Православен духовник пръска със светена вода руски запасняци, малко преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна. По думите на Путин около 50 хил. души от набързо мобилизираните над 300 хил. руски мъже са директно изпратени на първа линия, включително в района на Херсон, без да преминат през опреснително военно обучение.
Православен духовник пръска със светена вода руски запасняци, малко преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна. По думите на Путин около 50 хил. души от набързо мобилизираните над 300 хил. руски мъже са директно изпратени на първа линия, включително в района на Херсон, без да преминат през опреснително военно обучение.    ©  Reuters

Войната | Русия твърди, че напуска Херсон без бой, Украйна внимателно напредва

Шойгу е разпоредил окупационната армия да се изтегли на източния бряг на Днепър. Киев се опасява, че това може да е капан

Православен духовник пръска със светена вода руски запасняци, малко преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна. По думите на Путин около 50 хил. души от набързо мобилизираните над 300 хил. руски мъже са директно изпратени на първа линия, включително в района на Херсон, без да преминат през опреснително военно обучение.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу официално е разпоредил пълно изтегляне на всички военнослужещи от завладeния южен украински град Херсон и териториите на едноименната област, които се намират по западния бряг на река Днепър, стана ясно днес следобед. Ако наистина се окаже вярно, а не поредна руска оперативна хитрост, това ще бъде най-знаковото руско отстъпление след провала на обсадата около столицата Киев през пролетта и прогонването на окупаторите от Харковска област през септември.

Макар да не е най-големият завладян от руснаците град (предвоенното население на Мариупол е с 200 хил. души повече), Херсон на практика е единствената украинска регионална столица, която силите на Путин успяха да завземат и то почти без бой в началото на инвазията. Той е център и на една от четирите украински области, които Путин анексира към Руската Федерация със свой указ, обявявайки, че тя ще остане руска територия "завинаги". По странно стечение на обстоятелствата днес "загина при ПТП" и зам.-ръководителя на херсонската марионетна администрация Кирил Стремусов, който беше най-шумният застъпник на тезата, че Москва никога няма да изостави региона.

Херсон е и единственият руски плацдарм на западния бряг на голямата река Днепър, разделяща Украйна на две части. Той трябваше да послужи за по-нататъчно развитие на инвазията - най-вече по крайбрежието на Черно море към третия по големина стратегически пристанищен град Одеса. Загубата му обаче на практика означава, че Кремъл за момента замразява принципните си планове за окупиране на цялото украинско Черноморие и изграждане на сухопътен коридор до контролирания от проруски сепаратисти анклав Приднестровие на територията на Молдова.

Очаквано (неизбежно) решение

За руско изтегляне от Херсон неофициално се говори от няколко седмици. Завоалиран анонс в тази посока направи и ген. Сергей Суровикин, още когато пое командването на обединените въоръжени сили на Руската Федерация в Украйна. През последните седмици обаче въоръжените сили на Киев подхождат към контраофанзивата на южния фронт изключително внимателно, защото се опасяват да не попаднат в капан - взривяване на язовирната стена на Днепър при Нова Каховка, което ще доведе до огромно наводнение около устието на голямата река (където се намира Херсон) или евентуално използване на оръжие за масово унищожение.

Допълнително притеснение в тази посока буди обстоятелството, че през последните седмици руските окупационни власти системно, включително принудително изселват жителите на регионалния център. Според твърденията на руската страна до момента над 100 хил. души са били "евакуирани" на източния бряг на Днепър (предвоенното население на града беше около 300 хил.). "Докато украинското знаме не се развее над Херсон, няма смисъл да се говори за руско изтегляне", коментира по повод руския анонс Михайло Подоляк, политически съветник на украинския президент Зеленски. През последните няколко дни флагът на Руската Федерация неочаквано и без предизвестие беше свален от основните административни сгради в Херсон. "Ако руснаците кажат нещо, ще направят обратното!", мнително коментира и Виталий Ким - популярният регионален управител на украинската Николаевска област, която се намира от другата страна на херсонската фронтова линия.

Русия обаче упорито продължава да твърди, че наистина провежда изтегляне. Според днешно телевизионно изявление на ген. Суровикин преценката на военното командване е, че снабдяването на град Херсон вече не може да се осъществява ефективно. През последните няколко месеца украинската армия провежда масирана кампания по удари с реактивни ракетни системи HIMARS, която извади от строя мостовете на Днепър и реките в региона, както и разруши критичната инфраструктура, необходима за логистично осигуряване на окупационната армия - с гориво, боеприпаси, храна и други ресурси. През последните дни руските войски също са започнали да взривяват мостовете по реките около Херсон с цел да забавят придвижването на украинската армия.

Според Суровикин в момента се изграждат отбранителни съоръжения по източния бряг на Днепър, където руската армия планира да заеме позиции. Ако обаче действително бъде взривена язовирната стена при Нова Каховка, по-застрашен от наводнение ще е именно източният бряг на реката, който е по-нисък. "Ще съхраним живота на нашите войници и боеспособността на бойните ни части. Оставането им на десния (западния) бряг е безполезно. Някои от тях могат да се използват на други фронтове", обобщава командващият на окупационните сили.

По неофициална информация от украински телеграм канали доскорошните руски позиции в района на Чернобаевка, където се намира херсонското летище, както и на Снегуривка, където във вторник се разразиха ожесточено боеве, действително изглеждат изоставени. Съобщава се и за взривяване на телевизионната кула в района на селището Берислав, което се намира на западния бряг на Днепър срещу Нова Каховка.

За момента ситуацията изглежда хаотична, като украински източници твърдят, че руски въздушнодесантни части и формирования от мобилизирани запасняци продължават да се сражават в някои участъци на фронтовата линия. Най-вероятно идеята на руските стратези е част от бойните формирования да прикриват оттеглянето на останалите, така че то да се извърши постепенно и в организиран порядък, така че украинската армия да не успее да плени твърде много бойна техника.

При всички положения обаче изтеглянето на цялата екипировка на голямата руска военна групировка през река Днепър няма да е възможно. Най-вероятно целта ще е изоставяната бойна техника да бъде най-старата и най-небоеспособната, като при отстъплението тя да бъде изваждана от строя и/или минирана. За прикриване на оттеглянето най-вероятно приоритетно ще бъдат използвани бойните части от мобилизирани запасняци, така че най-опитните руски ветерани да бъдат съхранени за следващите фази на войната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    w&QzAkh2Y@ avatar :-|
    w&QzAkh2Y@
    • - 5
    • + 1

    Годпод да воюва и пази руската армия срещу силите на Антихриста.

    Нередност?
  • 2
    vht16618431641139078 avatar :-@
    Борис Евдокимов

    До коментар [#1] от "w&QzAkh2Y@":

    Нередност?
Нов коментар