🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисия 121 - втори опит

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пети. В редакцията на "Капитал" трябваше внимателно да броим кои поред са сегашните парламентарни избори, защото, честно казано, и журналистите са зашеметени от политическата въртележка, която започна през април 2021 г. с изтичането на мандата на последния кабинет "Борисов". През това време освен четири пъти за Народно събрание имаше и два тура на президентските избори. Напълно разбираемо всички са не само объркани, но и все по-малко обръщат внимание какво се случва. Изборите обаче продължават да са важни, в някои отношения дори и повече.

Ако погледнем положително, последните месеци бяха много поучителни. Те показаха какви могат да са щетите от това дълго време да няма нормално правителство и стабилно мнозинство в парламента. Дори и в няколкото месеца, в които не управляваше служебен кабинет - по времето на Кирил Петков, коалицията беше толкова разнопосочна, че реално нямаше мнозинство в Народното събрание. Дефектите от това до момента са много:

  • Беше пропиляна напълно реалната възможност България да влезе в еврозоната от началото на 2024 г.
  • Беше пропиляна възможността за ударна модернизация на българската армия чрез триъгълни сделки с Украйна - износ на старо съветско въоръжение срещу замяна със западно.
  • Дори и теоретичната възможност за влизане в "Шенген" беше изпусната.
  • Финансирането от Плана за възстановяване беше в най-добрия случай отложенo, в по-лошия - пропиляно.
  • Възможностите за някакво модернизиране и очовечаване на области като образование, здравеопазване, инфраструктура и каквото друго се сетите, бяха пропилени.
  • Съдебната реформа, прокуратурата, КЗК...

Две години в държавата не се случва нищо. Българските компании се опитват някак да лавират между късите ходове на държавата, чуждите бягат надалече. Дупките по пътищата стават по-големи, мръсотията и хаосът в големите градове се увеличава. Възможностите стават по-малко. България, изглежда, се маргинализира.

Не че в предишните 12 години се случваха много неща. Надеждата обаче беше, че след десетилетието на пълен застой при Борисов и тотални кражби може да започне период на ускорена модернизация. Не се случи.

Надеждата сега е, че след петите избори за две години може да има нова динамика. Историята обаче обича иронията. През 2019 г. Бойко Борисов казва в интервю за bTV: "На моите приятели от другите партии, които казват, че са център-дясно, искам да им кажа: нека не си затварят вратата към нас, Господ е събирач, ще дойде ден и те ще имат нужда от нас." Ето, този ден изглежда дойде.

Един от вероятните сценарии след изборите в неделя изглежда коалиция на ПП и ДБ с ГЕРБ. Това е темата от корицата на "Капитал" тази седмица - може да я видите тук.

Самата корица е реплика на една предишна - от преди изборите през септември 2021 г. Тогава ⅔ от космонавтите бяха други - вместо Асен Василев беше Мая Манолова, а на мястото на сегашния с отражението на Бойко Борисов беше Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Вълните на историята сега изтриха от пясъка очертанията на техните партии, уви, без друг резултат.

На тези избори най-трудните избори, изглежда, ще са след изборите - въпросите кой с кого и как ще получават трудно отговори, защото последните две години се напълниха с много емоции. Вече почти 14-годишният застой и всички натрупани през него несправедливости, дисбаланси, мръсни пари и нечестна власт създават огромно напрежение.

Но решението как да се гласува в крайна сметка трябва да е хладно и рационално - кой вариант ще изпрати България в спиралата на ударна модернизация. Време за губене няма.

В броя ще видите още:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Сега се прилага, с много голям дефект метод за държавни финанси. Неправилността е от пренебрегнато качество на парите. Всеки е с щети.
    Поради неправилността в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети. Все още политиците запазват допусканата слабост. Те са жертви на своето поведение.
    При запазване на държавната слабост, дори със сто пъти избори е невъзможен устойчив просперитет.
    Устойчивият държавен просперитет е възможен след подобрение на методът за държавни финанси.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Силно се надявам двамата астронавти да останат без гравитация в космическото пространство на БГ политиката.
    В противен случай, стъпят ли във властта, гуруто на Киро ще ни доведе до война.

    Русия може да не е добър избор, но война с Русия е катастрофа.
    Поредната национална катастрофа, която следва в БГ след всяко нейно включване във война с Русия.

    Партиите на войната във властта е просто война. И никакво значение тогава нямат нито Шенген, нито еврозоната, нито нищо друго от изброеното.
    Войната има своя логика - смърт и разрушения, които коализията на войната ще направят грубо осезаеми!

    Нередност?
Нов коментар