Коментар | Високи сини планини, хаосът под тях цари

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Няма никаква причина доброто да не триумфира толкова често, колкото злото. Всеки триумф е въпрос на организация", казва Кърт Вонегът. И е прав. В живота всичко е въпрос на организация. Процесът на планиране е много по-важен дори от самите планове, които често се променят, както твърди ръководителят на Съюзническите войски в Европа по време на Втората световна война генерал Дуайт Айзенхауер.

Организация, уви, е това, което най-често липсва по тези земи. Вземете например проблема с излизането на всички потребители на свободния енергиен пазар. Накратко казано, идеята е, че сега всички домакинства са защитени от движение на цените нагоре-надолу, като държавата контролира част от пазара. Този контрол трябва да падне и всички да излязат на свободния пазар, където вече са компаниите, и да получават ток на борсови цени.

На теория това трябва да е добре организиран процес, който да доведе до спад на цените за повечето хора през повечето време, повишаване за онези, които консумират много ток (като например къщите с отопляеми басейни), и помощи за уязвимите групи. На практика е пълен хаос. Нито е ясно кога ще се случи това, нито как, нито някой е обяснил на хората детайлите. Единствената причина да се случи въобще е, че от него зависят едни много пари по плана за възстановяване.

И като казахме план за възстановяване, тази седмица стана ясно, че от него отпадат много проекти (включително протонният център за редки видове рак). Причината? Липса на организация, разбира се. Никой не е успял нито да приведе в ред, нито да защити, камо ли да задвижи тези проекти в изминалата година.

Липса на организация (било то умишлена или не) е причината България да постави стотици камери по всички пътища в последните години като част от тол системата и да не ги ползва по никакъв начин за контрол на трафика. Не само това, АПИ и МВР дори нямат постоянен достъп до част от информацията, което вече прилича по-скоро на добре замислена операция, отколкото просто на некадърно планиране.

На този фон дори маргинално по-добре организираните сили имат огромен шанс за успех. Ето например ГЕРБ. Въпреки че изглеждаха на губещата страна няколко месеца преди местните избори, по всичко изглежда, че партията на Борисов ще успее да задържи не само властта, но и контрола в доста от общините. Не се оставяйте театрални ходове като обявяването на Антон Хекимян за кандидат за София да ви заблудят - голямата стратегия на ГЕРБ е в това да запази контрола в общинските съвети и така да заключи възможността да ги изхвърлят от ужасно важната за активистите и бизнесите им местна власт.

Рязкото изтегляне на Хекимян от директор на новините в национална телевизия до кандидат за кмет впрочем ще остави вълни другаде - на медийния пазар, и ще нанесе вреда на журналистите.

А иначе хората, които планират добре, са успешни и в бизнеса. Любомила Йорданова и партньорите ѝ от "План А" - компания за изчисление на въглеродния отпечатък - току-що затвориха инвестиция от 37 млн. евро. Това е най-голямата инвестиция в компания с българско участие тази година. Нелош резултат за компания, започнала като една добра идея в Берлин през 2017 г.

А ако искате да планирате следващата си седмица - имаме чудесен календар, с който да го направите. Все отнякъде трябва да се започне.

Още в броя:

Все още няма коментари
Нов коментар