Коментар | GenZ@BG: Портрет на поколението, което застъпва на смяна

Някои от по-важните теми в новия седмичен "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Защо казвате "Затварям телефона?". Това е един от въпросите, които вероятно са чували повечето родители на деца, които сега влизат в категорията на "големите" - тези между 16 и 26 години. Ако те видят телефон със слушалка и кабел, то ще е само в старо видео или музей. Разликата между света, в който живеят те, и този, в който са израснали техните родители, е много голяма.

На Запад ги наричат поколението Z - Gen Z, на Изток това име вече не е особено адекватно, предвид че последната буква от латинската азбука се превърна в един от символите на руската война срещу Украйна. Темата от корицата в този брой на "Капитал" обаче не е за войната, а за порасналите деца в България.

Да правиш портрет на едно поколение е изключително трудно, защото в него, разбира се, има всякакви хора - от гениални иноватори, през тихи и упорити всекидневни герои до стряскащи провали. Всяко поколение обаче се формира в различна среда и от различни случки. Винаги има черти, по които се отличават от предишните и следващите. Деца, които сега влизат в света на възрастните, са видели как се е отразила върху техните родители икономическата криза от 2008 г., бурният възход на корупцията и беззаконието в България по времето на ГЕРБ и ДПС, както и една от най-странните кризи на последните десетилетия - пандемията от ковид. Важни неща - като например начина, по който намират информация, общуват, пазаруват и се отнасят към работата, за тях стоят по различен начин в сравнение с предишните поколения (вижте портрета на българското поколение Z в темата на броя).

Една от много ясните разлики е отношението към това как да се работи. Новата смяна вече приема за напълно нормално дистанционната работа или поне хибридната. За тях да се стои през цялото време в офис (разбира се, за професиите, които го позволяват) е напълно изключено.

Друга тема в този брой също се занимава с дистанционната работа - различни фирми се оплакват, че предлаганите промени в Кодекса на труда, които се опитват да я регулират, всъщност я затрудняват изключително много. Потърпевши от тях са най-вече IT компаниите, в които дистанционната работа е най-разпространена. Заради масовото недоволство този проблем най-вероятно ще бъде оправен през близките седмици, но засега все още няма друг вариант.

Какви ще са средните доходи на поколението, което сега пораства, в общи линии се решава в момента. За България един от начините те да се увеличат са повече чужди инвестиции. Уви, в тази област новините през последните години са изключително малко, а това е лошо. Първите шест месеца на тази година не правят изключение и това е почти окончателна присъда за икономическия ръст през следващите месеци, а и близките години.

Липсата на инвестиции за съжаление не е единственият пасив, който ще наследи идващото поколение. Пълната липса на контрол по улиците и пътищата тази седмица уби дете, поредното, което пресичаше на пешеходна пътека в София. Вижте анализ от данните на МВР, който показва, че дори и когато се налагат глоби за нарушения на пътя, те не се събират.

И за да не завършваме с лоши новини, ето ви още една истинска история (макар да звучи като виц) за момче от поколението Z, което видяло стара дискета и казало: "Уау, някой е направил на 3D принтер иконката за Save."

В броя ще видите още:

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 2

    Въпрос на време и осъзнаване е, че ако държавата не дава адекватни условия на живот, то те ще си намерят друга.

    Това, съчетано с ниската раждаемост води до сериозни проблеми, които трябва да се решават. За предпочитане не със знамена, пилони и корупция.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "demokoko18":

    Тези от ППДБ, на които Сапитал промотърства, имат изключително къс хоризонт: просто неколцина от горнияфим ешалон да се нагушат. Схемата е елементарна:
    1.Саша Бузух чрез система от НПО-та налага "авторитети";
    2. "Авторитетите" влизат в политиката;
    3.:Няколко пъти сменят столовете, на които седят;
    4. Един от Чичо Сам им прави властова магистрала;
    5. Фирми на Саша Безух печелят милиони по европрограми.

    Та на кого му пука къде ще да ходи поколението Z?

    Нередност?
Нов коментар