🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | За дядото на Васил Терзиев и мафията

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" е бил на 11 години, когато дойде демокрацията. Трябва ли той да носи вината на дедите си?

Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тема
Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тема
Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тема    ©  Цветелина Белутова
Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тема    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно е спряло да ни прави впечатление, защото е така отдавна, но в много отношения София се управлява от мафията. Това започна още в средата на 90-те, когато престъпността в България се контролираше от дуопола на двете групировки СИК и ВИС. Тогава управлението на града беше разделено сравнително поравно между тях. Например - за едната групировка (ВИС) паркингите, за другата (СИК) събирането на боклука. По времето на Софиянски за интересите на СИК отговаряше повече кметството, а за интересите на ВИС - общинският съвет. В един момент дори председател на Столичния общински съвет беше Антоан Николов, съдружник на (безследно изчезналия) Мето Илиенски. Последният беш/е ключова фигура в структурата на ВИС, а след изчезването му беше наследен от убития преди няколко седмици Къро и от избягалия в Дубай Таки. По това време се случва масово разпродаване на общинско имущество, като сериозна част от него отива в ръцете на близки до ВИС и СИК лица.

После кмет на София стана Бойко Борисов - преди това също функционер на СИК. През последните години общински съветник на ГЕРБ (Гълъбин Боевски) беше осъден заради трафик на кокаин в Бразилия. Друг, много влиятелен общински съветник от ГЕРБ - Орлин Алексиев, в продължение на години определяше крайните резултати от повечето големи обществени поръчки. Той също беше разследван за трафик на кокаин, но не се стигна до нищо конкретно и това изглеждаше повече като борба за преразпределение на общинските финанси.

На този фон за много хора важен проблем за общия кандидат на ПП, ДБ и "Спаси София" - Васил Терзиев, се оказа фактът, че дядо му, баща му и чичо му са били високопоставени функционери на комунистическата Държавна сигурност. От едната страна - в общи линии откровена мафия. От другата - проблем с дядото, поставил началото на малка ДС-династия, свършила до Васил Терзиев.

Един от великите американски стенд ъп комици, Бил Бър преди време водеше своя лична битка с cancel културата - издаването на публични морални присъди за позициите на различни хора. "След като всички възможни хора сега бяха канселирани, започнаха да канселират други заради техни изказвания отпреди 10, 20 и 30 години. Когато и това се изчерпа, започнаха да се канселират умрелите", казваше той по повод събарянето на паметници в САЩ. Случващото се в момента с Васил Терзиев изглежда като опит той да бъде канселиран заради изборите, направени от негови роднини преди десетилетия, което е изцяло ново ниво.

Случващото се в момента с Васил Терзиев изглежда като опит той да бъде канселиран заради изборите, направени от негови роднини преди десетилетия, което е изцяло ново ниво.

Апропо, мутрите през 90-те окупираха София с аргумента, че на власт не трябва да са комунистите. Днес, с аргумента, че не трябва внуците на комунистите да са на власт, същите хора, които подарих(ме) града на мафията преди десетилетия, защитават властта й. Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" е бил на 11 години, когато дойде демокрацията. И тук се сблъскваме със следващия проблем - трябва ли той да носи вината на дедите си. Първоначалният дебат за неговата кандидатура не беше дали е кадърен, дали е способен да промени София, дали има идеи за разрешаването на проблемите й, а от какво потекло е. И по стар ченгеджийски похват той беше вкаран в режим на обяснения. Започнаха да валят призиви да се извини за делата на дедите си, което той направи и осъди комунистическия режим. Предложи да се направи закон за лустрацията, Музей на комунизма, разговор за комунистическото минало и всички други неща, които не са се случили през трите десетилетия демокрация. Фигурата на Васил Терзиев, който по времето на социализма е бил дете, като гръмоотвод пое всички гръмотевици по тази тема.

Това обаче отвори другия дебат - трябва ли внуците да отговорят за делата на дедите си. И не е ли това точно рефлекс от комунизма. Тогава цели родове и тяхното бъдеще бяха изтрити под лозунга - той е роднина/син/внук/ правнук на "враг на народа".

Защо тогава в един демократичен свят искаме внукът да отговаря за делата на дядо си. Нали смисълът на демокрацията е човекът да се познава по делата му. И защо искаме от Васил Терзиев да се държи като Павлик Морозов (за по-младите - това е детето, което предало на комунистическите власти баща си, който скрил малко храна и не я предал на държавата, за да има точно за детето), вместо да го съдим по неговите възможности. И най-яростните глашатаи по тази тема са именно пострадалите от народната власт. Което е парадоксално. Как да имаме бъдеще, като не можем да прощаваме миналото.

Обществото ни мисли в клишета, оставени от комунизма - "или е добър, или е добре, или е свестен, или е известен." Криминализацията на успеха е едно от най-уродливите наследства на комунизма по време на прехода - първият милион е направен или с пистолет, или с куфарче от ДС, или през обществени поръчки. такива истории има, но има и такива, в които успехът идва без нарушаване на правилата.

За тази част от IT сектора, в която е основаната от Васил Терзиев и неговите партньори "Телерик", практически не могат да се намерят връзки с ДС. Макар и много далече от конспиративните теории, че тя едва ли не кукловоди половината държава, ДС има икономическа сянка. В почти 100% от случаите обаче, тя е свързана с кражби и източване на стойност, а не със създаване. Успехът на "Телерик" е ясно проследим и напълно обясним - добрата комбинация от качествата и усилията на различни хора прави силна компания, която продава услуги по целия свят.

Сега върху Васил Терзиев се концентрират подозренията и разочарованията на няколко поколения, които бяха свидетели на безобразното натрупване и преразпределяне на стойност през последните десетилетия. Това е разбираемо и въпреки това неправилно. Мафията е от другата страна. И ако бъде оставена, ще управлява още 25 години.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev
    • - 6
    • + 6

    Какво наложи издигането на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет? Защо Борис Бонев се отказа да представлява алтернативата на настоящото управление?

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 9
    • + 20

    Другарят Терзиев не носи вината за престъпленията на тези в неговото семейство, но той самият се е радвал на живот от лукс (в центъра на София) и привилегии ("наше момче") благодарение на техните престъпления. Самият факт, че дори не му е дошло на ум, че това е голямо петно в неговата кандидатура, говори за арогантност присъща точно на комунистите. За съжаление, кръвта вода не става. Ако има достойнство в себе си би оттеглил своята кандидатура

    Нередност?
  • 3
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 6
    • + 11

    Другари Лазаров и Николов, другарю издател-син на УБО, другари журналисти от Капиталская правда. Другари! След 20 и кусур години писане на статии срещу комунизма, срещу наследството на ДС, след десетки декларации против партизани, деветосептемврйски преврати и прочие заклинания в правоверен евроатлантизъм, каквото и да напишете сега в стил "не съм от ДС, но..." - все тая :) С вашите камъни по вашите глави. :)

    P.S. Предайте много поздрави на другаря Иванов, да поздрави майка си и баща си на 9 септември и да почете баба си, герой на съветската армия :)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 15

    Хайде стига словесни палячовщини!

    Темата"Васил Терзиев" изобщо не е за отговорността на децата за делата на родителите им (и никой не я иска от него), а за подмяната на ценностите и предателството към надеждите на хората.

    В интерес на истината не само дядото на кандидата от ППДБ е генерал от политическата полиция на НРБ. Такъв е и другият му дядо, а чичо му и баща му са „само“ полковници от ДС. Целият му род е бил на високи постове в репресивните органи на режима преди 1989 г! Целият му род!
    Кандидатът на ППДБ Терзиев е отгледан, възпитан, издържан, изучен в ДС семейство не само до 11-годишната си възраст, а и дълго след това. Дори генезисът на бизнеса му е покрай ДС контактите на семейството. И да очакваме нещо различно от него от ДС мислене е не наивност, а съучастие в измамата.

    В този смисъл логиката В.Терзиев да стане кмет на София е аналогична с допускането потомък на генерали от ЩАЗИ (политическата полиция на ГДР) да стане кмет на днешен Берлин. Или внук на колаборационистите от Виши да е кмет на Париж. Там няма как да стане, нали? А у нас защо да може?…

    Защото у нас обявилите са за антикомунисти лидери на ППДБ до един са второ поколение БКП/ДС номенклатурчици и ни пробутват един от своите за кмет на София...
    И после – твърде неубедително е органът на декларативната „антимафия“ ППДБ да громи люто „мафията“ Герб в Столична община, а на централно ниво ППДБ във всичко: назначения, законопроекти, декларации, конституционни промени - плътно подкрепя предложенията на „мафията“ Герб-ДПС!

    Всъщност да припомня, че преди да се слеят с Борисов и Пеевски, лидерите на ППДБ ни говореха как ще ги разследват, изчегъртват и пр. добре звучащи слова, благодарение на което излъгаха публиката и се наместиха във властта. Не говори ли същото и Терзиев сега?
    Това вече сме го чували, но на практика виждаме точно обратното действие.
    Затова няма основания да мислим, че и в София ще стане нещо по-различно от „колаборацията на антагонистите“ в законодателната и изпълнителната власт. И нека не настъпваме два пъти една и съща мотика.
    И не е ли време най-сетне да започнем да чистим политиката от ДС зависимости и задкулисия? Защото това е задкулисието - представянето на едно нещо за съвсем друго.
    Наесен в София имаме прекрасна възможност да започнем чистенето!

    P.S. Изпитвам неудобство заради Лазаров и Йово, които са избутани на амбразурата да отнасят шамарите.

    Нередност?
  • 5
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • - 3
    • + 12

    Трябва ли да носи отговорност за баща си, дядо си, чичо си и т.н.? Не. Трябва да носи отговорност за собствените си действия и реч. Да кажеш, че се гордееш с дядо си, заради когото неясно колко хора са влезли в лагери и затвори е висша форма на цинизъм. Сам се кенсълна.

    Нередност?
  • 6
    vladivasilev avatar :-P
    Vladi Vasilev
    • - 7
    • + 9

    Кви деди, бе, майче... кви комици, кви кенсъл кълчъри, бе. Пффф, бахти жалката статия. Както и да въртите, на всичко е ясно кой е Васил Терзиев, няма и да повтаряме едно и също, минавам само да припомня, че единственият добър комунист е мъртвият комунист!

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 12
    • + 11

    Комунист не може да изгради печеливш бизнес от нулата и да го продаде на американска компания за 260 милиона. Долара. Това е над умствените способности на комунистите. Разберете го най-после.

    Нередност?
  • 8
    nixon12 avatar :-|
    Nixon
    • - 2
    • + 10

    Той е бил на 11г. , когато започнаха демократичните промени - и нищо не му се случи. Аз бях на 4г. , когато ни изгониха от дома ни за да се настанят там функционери на новата власт , цялото ми семейство изселено в Добруджа. Може би дядо му е бил в моя дом ,където той се е родил .
    Вие демократите сериозно ли го предлагате?

    Нередност?
  • 9
    diegos avatar :-|
    diegos
    • - 1
    • + 5

    Как точно си представя Терзиев Закон за лустрацията? Кого ще възпира? Щото то не останаха много от бащите и дедовците. Останаха синовете и внуците им? Които нямали общо.
    И там ли ще има цедка наши и ваши "бивши"? Че както почнахте с двойния аршин... Изведнъж взе да ви пука за наследниците. Ама някак изведнъж... До сега не... Що така мимета?

    Нередност?
  • 10
    vladivasilev avatar :-|
    Vladi Vasilev
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "Венцеслав Ралев":

    Е нали виждаш, че може, бе, Венко... не от нулата, а като зад него има една тумба от най-долните червени крадци, убийци и секва смрад, с която той, негови думи, се гордее.

    Нередност?
Нов коментар