🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германски експерти за статията във Welt: Европа разбира кои са истинските й приятели в България

Отзвукът от разкритата в публикацията роля на кабинета "Петков" в подпомагането на украинската армия в първите месеци след руската инвазия

Бившият премиер Кирил Петков на Европейската среща за Украйна на 25 март 2022 г.
Бившият премиер Кирил Петков на Европейската среща за Украйна на 25 март 2022 г.
Бившият премиер Кирил Петков на Европейската среща за Украйна на 25 март 2022 г.
Бившият премиер Кирил Петков на Европейската среща за Украйна на 25 март 2022 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йохана Даймел, политолог, зам.-председател на германското дружество за Югоизточна Европа,

Мартин Котее, директор за Югоизточна Европа на германската фондация "Фридрих Науман",

на въпроси на Deutsche Welle

DW: Как според вас ще се отрази обширната публикация за България в германския Welt върху общественото мнение?

Йохана Даймел: Статията се появява в един наистина важен момент за България и за Европа. Храбростта и политическата решителност на Кирил Петков правят силно впечатление в европейски мащаб. Информацията за активна военна помощ чрез доставката на дизел и боеприпаси за Украйна решително подобрява репутацията на България, която в ЕС досега изглежда доста мърлява заради политическите кризи и корупционните афери около Бойко Борисов. Направо да не повярваш на очите си каква политическа решителност е необходима специално в България, за да застанеш открито против Русия! България членува в ЕС и в НАТО, но в същото време е черноморска страна, силно зависима от енергийни доставки. Да не говорим, че чрез своите мрежи в политиката, икономиката и обществото Москва упражнява силно влияние. Точно тази страна под ръководството на Петков търси оригинални пътища и съумява да обърне в своя полза настроението в Европа. Това във всички случаи трябва да окаже въздействие върху българското общество. Доскоро изглеждаше, че страната отново ще се върне обратно към партиите на статуквото и кукловода Бойко Борисов, но статията в Die Welt дава надежда, че ще продължи с проевропейския курс.

Мартин Котее: Тези слухове обикалят из София месеци наред, но сега вече е официално: реформаторското правителство на премиера Кирил Петков, което през лятото беше свалено чрез вот на недоверие, в една изключително тежка ситуация е поело отговорност и е действало в полза на нападнатата Украйна и на цяла Европа. Малка България реши да застане на исторически правилната страна - и пое голям риск. Според мен това е забележително. Германия и новият й външен министър на отбраната спокойно могат да си вземат пример от България, смятам аз. Между другото: това не е само морална победа. Курсът на реформаторското правителство се оказа печеливш за България и в икономическо отношение. Фирмите и цялата икономика спечелиха от това, както виждаме днес. България преплува през кризата по-успешно от Германия. И доказа, че въпреки всички твърдения не се намира в енергийна зависимост от Русия.

DW: А как ще реагира Москва и как ще реагира Европа на тази нова информация за една много активна роля на България в подкрепа на Украйна?

Й.Д.: Току-що в София се проведе дискусия около влиянието на Москва, от която стана ясно, че Русия използва всички средства, за да разпространява пропаганда в България. Продължава да е налице и опасността от саботаж и подривни акции на Руската федерация срещу България, включително и срещу нейната военна и оръжейна промишленост. Руските власти включиха в списък за издирване разследващия журналист Христо Грозев. Кибератаките и дезинформацията са всекидневие. Може да стане дори по-лошо: Москва и нейните верни последователи в България могат да провокират политически безредици и целенасочена дестабилизация. Ето защо ЕС и НАТО с всички сили трябва политически и военно да подсигурят гърба на България. Най-малкото: приемането на страната в шенгенското пространство отново трябва да излезе на дневен ред.

М.К.: Москва навярно допълнително ще усили опитите си да подкопае българската демокрация: чрез подкрепа на дясно-националистически сили, които всъщност са инструмент на Кремъл, и чрез систематичното разпространяване на дезинформация. Същите игрички се играят и в Германия. Така че днес Европа вече разбира кои са истинските ѝ приятели в България, надявам се. Това са реформаторите, които работят за промяна и за бъдещето. А не онези, които през лятото ги свалиха от власт.

DW: България отново ще има избори - вероятно още през март. Виждате ли някаква връзка с публикацията?

Й.Д.: Президентът Румен Радев връчи на БСП третия мандат за сформиране на правителство. Както той, така и БСП са смятани за приятелски настроени към Русия, а тази тяхна звезда според мен вече залязва. Някогашният генерал-майор и настоящ президент се възпротиви срещу помощта за една страна, която е подложена на брутална военна агресия. Много се надявам, че тази публикация ще даде положителен импулс на българските избиратели да подкрепят проевропейските партии и най-после да пресушат политическото блато около Борисов-Гешев-Доган, за да се измъкне страната от примката на дълбоко проникналите в системата партии на статуквото.

М.К.: Българските избиратели са изправени пред една ясна алтернатива: Или свободата и и произтичащите от нея възможности за индивидуално развитие и благоденствие, или играене по свирката на един брутален агресор, който потиска и праща на смърт собствения си народ само за да задоволи имперските си амбиции. Защото това е изборът, който всеки ще прави.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 6
    • + 1

    DW е доста еднозначна медия и да се цитира тук е показателно какъв ефект се цели с това.
    В същото време един сериозен български анализатор - Стефан Антонов - е безкрайно неудобен с логичните си изводи за генезиса на тези преекспонирани дитирамби към "спасителя" на Украйна - Киро Петков. Ако чрез препродаване на комисионери нещо се спасява, то най-често е собственото салдо по сметките...

    https://glasove.com/na-fokus/krizisniyat-piar-na-kiril-i-asen-vmesto-otgovornitsi-za-nexo-spasiteli-na-ukrayna

    Нередност?
  • 2
    evstatco avatar :-|
    Evstatiev
    • + 7

    До коментар [#1] от "masay":
    Дай Боже всекиму "кризисен PR" в Politico, Die Welt и Deutsche Welle. Защото алтернативата е PiAr в ПИК, Труд, Телеграф, итн.

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 2

    До коментар [#1] от "masay":

    Прочетох И статията на "сериозния български анализатор". Може би имате предвид, че гледа сериозно, защото освен полуистини премесени с откровени лъжи , аз не проетох.
    Ето един цитат от статията:
    "А сега да си представим, че влиятелна компания за политически маркетинг и PR, работеща за "Продължаваме промяната", е скалъпила цялата горна история и е намерила лековерни, или пък корумпирани западни медии".

    "Лековерни" и "корумпирани", "западни" медии може и да има някъде, но това не са Politico и Die Welt. Може да са такива само в болния мозък на вашия сериозен анализатор. Няма НИКАКВИ данни да са такива, репутацията им е безупречна, най-малкото защото не могат да си позволят друго, ако инвеститорите и собствениците им искат изданията да ги има.
    Така че, драги, не пишете глописти и не се излагайте.

    Нередност?
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova

    "че влиятелна компания за политически маркетинг и PR, работеща за "Продължаваме промяната", е скалъпила цялата горна история и е намерила лековерни, или пък корумпирани западни медии"." ...е па колко да са корумпирани, колкото Телеграф, ПИК, Труд, БНТ, ама нито ги чета ,нито ги слушам, че ми се гади и повръщам...

    Нередност?
Нов коментар