🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Г-20 печели конкуренцията с другите групи

Това е единствената организация с обсег и легитимност, способна да предлага глобални решения на глобални проблеми

На срещата на Г-20 в Делхи страните членки постигнаха консенсус за справянето с множество проблеми
На срещата на Г-20 в Делхи страните членки постигнаха консенсус за справянето с множество проблеми
На срещата на Г-20 в Делхи страните членки постигнаха консенсус за справянето с множество проблеми    ©  Reuters
На срещата на Г-20 в Делхи страните членки постигнаха консенсус за справянето с множество проблеми    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джим О'Нийл, бивш председател на Goldman Sachs Asset Management, бивш британски финансов министър и настоящ член на Паневропейската комисия по здравеопазване и устойчиво развитие, в коментар за Project Syndicate

След скорошната среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), на която групата се съгласи да приеме шест нови членки, аз коментирах, че нито тя, нито Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, плюс ЕС) разполагат с доверието или капацитета за решаване на глобалните проблеми. Така Г-20 (съставена от 19 от най-големите икономики в света, плюс ЕС) остава единствената организация с достатъчно легитимност, за да предложи наистина глобални решения на глобалните предизвикателства.

Общата декларация, която бе оповестена след срещата на Г-20 в Делхи, предоставя допълнителни аргументи в подкрепа на тази теза. Страните членки постигнаха консенсус за справянето с множество проблеми. Въпреки очевидните трудности, като например съществените различия как да действат отделните държави, те успяха да потвърдят значимостта на Г-20 след продължителен период, през който ролята на групата бе поставена под въпрос.

Трябва да аплодираме тези, които изиграха най-голяма роля - най-вероятно Индия и САЩ, че придвижиха заключителното комюнике. Декларацията от Делхи може да бъде първата стъпка към по-концентрирани усилия за решаване на глобални въпроси като климатичните промени, нуждата от реформирана Световна банка, контрола на инфекциозните болести, икономическата стабилност, войната в Украйна и други. Въпреки че този дневен ред бе постигнат в отсъствието на руския президент Владимир Путин и на китайския му колега Си Цзинпин, представителите на Москва и Пекин, които присъстваха, нямаше да подпишат нищо, без да са имали разрешение от съответните си правителства.

Декларацията от Делхи може да бъде първата стъпка към по-концентрирани усилия за решаване на глобални въпроси като климатичните промени, нуждата от реформирана Световна банка, контрола на инфекциозните болести, икономическата стабилност, войната в Украйна и други.

Мнозина спекулират, че Си е пропуснал срещата, за да натрие носа на Индия - един от старите врагове на Китай, както и на премиера Нарендра Моди. Какъвто и да е мотивът, решението на китайския лидер имаше ефект на подкопаване на значимостта на скорошната среща на БРИКС, която някои определиха като победа за Пекин.

Както коментирах миналия месец, липсата на индо-китайска солидарност ще бъде основна спънка за разширения вариант на БРИКС. Сега отсъствието на китайския лидер от срещата на Г-20 засили разделението между двете страни. Ако Си иска да ни убеди в противното, той ще трябва да протегне ръка към Моди. Успехът на срещата на Г-20 превърна Моди в ясния победител в този сезон от срещи. Възприятията са от значение и в момента той изглежда повече като държавник визионер от Си Цзинпин.

Освен това Г-20 направи друга важна стъпка, като се съгласи да разшири редиците си с приема на Африканския съюз, като така стана Г-21. Този пробив дава на Моди съществена дипломатическа победа, като му позволява да излъска имиджа си като подкрепящ Глобалния Юг фактор. Това също така подчертава очевидно случайния характер на разширяването на БРИКС - организацията включи Египет и Етиопия, но не и други, по-важни африкански страни като Нигерия. Големият въпрос сега е дали даденото място на масата за Африканския съюз ще го направи по-ефективна група.

След срещата на БРИКС разговарях с хора, които смятаха, че Г-7 все още е по-ефективна организация от Г-20 на базата на солидарността, която показва по теми като руската война в Украйна. Аз съм на друго мнение. Въпреки че езикът за войната в комюникето на Г-20 не стига равнището, което украинското лидерство би желало, той бе достатъчно силен, за да изпрати ясно послание към другите, които биха искали да нарушат международно признати граници. Освен това стана ясно, че Путин не би трябвало да очаква дори изкуствена подкрепа от някои от своите предполагаеми приятели в БРИКС. И, разбира се, декларацията не забранява на западните държави или на отделните лидери да осъдят инвазията по един по-остър начин.

Путин не би трябвало да очаква дори изкуствена подкрепа от някои от своите предполагаеми приятели в БРИКС.

Гласът, който е от значение, когато става въпрос за Украйна, не е Г-7, а НАТО - така както Г-20 е общият глас, който наистина е от значение, когато става дума за глобалната икономика, климатичните промени, общественото здраве и много други теми. Колкото и лидерите на Г-7 да искат да мислят, че все още оказват основно влияние в глобалните въпроси, реалността подсказва друго. Големият извод от срещата в Делхи е, че не може да решаваш глобалните проблеми, освен ако не включиш основните развиващи се икономики.

Да, критиците на Г-20 ще кажат, че организацията е прекалено голяма и затова не е толкова ефективна. Но аз просто ще повторя това, което написах през 2001 г. Ако членките на еврозоната наистина искаха да демонстрират вярата си в перманентността на своя общ проект, те щяха да изпратят само един делегат на международните срещи като Г-20, вместо да запазят индивидуалните си представители. Това постави силен прецедент. Ако другите блокове, включително БРИКС, направят същото, резултатът би бил глобална управленческа група, която наистина е годна за целите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Най-големите длъжници, т.е. кредитни трилионери са си направили ударна група за натиск по света.

    Нередност?
Нов коментар