Новото обединение за София

Нова формула: Васил Терзиев за кмет на София, с екип от експерти и граждани в управлението

Борис Бонев от "Спаси София" ще води общата листа, районните кметове също ще са разпределени между четирите формации

Васил Терзиев е една от най-известните и популярни фигури в българския IТ сектор и заяви, че се кандидатира за кмет, защото се чувства отговорен към средата и иска по-добро бъдеще за децата на София
Васил Терзиев е една от най-известните и популярни фигури в българския IТ сектор и заяви, че се кандидатира за кмет, защото се чувства отговорен към средата и иска по-добро бъдеще за децата на София
Васил Терзиев е една от най-известните и популярни фигури в българския IТ сектор и заяви, че се кандидатира за кмет, защото се чувства отговорен към средата и иска по-добро бъдеще за децата на София    ©  Цветелина Белутова
Васил Терзиев е една от най-известните и популярни фигури в българския IТ сектор и заяви, че се кандидатира за кмет, защото се чувства отговорен към средата и иска по-добро бъдеще за децата на София    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече е официално - Васил Терзиев е кандидатурата за кмет на партиите "Продължаваме промяната-Демократична България", Спаси София" и организацията "Екипът на София" за предстоящите местни избори. Той е и първият обявен кандидат засега за местния вот през есента, като зад него застава голям екип с опит в общината и заявка за ново "бъдеще" на София. Различното сега е постигнатото "опозиционно" обединение, което обикновено се случва трудно на политическото поле в България. Акцентът е върху посланието "заедно" - обща листа от общински съветници, балансирано разпределена между четирите формации, но с водач общинският съветник Борис Бонев ("Спаси София"), както и с общи районни кметове, отново разпределени на подобен принцип.

Едно е сигурно - представянето на Терзиев нямаше нищо общо с "обичайните" събития, които човек може да очаква от община София. Форматът беше по-скоро от типа "шоу", което имаше за цел да разкаже повече за това кой е Терзиев, както и какво иска да направи като кмет, плюс кои са хората, заставащи зад него.

"Всички ме питат защо един успял човек тръгва да се занимава с това. Причината е, че искам да построим заедно по-хубаво бъдеше, в което аз вярвам, искам София да бъде по-различен град. За тази цел на нас ни трябват много хора. Тези хора ги има и с тях сме работили неуморно последните месеци за силна програма и да изберем правилните личности", обяви Васил Терзиев.

По програмата се работеше по групи, свързващи политици с експерти, като бяха направени тематични разделения, за да може да се сформират и бъдещите управляващи в различни ресори. Това именно беше едно от "новостите" в метода на новото обединение.

Екипът - вече полуготов

В екипа на Терзиев са още бившият директор на общинското дружество "Софияплан" арх. Любо Георгиев, който сега ръководи "Екипът на София", както и двама районни кметове от "Демократична България" - Трайчо Трайков ("Средец") и Георги Илиев ("Слатина"), заедно с д-р Делян Георгиев ("Изгрев"), който е издигнат от квотата на "Спаси София", но преди беше номиниран от БСП, като впоследствие се оттегли от партията.

Шансовете столицата за първи път от 18 години да не се управлява от кмет на ГЕРБ изглеждат големи, но сериозно предизвикателство ще бъде постигането на мнозинство в общинския съвет. Това в голяма степен ще зависи от кандидатите в общата листа, които до момента не са известни. Обещанието на кандидата за кмет, известен като съосновател на компанията Telerik, е, че в рамките на месец имената, както и тези на общите районни кметове, ще бъдат обявени, за да могат хората да се запознаят с тях "на терен". Идеята е да има баланс между представителите на четирите организации в тях.

Почти готовият екип още преди изборите не е единственото отличително в тази вече стартирала предизборна кампания. Ще се работи за нов модел на управление, в който участие имат и експерти, и граждани, вероятно от инициативни комитети в кварталите, които да влязат в общинския съвет.

Впечатление направи и организацията на самото събитие - пълна зала с общественици, бизнесмени, предимно от IT сферата, интелектуалци, както и привърженици на политическите партии, издигащи Терзиев, подкрепиха Васил Терзиев. Целта беше публиката максимално да се запознае с кандидата за кмет, чрез разговори на негови близки хора и колеги. Ако има нещо, което всички казаха за него, то това е, че умее да управлява хора и да бъде ефикасен - достатъчно смел е да предлага и защитава мащабни идеи, и е достатъчно спокоен и балансиран, за да бъде "събирател" на екипи и политици.

Васил Терзиев - добрият мениджър-кмет

Една от критиките обаче е именно това, че Терзиев "не разбира от София". Затова ще се разчита на знанието на привлечените експерти от "Екипът на София" и "Спаси София", които в последните над 10 години се занимават с проблемите на града.

Трите приоритета, по които Терзиев изброи, че ще работи, са следните:

1) Образованието: с цел училището да е централното място за всеки един квартал, най-приветливото

2) Да се реши проблемът с детските градини

3) По-красив, уреден, зелен град с инвестиции в кварталите, "не само с визитна картичка центъра"

Зад това би трябвало да стои:

  • една добре работеща администрация, която работи с гражданите, почтено, отворено, мотивирано
  • повече правомощия на районните кметове, които са най-близо до избирателите

"Те са избрани от хората и ние ще им дадем повече ресурси, независимо от коя партия са", коментира Терзиев.

"Говори се, че Васил Терзиев не разбира от градско управление. И аз не разбирам от инвестиции и предприемачество, но знам към кого да се обърна когато ми потрябва. Така Васил се обръща към експертите, когато става въпрос за местни политики и решения", коментира арх. Любо Георгиев. Пред "Капитал" той обясни, че най-вероятно ролята му в следващото управление (ако има такова) ще е свързана с позиция, която да се занимава с планирането и развитието на града, както и с работата на база данни и анализи при вземането на градоустройствени решения.

Трудното мнозинство и Борис Бонев начело

Независимият общински съветник Борис Бонев от вече учредената партия "Спаси София" ще бъде водач на общинската листа в проектираната от новото обединение концепция. Дълго време имаше слухове, че той иска да бъде кандидатът за кмет, но впоследствие се е съгласил да бъде председател на общинския съвет. Бонев отрече да имал за цел "постове в общината", като обаче призна по време на събитието, че е имало "тежки, драматични" преговори с Демократична България. Сигурно е, че той ще бъде водач на общата листа от съветници. Пред "Капитал" той не отрече и да приеме да бъде председател на общинския съвет.

Постигането на мнозинство от съветници обаче ще е най-трудната "мисия" пред новото обединение заради неизвестните "Възраждане" и силата на ГЕРБ все пак в София. "Имаме нужда от СОС, ако искаме бюджет, паркинги, правила, промяна на устройствените планове", припомни Бонев. "Рискуваме да отворим вратата за плаващи мнозинства и ни трябва много политическа воля", обясни той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 10

    Колкото Терзиев е известен в IT сектора, два пъти по-известни до наесен ще станат и баща му, чичо му и дядо му - генерали от комунистическата ДС.
    Двете неща няма как да се разделят и ще припомнят основната язва на прехода, когато комунистическите номенклатурчици чрез салто станаха капиталисти и си задържаха куфарчетата с червените милиони.

    Няма ли да дойде вече времето червеният гущер да си скъса опашката?
    Или неодемократите ще ни натряпят да ни командорят и внуците на комунистическите бонзи, само защото са от едно и също червено котило?

    Нередност?
  • 2
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 10
    • + 5

    Цвета на българската жълтопаветна измет събран на едно място. Добра възможност да бъдат качени на круиз и околосветско пътешествие за наколко години. Или пък друга подобна екскурзия. Може и по Дунава.

    Нередност?
  • 4
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 4
    • + 4

    Преди един месец участвах в панел на Маркет линкс относно него.Готвеха го ,правеха изследвания сред хора за очаквания,за нагласи за да могат да го създадат като вид продукт за пред масите.Борис Бонев искал да е той но се отказал след натиск,дори се бил разсърдил,плана е кмета да се представи като успял ,млад ,предприемач,който е без обвързаност,постигнал всичко сам,енергичен,идеалната картинка за гласоподавателите,НО зад него са децата на Държавна сигурност,Киро ,Лена,и компания ,самия той виждате че произхожда от семейство на хората ограбили България ,разберете че без чистка и листрация няма как да стане нищо,децата на комунистите са тук,образовани,нагласени, те идват за да продължат делата на бащите и дядовците си

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 6

    Малко хора си дават сметка, че ако беше приет закон за пълна лустрация успешният предприемач никога нямаше да бъде допуснат да се кандидатира за кмет на София.

    Наистина се учудвам на жаждата за власт на стартъп екосистемата. Дали са се самозабравили след като откриха "еднорога"? Или просто искат да осигурят нови парични потоци? Мотивите защо да е Терзиев са ясни - искат уж неутрален човек, който да обедини електората, че ако градската десница беше излязла с три кандидата, Баце и магаре да посочи, магаре щеше да ни е кмет.

    Но и успешният предприемач е абсолютно непознат отвъд споменатата екосистема, която е много, много ограничена като електорат. Ако ПП-ДБ загубят тези просто "нарисувани" избори в София, ще е огромен политически провал.

    Нередност?
  • 6
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#5] от "kuranakyumura":

    Малко хора си дават сметка, че ако беше приет закона за лустрацията "успешният предприемач" нямаше въобще да бъде предприемач, камо ли успешен :)

    Нередност?
Нов коментар