Как иновациите помагат на компаниите за успешен устойчив преход

Те имат потенциал не само да намалят екологичния отпечатък на бизнеса, но и да подобрят социалния му профил и да помогнат за ефективно управление

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрей Куртев е старши ESG консултант в "PwC България". Фокусира се върху темите за намаляване на екологичния отпечатък, кръгова икономика и декарбонизация. Портфолиото му от успешни проекти включва оценки на жизнения цикъл, оценки на въглеродния отпечатък и проекти за декарбонизация в редица индустрии - добивна, металообработваща, химическа, автомобилна, транспортна, комуникации и др. Има магистърска степен по "Нисковъглеродни технологии и устойчива химия" от Университета в Болоня, Италия.

Статията е част от медийното партньорство между "Капитал" и консултантската компания PwC в организираното от компанията второ издание на конкурса ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният срок за кандидатстване е удължен до 10 септември 2023 г., а всичко за конкурса можете да научите тук.

Иновациите отдавна се възприемат като едва ли не панацея за много от глобалните проблеми, включително за тези, свързани с климата, замърсяването и недостига на ресурси. Паралелно с това разбирането за иновация е доста ограничено. За повечето потребители, а и за много представители на бизнеса, иновациите са определени технологични нововъведения, които задължително решават конкретен проблем.

Всъщност иновации не са само постиженията на науката и техниката, които водят до значителен скок в производителността или в спад на разходите и загубите. Иновациите могат да са стратегии, процеси или дори начин на комуникация, които носят допълнителна икономическа полза за компаниите. А в контекста на устойчивото развитие иновациите допринасят с потенциал за намаляване на екологичния отпечатък на бизнеса, подобряване на социалния му профил и подпомагане на ефективното му управление.

Защо иновациите са важни за трансформацията на бизнеса

Поне на теория, иновациите създават конкурентно предимство на компаниите. Понякога те дори допринасят за установяване на нови лидери в определени сектори и пазари. В контекста на устойчивия преход се появява и допълнителна стратегическа полза. Успешното внедряване на принципи и технологии за устойчивост позволява потенциалът за развитие и растеж на един бизнес да бъде "освободен" от традиционните лимитиращи фактори като суровини и човешки ресурси.

Доскоро изобилието от евтини изкопаеми горива, лесните за добиване природни ресурси, достъпната работна ръка и непоклатимостта на околната среда позволяваха неограничен икономически растеж. Тези обстоятелства обаче вече остават в историята и само с помощта на мащабни устойчиви иновации компаниите ще могат да запазят перспективите си за бъдещо развитие.

Естествено, иновациите осигуряват и непосредствени ползи за бизнеса според сферата си на прилагане - намаляване на разходите за енергия и горива, намаляване на нуждата от първични материали, по-приветлив имидж за инвеститорите, намаляване на нуждата от ръчен труд.

Възобновяемите източници на енергия и интегрираните технологии за съхранение на електроенергия например помагат на бизнеса да намали зависимостта си от изкопаеми горива и въглеродния си отпечатък и да допринесе за намаляване на замърсяването от енергийния сектор, без да се компрометира надеждността или рентабилността на работата му. Решенията за подобряване на енергийната ефективност като "умно" осветление допълнително могат да допринесат за успешния енергиен преход на компаниите. А технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии от въглищни или газови електроцентрали могат да играят ролята на преходно решение до пълното преминаване към възобновяема енергия.

Напредъкът при устойчивите материали пък позволява спестяването на суровини, увеличаване на полезния живот на продуктите и минимизиране на отпадъците - и при производство, и след употреба. Перфектен пример за това е пластмасата - при създаването си е иновация, която променя света, но впоследствие се превръща и в световен проблем. А днес, отново с помощта на иновации, за проблема с пластмасата постепенно се намират решения под формата на биоразградими алтернативи, технологии за рециклиране и кръгови подходи за намаляване на нейната употреба.

Модели от кръговата икономика - загърбването на линейните икономически модели, възприемането на йерархичния подход към отпадъците и внедряването на устойчиви принципи още на етап продуктов дизайн, са ключови иновации, от чието прилагане до голяма степен зависи успехът на глобалния устойчивия преход.

Само екологични проблеми ли решават иновациите

Не, разбира се. Опазването на околната среда (E-то в ESG) силно зависи и от социалния контекст (S) и от успешното управление на бизнеса (G). Освен това иновациите и заимстването на добри практики от различни сектори могат да са от полза за компаниите и в разрешаването на социални предизвикателства, и за устойчивото управление.

Автоматизацията и внедряването на изкуствен интелект във всички сфери на бизнеса - от производството и взаимодействието с клиенти до оценката на риска и взимането на стратегически решения - водят до множество ползи на компаниите. Гъвкавостта в трудовите взаимоотношения за много служители вече е задължителна част от социалния пакет на всеки работодател. Но тя е възможна само вследствие на бързото внедряване в глобален мащаб на дигитални иновации. Като цяло устойчивото управление стъпва на иновативни бизнес модели, които отчитат социалните и екологични фактори наравно с финансовите. А основополагащата идея, че бизнесът самостоятелно трябва да се стреми към устойчивост и в социалната, и в екологичната, и в икономическата сфера, е иновация сама по себе си. И тя бавно си пробива път във всички сектори на икономиката.

Естествено, в някои сектори се забелязва по-силно влияние на иновациите - производството на енергия, транспорта и строителството са потенциално най-благоприятстваните от внедряването на нововъведения, свързани с устойчивия преход. Интересно е да се спомене и сектор "Управление на отпадъците", който се очаква да бъде най-силно засегнат от преминаването към устойчиви кръгови модели в световната икономика.

Ако амбициите на ЕС, а и на немалко страни по света, за нулеви отпадъци се реализират успешно, секторът ще трябва да замени отколешния си подход за безопасно съхранение на по-голяма част от образуваните отпадъци с цял комплекс от други мерки. Иновациите в екодизайна, поправката, рециклирането и подобрената природосъобразност на продуктите до голяма степен ще лишат управлението на отпадъци от наличието на отпадъци.

Успешните примери: от решения на проблеми до значителни бизнес възможности

Автомобилният сектор е водещ пример за възможностите, които устойчивите иновации могат да създадат. Успехът на производителите, които са заложили главно или изцяло на електрическо задвижване, е неоспорим. Електрическата мобилност елиминира почти изцяло въглеродните емисиите от използването на един автомобил, стига той да се захранва от възобновяеми източници на енергия.

Иновациите за споделена мобилност и новите алтернативи за индивидуално придвижване допринасят значително за справянето с дългогодишни предизвикателства в градската среда. Те намаляват нуждата от личен автомобил, допълват използването на градски транспорт и са достъпни за почти всички. Появата и успехът на подобни иновативни услуги в множество градове по целия свят съвсем не е случайност.

Предизвикателствата пред бизнеса

Създаването на подходящи корпоративни условия за евентуални иновации е първата стъпка от процеса по успешното им внедряване. Установяването на главните предизвикателства е следващата важна стъпка. Най-често те са:

  • Липсата на познания и умения на стратегическо ниво - за разпознаване на ползите, които иновациите могат да предоставят на бизнеса, или на техническо ниво - за самото внедряване на нововъведения.
  • Недостатъчен финансов и/или кадрови ресурс за завършване на често многогодишния процес по внедряване на иновативни технологии и подходи в дейността на компанията.
  • Слабо или липсващо сътрудничество между отделните части на една компания или между източника на иновацията и заинтересования бизнес. Голяма част от иновациите се разработват извън компаниите, които биха имали полза от тях. Затова и правилното взаимодействие между заинтересованите страни е ключово. От друга страна, успешното установяване на партньорства може да е водещ фактор за преодоляване на всички останали бариери пред иновациите в бизнеса.


Ролята на сътрудничествата и партньорствата като стимул за иновации

Глобални проблеми като промените в климата, загубата на биоразнообразие и социалните неравенства изискват споделяне на ресурси, свободен достъп до информация и технологии, и активно взаимодействие между всички страни - пряко и косвено засегнатите от проблемите. Някои аспекти от устойчивия преход като намаляването на въглеродния отпечатък по веригата на доставки са немислими без тясно сътрудничество между клиенти, доставчици и дори потребители, особено когато става дума за нововъведения и промяна на отдавна установили се практики. Не случайно партньорството изрично е включено като една от 17-те глобални цели за развитие на ООН (United Nations' SDGs).

Положителни примери за ползата от успешното партньорство в иновациите не липсват. Инициативата за научно обосновани цели (The Science Based Targets initiative) за декарбонизация е съвместен проект на ООН и няколко водещи неправителствени организации, който активно се ползва от финансирането и обратната връзка на водещи бизнеси. Инициативата, която е първа по рода си, позволява на всяка една компания да си постави цели за намаляване на въглеродните емисии и достигане на климатична неутралност. Тези задачи са в синхрон с целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса до 2050 г.

Вятърната индустрия в Дания е друг успешен пример за ползата от съвместните дейности в сферата на иновациите. Благодарение на подходяща държавна политика, насърчаване на научната дейност по темата и значителни частни инвестиции, Дания става един от лидерите в производството на ветрогенератори, създаването на офшорни вятърни паркове, а над 60% (през 2022 г.) от произведената електроенергия в страната е от възобновяеми източници.

С това примерите далеч не се изчерпват. Във всеки следващ успешен пример от бизнеса се забелязва една закономерност - с правилната нагласа на ръководството, ясно поставени цели, наличието на подробна стратегия и задълбоченото сътрудничество, иновациите се превръщат в основен двигател на ефективния устойчив преход.