🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Как да отключим потенциала на AI за всички

Изкуственият интелект е много по-вероятно да помогне на големите технологични компании да циментират доминацията си

Ако изкуственият интелект ще изпълнява своите обещания към обществото, той трябва да бъде широкодостъпен за всички.
Ако изкуственият интелект ще изпълнява своите обещания към обществото, той трябва да бъде широкодостъпен за всички.
Ако изкуственият интелект ще изпълнява своите обещания към обществото, той трябва да бъде широкодостъпен за всички.    ©  Reuters
Ако изкуственият интелект ще изпълнява своите обещания към обществото, той трябва да бъде широкодостъпен за всички.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Даян Койл, професор по обществени политики в University of Cambridge, в коментар за Project Syndicate

Изкуственият интелект се развива бързо. Хората използват генеративния изкуствен интелект (AI) и големите езикови модели (LLM), за да изградят нови услуги и за изпълнение на съществуващи задачи. Както казва нобеловият лауреат за икономика Майкъл Спенс, тази употреба може да доведе до съществени производствени ползи след почти две десетилетия на посредствен растеж. Всеки ден идват новини, като тази например - че AI на Google е помогнал на American Airlines да намалят кондензационните си следи с 54%, което понижава климатичния отпечатък на всеки полет.

Но новините не са само добри. Както излиза, изкуственият интелект е много по-вероятно да помогне на големите технологични компании да циментират доминацията си. Те са тези, които имат ресурса да разработят и поддържат най-мощните AI модели, и вече бързо обвързват големите езикови модели с услугите си. Това се случва във време, когато и бездруго антитръстовите органи по света са все по-притеснени заради пазарното влияние на технологичните компании.

Някои коментатори твърдят, че тези опасения са преувеличени, тъй като съществуват LLM, които на практика позволяват на всеки да се състезава на пазара. Но дори да има процъфтяващи малки нови участници, доминацията на големите изглежда сигурна. Скорошен доклад, сравняващ моделите с отворен код с услугите на приложно-програмния интерфейс на AI, които големите технологични компании дават на трети страни, показва, че последните се справят много по-добре по повечето критерии.

Може би това ще се промени. Но засега представянето на водещите LLM продължава да се подобрява с нарастването на инвестициите и може да се стигне до момента, когато те ще могат да демонстрират нови и неочаквани възможности. Дълбоките джобове са от значение.

Предвид голямото влияние на технологичните компании в много страни не е чудно, че политиците срещат трудности в подготвянето на силен, ефективен и последователен отговор. В някои юрисдикции политиците и индустриалните лидери вече са сблъскали позициите си. Например Meta (Facebook) наскоро блокира линкове на новини, идващи от Канада, в отговор на изискването на канадското правителство платформите да компенсират тези, които създават новинарското съдържание. А в САЩ Конгресът обмисля подкрепа на конкуренцията чрез предложения "Закон за отворените пазари", докато нови антитръстови власти в администрацията на Байдън вече са завели различни дела срещу Google, Amazon, Meta и Apple.

Но докато някои политици имат дълбоки познания за изкуствения интелект, експертизата на повечето е малка и те просто не разбират темата достатъчно добре, за да изготвят подходящи политики. Предвид тази относително ниска компетенция и неизбежната асиметрия в информацията между регулатори и регулирани политическите реакции по конкретни въпроси вероятно ще останат неадекватни, дълбоко повлияни от лобиране или силно оспорвани.

Докато някои политици имат дълбоки познания за изкуствения интелект, експертизата на повечето е малка и те просто не разбират темата достатъчно добре, за да изготвят подходящи политики.

Какво може да се направи? Може би най-добрата опция е да се следва една повече ориентирана към принципите политика. Този подход вече набра инерция в контекста на теми като дезинформацията и троленето, където много експерти смятат, че големите технологични компании трябва да имат генерално задължение да се погрижат за проблема, тоест да бъдат внимателно ориентирани и да намалят вредата.

В някои държави подобни принципи важат за тези, които предават новини. Те са задължени да следват акуратност и безпристрастност. Макар че прилагането в тези области може да бъде трудно, важното е, че вече разполагаме с правна основа за предизвикването на по-малко социално вредящо поведение от страна на технологичните провайдъри.

Когато става въпрос за конкуренция и за пазарна доминация, регулациите на телекомите предлагат един добър модел със своя принцип за интероперативност. Хора с конкурентни доставчици на услуги все пак могат да се обаждат едни на други, тъй като телекомите са задължени да спазват общите технически стандарти и споразумения за реципрочност. Същото важи и за банкоматите - може и да се наложи да платите такса, но все пак ще можете да изтеглите пари от машината във всяка банка.

В случая с дигиталните платформи липсата на интероперативност е установена и дискусиите за подобряване на достъпа до данните не водят до напредък. Но няма техническа причина защо да не бъде въведена известна интероперативност - все пак големите технологични компании не изглежда да имат трудности при интегрирането на новите услуги, с които се сдобиват, когато придобият някой свой конкурент.

В случая с LLM интероперативността вероятно не може да се приложи на равнището на самите модели, тъй като дори техните създатели не разбират вътрешните им процеси. Но това може и трябва да бъде въведено спрямо взаимодействията между LLM и други услуги, като например облачните платформи.

Ако аз се абонирам за Microsoft 365, все пак трябва да мога да използвам PaLM2 на Google, вместо да бъда принудена да ползвам Copilot на Microsoft или добавката GPT-4. Този принцип е установен в ключовото антитръстово решение от 2001 г. срещу обвързването на Microsoft с Internet Explorer, както и отново през 2007 г. с решението срещу обвързването с Windows Media Player.

Един твърд ангажимент за прилагането на същите принципи към LLM ще спомогне за предотвратяване на още по-голяма пазарна концентрация. Ако изкуственият интелект ще изпълнява своите обещания към обществото, той трябва да бъде широкодостъпен за всички и подложен на подобренията, които идват със свободната и честна конкуренция.

Все още няма коментари
Нов коментар