🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

2023: Годината на отложените проблеми

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прогнозите в началото на годината напоследък имат сравнително ниска успеваемост. В началото на 2020 г. светът изглеждаше по един начин, а само два месеца по-късно ковид пандемията го направи напълно, напълно различен. Почти същото се случи и през миналата година - тя започна с надежди за край на пандемията и съответно възстановяване на икономиките, което отчасти се случи, но после агресията на Русия в Украйна разбърка отново всичко в нашия регион, Европа, а и в целия свят. Тази година, засега, изглежда, че ще бъде различно.

На хоризонта не се забелязват нови големи кризи, но това не означава, че всичко ще върви само напред и нагоре. 2023 идва с още нерешените проблеми на предишната година и надеждите, че ако те не бъдат разплетени, поне няма да има нови катаклизми от планетарен характер. Турбулентните времена наистина са трудни за прогнозиране, но следващите месеци имат повече шансове да приличат на 2021 г. по това, че ще се търси затихване на сегашните шокове и ще се внимава да не се предизвикат нови.

Въпреки сътресенията по-голямата част от нашия свят влиза в 2023 в по-добра форма, отколкото беше преди. Както отбелязва американският политолог Ян Бремър в годишния доклад на консултантската си фирма Eurasia Group, пандемията е почти свършила, Русия няма как да спечели в Украйна, Европейският съюз е по-силен от всякога, НАТО преоткри причина да съществува, зелената енергия стана суперевтина. Има обаче няколко големи "но". В момента прекалено много власт в света е концентрирана в ръцете на няколко души, които стават все по-трудни за прогнозиране. Путин в Русия и Си Дзинпин в Китай затягат хватката върху своите държави и са все по-непредвидими.

България обаче ще има точно обратния проблем и през новата година. Властта тук не може да се концентрира до нужната степен, така че да има нормално правителство, реформаторско мнозинство в парламента и бързи стъпки към модернизация на средата - спиране на кражбите, а след това икономически, политически и обществен прогрес. В толкова турбулентни времена това е дори по-сериозен проблем, защото, когато се движиш по разместващите се плочи на света, трябва ловкост и много ясна визия къде искаш да се намираш, за да не изпаднеш от играта.

Основната тема на "Капитал" тази седмица очертава точно това - най-видимите процеси, които ще оформят средата за работа и живеене. Избрахме няколко теми:

  • Какво правителство ще управлява в България през идващите месеци;
  • Ще създадат ли наистина местните избори нова и ефективна българска политика;
  • Накъде ще се движи българската икономика;
  • Има ли шансове войната в Украйна да приключи тази година;
  • Колко лека ще бъде рецесията в Европа.

Накратко, светът се пренарежда доста бързо и който иска да има хубаво място в него, трябва да бъде много активен.

Да гледаш само напред обаче никога не е добра стратегия. В огледалото за обратно виждане има ценни уроци, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Тази година "Капитал" става на 30 и през идващите месеци ще може да прочетете, чуете и видите ключовите истории, които нарисуваха очертанията на тези десетилетия. Защото, все пак, който не знае откъде тръгва, трудно може да стигне където иска.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 1

    Днес ви нямаше на нито едно място откъдето ви купувам обикновено в Ямбол - инмедио, лукойл , омв ... казаха че днес въобще несс ви доставяли никъде в града.

    Нередност?
Нов коментар