🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БРИКС: Още тухли в стената

През 2024 г. блокът от държави, който иска да е алтернатива на Г-7, ще организира най-голямата си среща на върха до момента

Когато държавите от БРИКС се срещнат в Русия през октомври 2024 г., те ще имат нужда от по-голяма сцена от преди. Към лидерите Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - петте страни, които дадоха първите букви от имената си при кръщаването блока, ще се присъединят още шест. Приемането на Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще бъде отражение как се променя геополитиката: светът става все по-многополюсен, а регионалните сили - по-напористи в оспорването на водения от Запада световен ред. Но срещата на върха ще очертае и границите на това, което един хетерогенен "глобален юг" може да постигне.

През първото десетилетие на века блокът беше иронизиран от Запада. Китай и Индия се разрастваха бързо, но стагнацията на другите членове означаваше, че БРИКС става синоним на слабо представящи се развиващи се пазари. Други форуми, като например Г-20, се оказаха по-добро място за обсъждане на наболелите глобални проблеми. БРИКС нямаше цел.

Но това вече не е така. Нарастващото напрежение между Запада и Китай, както и инвазията на Русия в Украйна означават, че нововъзникващите сили виждат БРИКС като средство за по-независима външна политика. За Китай, който е движещата сила зад разширяването, блокът представлява потенциален противовес на Г-7.

БРИКС нямаше цел. Но вече има.

Групата не планира да се преименува на BRISIESAUCE и ще запази името БРИКС. На пръв поглед разширеният формат изглежда впечатляващо, обхващайки 46% от населението на планетата и 29% от световния БВП. Ще включва два от трите най-големи производителя на петрол (Саудитска Арабия и Русия), както и най-мощните страни в Персийския залив, Латинска Америка и може би Африка. Един по-голям БРИКС ще има по-силен глас, който да критикува водения от Запада световен ред.

И все пак блокът е твърде икономически разнороден, за да прегърне идеите за валутен съюз или зона за свободна търговия. Неговите членове също така имат различни политически системи и противоречиви политически цели. Така той никога няма да има единна позиция относно, да речем, реформата в Съвета за сигурност на ООН, която трябва да бъде обсъдена на годишната среща на организацията в Ню Йорк през септември. В крайна сметка БРИКС са геополитическата версия на "Манчестър юнайтед" или "Пари Сен Жермен" - 11 играча, които в екип представляват по-малко от механичния им сбор.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Фактът, че БРИКС се разширява, а и има и още кандидати за нови членове, е ясно доказателство за отслабената позиция на Г-7, 20 и пр. прохегемониални формати.
    Дали разделителната ивица вече няма да е Изток/Запад, а Запад/Юг не е от такова значение. От значение е повторяемостта на понятието Запад в системата на противопоставяне: вече Западът VS всички останали...
    Ш като се има пред вид колко забавен и предварително уведомителен беше вчерашният американски "удар на възмездието" срещу т.нар. проирански милиции в Ирак и Сирия, може да се разсъждава колко готов е за военно противопоставяне световният хегемон, форлайтерът на Запада срещу една твърде регионална сила като Иран - хич.
    А оттук до детронирането е просто въпрос на време.
    БРИКС уверено работи в тази посока.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    P.S. Всъщност винаги тук са ме е смущавали няколко неща и защо да не ги назова:
    а) възможността посетителите на форума да се коментират едни други и да влизат в пунически войни помежду си, а да не могат да оценяват публикуваните текстове. На този текст аз бих сложил 0;
    б) противоестествено е една медиа така да признава неспособността си да преразкаже и това, подпистайки го като авторски материам с ник нейма на някой от ботовете си, а пречатва тенденциозни текстове от най-розовата икона The Economist. В англоговорящия свят (другият езиково недостъпен ли ви е?) има и други медии и уважително към читателите е да се дава и другата гл.т.
    Нарича се плурализъм.
    Отсъствието му засилва впечатлението, че тук се транслира гола пропаганда.
    Някакъв К-прайд на голата пропаганда...

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    Изтрезняването на либералните чукундури идва с пълна сила. Лесно може да се намерят в търсачката цял куп от материали на Икономист как БРИКС е просто един виртуален тигър с множествена шизофрения, който няма как да е конкуренция на колективния Запад. Същите писания бяха и с войната в Украйна - как Русия е изолирана, разпадаща се, губеща войната, пред гражданска война, фалираща и др.

    Реалността обаче удари като лопата през лицето. Войната в Украйна вместо да доведе до очаквания колапс на Русия, тя в момента консолидира алтернатива на колективния Запад. Която за учудване на всичките правилни "анализатори" се оказва все по-голяма. Така, властимащите либерали търсейки конфликт с Русия, вместо да я разрушат, всъщност започнаха да събират всичките си потенциални врагове в един лагер.

    Възходът на БРИКС е голямата спирачка на Запада да конфискува замразените руски активи. Защото това ще е втора атомна бомба в световните финанси. Първата беше със санкциите на ЦБ на суверенна държава. Втората ще покаже, че в настоящият финансов ред на долара, САЩ могат да правят каквото си поискат ако нямат алтернатива. Затова и сега, европейците предприемат единствения възможен ход - да вземат натрупаните лихви и да ги пакетират като част от помощта за Украйна. Всичко повече от това може да взриви световните финанси и да катализира нови процеси в създаването на алтернативна резервна валута различна от долара или еврото.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Такава валута може да съществува само в мокрите сънища на някои недорасли диктаторчета. Без експорт към цивилизования западен свят тухличките загиват. В рамките на няколко седмици. И много искам да видя някой умен и трудолюбив човек, който да е емигрирал в Етиопия или Русия. Всички такива хора по света са глупави и неориентирани, докторе. Защото отиват в САЩ и в Европа. Само ти си умен. А дано, ама надали, както пееше Графът.

    Нередност?
Нов коментар