Напред към 2023: Десет урока от завръщането на историята

Войната между държави, която повечето академични наблюдатели мислеха за отживелица, е само едно от вижданията за международните отношения, които не е оцеляха през 2022 г.

В Европа станахме свидетели на типична имперска война, в която руският президент Владимир Путин опитва да унищожи Украйна като суверенна и независима страна
В Европа станахме свидетели на типична имперска война, в която руският президент Владимир Путин опитва да унищожи Украйна като суверенна и независима страна
В Европа станахме свидетели на типична имперска война, в която руският президент Владимир Путин опитва да унищожи Украйна като суверенна и независима страна    ©  Reuters
В Европа станахме свидетели на типична имперска война, в която руският президент Владимир Путин опитва да унищожи Украйна като суверенна и независима страна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ричард Хаас, президент на американския Съвет за външни отношения и бивш директор на политическото планиране в Държавния департамент на САЩ (2001-2003 г.), в анализ за Project Syndicate

Изтичащата 2022 г. ще липсва на малцина. Това беше година, характеризирана от продължителна пандемия, напредващи климатични промени, галопираща инфлация, забавен икономически растеж и най-вече от избухването на скъпо струваща война в Европа, както и от притеснения, че в скоро време може да се стигне до конфликт в Азия. Някои от тези събития бяха очаквани, но повечето не бяха. И всички те водят до уроци, които игнорирахме на собствен риск.

Първо, войната между държави, за която повечето академични наблюдатели мислеха, че е отживелица, се оказа, че въобще не е това. В момента в Европа сме свидетели на типична имперска война, в която руският президент Владимир Путин опитва да унищожи Украйна като суверенна и независима страна. Целта му е да гарантира, че една демократична, пазарно ориентирана нация, търсеща близки връзки със Запада, не може да съществува на границата с Русия, защото задава модел, който може да се окаже привлекателен за руснаците.

Разбира се, вместо да постигне бърза и лесна победа, както очакваше, Путин откри, че собствената му армия не е толкова могъща и че опонентите му са далеч по-решителни, отколкото той и мнозина на Запад предполагаха. Десет месеца по-късно войната продължава без изгледи за скорошно приключване.

Второ, идеята, че икономическата взаимозависимост представлява защитна стена срещу войната, тъй като никоя страна не би имала интерес да прекъсне взаимоизгодната търговия и инвестиционните връзки, вече не е достоверна. Всъщност голямата зависимост на ЕС от руските енергийни доставки вероятно е повлияла на решението на Путин да нападне Украйна, тъй като го е навела на заключението, че Европа няма да му се противопостави.

Трето, интеграцията, която подхранваше десетилетната западна политика спрямо Китай, също се провали. И тази стратегия почиваше на схващането, че икономическите връзки заедно с културните, академичните и другите отношения ще доведат до политически развития, които ще провокират възникването на един по-отворен и по-пазарно ориентиран Китай, който също така е и по-умерен във външната си политика.

Нищо подобно не се случи, въпреки че може да се спори дали грешките са в концепцията за интеграция или в начина, по който тя бе приложена. Това, което е ясно, обаче е, че китайската политическа система става все по-репресивна, а външната политика на страната е все по-безкомпромисна.

Четвърто, икономическите санкции, които често са избраният инструмент на Запада и неговите партньори, когато реагират на правителствени нарушения на човешките права или агресия, рядко водят до смислена промяна на поведението. Дори агресия, която е толкова брутална като руската срещу Украйна, не успя да убеди много правителства по света да изолират Русия в дипломатически и икономически план. И макар западните санкции да подкопават руската икономика, те не успяват да убедят Путин да промени политиката си.

Китайската политическа система става все по-репресивна, а външната политика на страната е все по-безкомпромисна.

Пето, фразата "международна общност" трябва да бъде пенсионирана. Просто няма такава. Правото на вето на Русия в Съвета за сигурност обезсилва ООН. Мултилатерализмът остава важен, но ефективността му ще зависи от изготвянето на по-тесни договорки между правителствата със сходни виждания.

Шесто, демокрациите може и да са изправени пред предизвикателства, но проблемите за авторитарните системи може да са дори по-големи. Идеологията и оцеляването на режима често движат процеса по вземане на решения в тези системи, а авторитарните лидери обикновено не се отказват от доказано грешни политики и не признават, че са сгрешили, тъй като това ще бъде възприето като проява на слабост и ще доведе до обществени призиви за промяна. Такива режими постоянно са под угрозата от избухването на протести, както например в Русия, Китай и Иран.

Седмо, потенциалът на интернет да мобилизира хората да се противопоставят на властите е много по-голям при демокрациите, отколкото при затворените системи. Авторитарните режими, например в Китай, Русия и Северна Корея, могат да контролират и цензурират онлайн съдържанието. Същевременно социалните мрежи в демократичните държави са податливи на разпространението на лъжи и фалшива информация, което подхранва поляризацията и прави управлението много по-трудно.

Осмо, все още съществува Западът - термин, базиран повече на споделените ценности, отколкото на географията. И съюзите остават ключов инструмент за насърчаването на реда и правото. САЩ и техните партньори в НАТО реагираха ефективно на руската агресия срещу Украйна. Вашингтон също така изгради по-силни връзки в Индийско-Тихоокеанския регион, за да отговори на нарастващата заплаха, идваща от Китай.

Девето, американското лидерство продължава да бъде от съществена важност. САЩ не могат да действат унилатерално в света, ако искат да запазят влиянието си, но светът няма да се обедини, за да се справи с общите предизвикателства за сигурността, и други, ако Вашингтон е пасивен. Често е необходима американската готовност да води най-отпред, вместо да стои отзад.

Последно, трябва да бъдем скромни относно това, което можем да научим. Важно е да се отбележи, че малко от предходните уроци можеха да се предвидят преди година. Това, което научихме, е не само, че историята се повтаря, а също така и че, за добро или за лошо, тя си запазва способността да ни изненадва. С това наум, напред към 2023 г.!

Все още няма коментари
Нов коментар