение на сферите на влияние. Краят на войната няма да направи нищо за мрачната икономическа ситуация в Русия - завладяването на територия е тежест, а не актив. Това означава, че нов конфликт е неизбежен, особено защото силите на националния шовинизъм, събудени от инвазията в Украйна, няма да бъдат доволни от условията на никое мирно споразумение.

Важно е да се разбере, че Путин и неговият вътрешен кръг са живели целия си живот според кода на мафията, където законите не съществуват. В неговата глава съществува само силата. Ако опонентът отстъпи и поиска да преговаря, това означава, че е загубил и може, и трябва да бъде изцеден от всичко, което притежава. В този случай това може да означава завладяване на цялата или на поне две трети от Украйна, налагане на ултиматум на НАТО или изнудване на Молдова и на балтийските държави. Ние все още не сме стигнали дотам.

Сега Путин наистина се нуждае от глътка въздух. Докато, ако нещата продължат по начина, както досега - без почивка, скоро той просто няма да може да се бие. Така че се появяват спешни въпроси. Готов ли е руският президент да използва ядрено оръжие? Какво би постигнал? Затворено за руските самолети небе, разрушен черноморски флот, прекъснати мрежи за снабдяване и бягаща от НАТО армия? Съмнявам се, че Путин би рискувал употребата на ядрено оръжие.

Преговорите биха навредили на високия морал на украинската армия. А при мирно споразумение какво би гарантирало, че в рамките на година няма да има друга атака? Думата на Путин? Не ме карайте да се смея! Членството на Украйна в НАТО? Не е възможно! Американски мироопазващи сили? Не, САЩ не са готови за това! Огромни доставки на оръжие, така че нарастването на украинските бойни способности да надмине възстановяването на руските сили? Малко вероятно е това да се случи!

Така че какво би произлязло от преговорите? Намек за победа за Путин може би или отсрочка, по време на която Кремъл ще опита да възстанови армията и оръжията си. Високи цени на газа и на петрола, тъй като Путин знае, че може да произвежда по-малко и пак да има високи приходи. И необходимост страните от НАТО да харчат огромни суми за защита срещу една все по-очаквана агресия от "победителя в украинската кампания". Преговорите също така биха изпратили силно послание към автокрациите - от Китай и Северна Корея до Иран, че Западът е слаб, неспособен да отстоява позициите си и в невъзможност да предпазва приятелите си.

Споразумението и позволяването на агресора да се възползва от агресията са две различни неща.

Западът трябва ясно да покаже, че агресията трябва да се компенсира, както и да даде пример с разбойника, управляващ Русия. Той трябва да демонстрира, че подобно поведение може и ще бъде наказано. Това не означава невъзможност за преговори по принцип - войната трябва да свърши посредством мир, а мирът ще включва някакъв вид споразумение. Но споразумението и позволяването на агресора да се възползва от агресията са две различни неща.

Докато Путин е в Кремъл, няма да има мир. Така че изборът в момента е прост - Русия трябва да върне заграбените територии, а Украйна може тогава да възприеме неутрален статут; или Украйна по свои причини се съгласява или намира приемливо спиране на огъня. (Тази втора опция ще изисква директен военен съюз между Киев и неговите поддръжници, включително Великобритания и САЩ.) Всеки от двата избора трябва да дойде с разбирането, че те не представляват мир, а временна почивка преди неизбежното продължаване на конфликта. Краят на войната би бил възможен единствено след смяна на режима в Кремъл.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 2
    • + 4

    Нито Мъск, нито Сакс, нито Ходорковски, имат право да дават оценки ("това беше грешка...", "по-добре щеше да бъде, ако..." и под.
    Те са или далече или не разбират военната материя или последиците от едно или друго зася

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Разбира се The Economist не е нещото, от което човек може да се информира, още по-малко да намери отговори. Както и от останалите неолиберални медийни поборници.

    В тях няма да се открие опит дори за свързване на няколко странни на пръв поглед факта за "нарушение" от страна на Запада на собствените си антируски санкци, които се случиха ударно в рамките на броени дни:

    1. В самото начало на споменаването за евентуалното изтегляне/отстъпление/бягство на руснаците от Западния бряг на Днепър руското Външно обяви за възможни преговори с Киев "без предварителни условия". Защо тъкмо сега?;
    2. Руснаците евакуират през Днепър около 30 хил. войници със снаряжението и въоръжението им по понтони и с шлепове. Няма данни ВСУ да са се възползвали от тази твърде уязвима ситуация и да са атакували някак отстъпващите части на противника. Някой ги е спрял ли?
    3. Малко по-късно Вашингтон обяви, че удължава за още половин година разрешението на руски банки да осъществяват сделки по експорт на руски нефт и газ. Защо?;
    3. Скоро след това Роман Абрамович беше изключен от западните санкции и отново си върна контрола върху доскоро блокираните 6 млрд долара. Защо тъкмо Абрамович?;
    4. Лондонската метална борса се отказа от забраната да търгува с руска продукция. Какво става?;
    5. САЩ престанаха да натискат Индия да не купува руски нефт над наложения ценови таван без да използва посредничеството на западни компании. Защо?;
    6. Нидерландия изведнъж разреши на кораб с руски торове, арестуван от месеци заради санкции срещу собственика му, да продължи пътя си към крайната точка на маршрута си в Африка. Защо?

    Явно се случва се нещо, за което стръвните читатели на неолибералните пропагандни медии не са готови.
    И коментатори, като този "бивш политически затворник" (а на нашето покление по-известен като един от комсомолците-олигарси на Елцин заедно с Березовски, Усманов, Дерипаска, Прохоров), не помагат за осмислянето на реалната реалност и проглеждане зад пропагандните декори, с които усилено сме заобиколени и от него.

    Но където са свикнали единствено със заклинания, ще продължат единствино със заклинания...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 3

    Докторе, с или без руския кораб с торове, Путин се провали в Украйна. При това с гръм и трясък. Краят на управлението му може би не е близо, но идва. Това да бъде обеца на ухото за всички самозабравили се дребни диктаторчета.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1
    • + 2

    А е рекъл д-рът "стръвните читатели на неолибералните пропагандни медии", и те цъфнат...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-P
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 3

    Ами и аз съм доктор, но съм прост хирург и не мога да се меря с психитър...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#4] от "masay":

    Както ги нарекох горе "стръвните читатели" са като плесента - трябва им само влага и топлина, за да избуят. Осигуряват им я пропагандните мантри като преведеното горе нищонезначещото мнение на олигарха Ходорковски. Апропо, попитах сина си знае ли кой е Ходорковски и той ме изгледа учудено. ЮКОС? Същата реакция...

    Та в този ред на мисли нищо не пречи Капитал да процитират и мнението на още десетки политически коректни за тях съвременни белогвардейци, но исторически мумии за следперестроечното поколение.

    Между другото: смятате ли, че има необходимост тук да си доказваме професионална квалификация, получени визи,потентност, недвижима собственост или можем просто да обменяме мисли?

    Нередност?
Нов коментар