Коментар | Солидарността на Байдън със стачкуващите в автоиндустрията може да му се отплати

Двамата със съперника му Тръмп са се насочили към гласовете на работническата класа в САЩ

Действията на Байдън ще му донесат ползи в политически аспект в Мичиган и в други индустриални колебаещи се за кого да гласуват щати
Действията на Байдън ще му донесат ползи в политически аспект в Мичиган и в други индустриални колебаещи се за кого да гласуват щати
Действията на Байдън ще му донесат ползи в политически аспект в Мичиган и в други индустриални колебаещи се за кого да гласуват щати    ©  Reuters
Действията на Байдън ще му донесат ползи в политически аспект в Мичиган и в други индустриални колебаещи се за кого да гласуват щати    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стивън Грийнхаус, американски журналист и писател в сферата на работната сила, в коментар за в. Guardian

От над 150 години, когато са се сформирали за първи път профсъюзи в САЩ, никой американски президент не е демонстрирал такава солидарност с работниците от първите редици на протестиращите. Джо Байдън направи точно това със стачкуващите работници от автомобилната индустрия в Мичиган.

"Това е наистина ново. Не мисля, че някога преди се е случвало. Кандидат-президенти го правят често, както и известни сенатори, но не и държавен глава", казва Нилсън Лихтенщайн, историк по трудовата заетост в University of California.

Според експертите действията на Байдън ще му донесат ползи в политически план в Мичиган, както и в други индустриални и колебаещи се за кого да гласуват щати. Дори може да се доведе до по-бързо постигане на споразумение между Асоциацията на обединените автоработници и автопроизводителите. Но може да се стигне и до обратен ефект, ако стачката се проточи с месеци и навреди сериозно на националната икономика.

"Байдън заяви, че ще бъде най-ориентираният към профсъюзите президент изобщо, и посещението му сред стачкуващите наистина е безпрецедентно", коментира Мег Джейкъбс, историк по трудовата заетост в Princeton University.

Стачката е първата, която засяга трите най-големи автопроизводителя в САЩ едновременно. Профсъюзът подчертава, че Ford, General Motors и Stellantis са направили огромни печалби от 2008 г. досега, а това не е било усетено от техните служители. Същевременно заплащането за главните изпълнителни директори на компаниите се е увеличило с 40% от 2013 г. насам, докато осреднените реални почасови надници на автоработниците са спаднали с 19.3% от 2008 г. досега.

Стачката е първата, която засяга трите най-големи автопроизводителя в САЩ едновременно.

Според Мег Джейкъбс посещението на Байдън може да му донесе съществени политически ползи: "Това е умен ход. Няма начин той да спечели втори президентски мандат без индустриални щати като Мичиган. Отиването при стачкуващите показва ангажираност с работническите семейства, с работническата класа."

Същевременно от кампанията на конкурента му от републиканците Доналд Тръмп заявиха, че той ще говори пред профсъюзни членове в Детройт. Всичко това показва, че и Байдън, и Тръмп се прицелват във важна политическа група - работниците.

Марик Мастърс, експерт в сферата на автоиндустрията от Wayne State University, коментира, че планът на Байдън да се присъедини към първите редици на стачкуващите е начин да противостои на речта на Тръмп в Детройт. "С посещението си в Детройт Тръмп опитва да енергизира поддръжниците си и да засенчи Байдън. Но отиването на Байдън при стачкуващите ще затрудни опитите на Тръмп да се увенчаят с успех", заявява Мастърс. По думите му за настоящия държавен глава е лесно да нанесе удар върху своя предшественик: "Байдън само трябва да каже: Аз дойдох и застанах до вас, докато някой друг, който заемаше този пост, не го направи."

Според Мастърс посещението на Байдън може да му донесе така необходимия политически тласък. "По принцип сегашният държавен глава не е приеман с голям ентусиазъм от редиците на работниците. Но това сега може да доведе до подкрепа. Профсъюзните членове ще бъдат по-склонни да агитират и да гласуват за него. И това може да натежи в индустриалните колебаещи се щати, ако изборите са с близък резултат", казва експертът от Wayne State University.

Той смята, че има възможност за обратен ефект, ако стачката бъде продължителна и тласне страната към рецесия. В противен случай: "Смятам, че тази проява на ангажимент ще вдъхнови много профсъюзни членове и те няма да забравят това", посочва Мастърс.

Все още няма коментари
Нов коментар