НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Битката за София започна

Ключови ще бъдат договорките за мнозинство в Столичния общински съвет, като ГЕРБ изглежда в най-добра позиция откъм варианти

Освен кандидат за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян е и водач на листата за общински съветници, което може да привлече повече гласове
Освен кандидат за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян е и водач на листата за общински съветници, което може да привлече повече гласове
Освен кандидат за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян е и водач на листата за общински съветници, което може да привлече повече гласове    ©  Георги Кожухаров
Освен кандидат за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян е и водач на листата за общински съветници, което може да привлече повече гласове    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Почти е сигурно, че нито една партия няма да има мнозинство в следващия Столичен общински съвет, от който реално зависи управлението на града.
  • Това говори, че ще се търсят коалиции, като ГЕРБ изглежда устремена към тази цел и е в най-добра позиция откъм варианти.
  • Независимо кой ще е избраният кмет, за ПП-ДБ остава въпросът дали ще повторят "сглобката" на национално ниво, или ще останат в опозиция както ДБ досега.

Начинът, по който нещата изглеждат, е важен в политиката. Затова когато в рамките на няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде в Пловдив, за да обяви кандидата на партията за кмет, а след това доста видимо отсъстваше от представянето на Антон Хекимян като кандидат за София, стана ясно, че ситуацията в двата града е различна.

С разкриването на дълго чакания кандидат от ГЕРБ битката за кметския пост в София започна по доста различен начин от очакваното. Лицето на дългогодишния журналист и ръководител в bTV може и да привлече повече гласове от тяснопартийна кандидатура, но поне към момента изглежда, че докато в Пловдив шансът ГЕРБ да задържи града е силен, в София те все още са в дълбоко защитна позиция.

Но това, изглежда, не пречи на партията на Борисов, защото битката й ще бъде за друго. Който и да спечели, няма как да прокара каквито и да е политики (а и интереси), ако партията му няма мнозинство в Столичния общински съвет (СОС).

По всичко личи, че нито една коалиция няма да вкара достатъчно съветници, за да образува мнозинство от нужните 31. Освен ако не стане чудо, съветът ще бъде разделен между няколко партийни групи и ще се търсят преговори. А точно както и на национално ниво, в тази игра позициите на ГЕРБ са далеч по-добри от тези на "Обединени за София" (ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София"). Най-малкото защото Борисов няма скрупули да се съюзява с най-различни по характер и идеология формации.

Така към момента изглежда, че вариантите са два. Или да се приложи "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕРБ на местно ниво, или да се сформира мнозинство около ГЕРБ с останалите партии в СОС, което да контролира всяко движение на кмета, дори той да е Васил Терзиев.

Ходът "Хекимян"

Издигането на директора само допреди седмица на "Новини и актуални предавания" в bTV в последния момент провокира много въпроси и конспиративни теории, включително, че ГЕРБ "подарява" местните избори на ПП-ДБ, с които управляват на национално ниво, в името на стабилно правителство. Това показва доста сериозно неразбиране как функционира ГЕРБ и защо победите са й нужни, за да скрепяват партията и да ѝ дават козове в преговорите.

"(Борисов) играе само за победа. Сглобката няма да падне, ако Борисов победи в София. Просто ПП-ДБ ще бъде в по-слаба позиция спрямо Борисов, а той желае само това. Той няма други желания. През цялото време ГЕРБ се опитва да измести политическия баланс към себе си. Местните избори ще покажат кой от двата партньора, подкрепящи правителството, ще бъде в по-силна позиция през следващите няколко месеца", коментира в интервю за Mediapool Димитър Ганев от "Тренд".

Първият и най-очевиден вариант е ПП-ДБ все пак да работят заедно с ГЕРБ в следващия общински съвет, както работят сега и на национално ниво. Изборът на Антон Хекимян изглеждаше като опит ГЕРБ да се "изчисти" от наследството на 18-те години управление в София, издигайки по-различно лице. Друга причина вероятно е тази, че партията вече страда от недостиг на нови лица за челните си редици.

За ПП-ДБ такава коалиция ще донесе негативи, точно както и на национално ниво. Този удар ще бъде нов за по-малката "Спаси София", която изграждаше образа си като опозиция на досегашния модел на управление в столицата. "Спаси София" компромиси с ГЕРБ няма да прави", обяви лидерът й Борис Бонев в интервю за БНР отпреди седмица.

От мнозинството в Столичния общински съвет и договорките, върху които ще стъпи, ще зависи и кой ще е следващият председател на общинския съвет, като не е изключено това да бъде основният залог. В интервю за "Капитал" Бонев заяви, че той се вижда в тази роля, ако кмет бъде Васил Терзиев. От друга страна, възможно е вторият в листата на ГЕРБ и досегашен председател на СОС, Георги Георгиев, отново да се бори за поста.

План "В"

Въпреки че ГЕРБ тръгват от по-задна позиция в София заради натрупаното тежко наследство от ерата "Фандъкова", те имат по-лесна задача: целта им очевидно не е толкова кметското място, колкото да задържат контрола си над общинския съвет, където реално се взимат най-важните решения за управлението на огромните финансови ресурси, с които разполага столичният град.

В тази надпревара те имат два коня. Първият е Хекимян, на когото се разчита като водач на листата за общински съветници да пренесе гласове благодарение на разпознаваемостта си.

"Нямам съмнение, че Хекимян ще консолидира и мобилизира електората на ГЕРБ, може да разтвори ветрилото и да спечели допълнителни гласове за състава на общинския съвет на първи тур, което е програма минимум на ГЕРБ - да не допусне мнозинство на "Обединени за София", казва Добромир Живков от "Маркет ЛИНКС".

Вторият е участието в надпреварата на Вили Лилков, издигнат като независим кандидат, което може да отнеме от гласовете на Васил Терзиев (заради критиките на десни избиратели за роднинските му връзки с ДС). Вероятно е Лилков да вкара и общински съветници, които също ще имат тежест при сформирането на мнозинството в Столичния общински съвет.

Прагът за влизане в СОС е сравнително нисък - на последните избори "Атака" вкара двама съветници със 7500 гласа. Това ще позволи на ГЕРБ да опитат да запазят контрола в съвета при силно представяне на партията. В предишния мандат те вкараха 27 съветници и разчитаха на "подкрепата" на още петима от групата на "Патриотите" (ВМРО и "Атака") за мнозинство.

"Работим за мнозинство на групата на ГЕРБ-СДС в следващия общински съвет след всичко, което постигнахме през последните години заедно. Има време да се мисли тепърва за всичко останало - след изборите", коментира за "Капитал" Георги Георгиев, който е втори в листата на ГЕРБ, а в този мандат беше председател на СОС.

Вили Лилков каза пред "Капитал", че на този етап е много рано да коментира с кои политически сили ще си партнират общинските съветници от листата му, ако бъдат избрани.

Кмет с вързани ръце

Управляващата столицата от 18 години партия има и друг, малко по-нечист вариант - да се договорят с "Възраждане", които за първи път ще имат (почти сигурно) представителство в СОС, или с БСП. Такъв вариант ще наподоби досега действалата формула между ГЕРБ и "Патриотите".

"Възраждане" обаче могат и да предпочетат да се насочат към БСП - водачът на листата на социалистите и кандидат за кмет Ваня Григорова заяви, че "няма против" партията на Костадин Костадинов. Досега БСП беше опозиция на ГЕРБ в местния парламент и често гласуваше заедно с "Демократична България". Тя имаше 15 общински съветници в този мандат, дори повече от тези, които вкара "Демократична България" - общо 12.

През изминалите четири години ГЕРБ успяваха да прокарват предложенията си най-вече заради подкрепата на "патриотите", които осигуряваха мнозинство. Така бяха гласувани назначенията в бордовете на общински дружества, цените на такситата, концесията на "Софийска вода", бюджетите на София. От друга страна, опозицията в един момент забуксува и ставаше все по-вяла, след като стана ясно, че няма как да пробие мнозинството на ГЕРБ и "Патриотите".

Във всички тези сценарии, ако ПП-ДБ и "Спаси София" официално бъдат в опозиция, ситуацията ще ще е трудна не само за работата им в СОС, но и за евентуалния избор на кандидата им Васил Терзиев за кмет. Какво се случва в града, в общинските фирми, в градоустройството ще зависи най-вече от решенията на Столичния общински съвет.

Кметът предлага на съветниците бюджет, програми, списъци за разпореждане с общинска собственост, но няма контрол върху това, което в крайна сметка ще бъде гласувано.

Листите в София: Telerik vs Telelink

Съставът на листите на партиите беше важен именно във връзка с формирането на бъдещо мнозинство в СОС. Лицата в тях - ако са и достатъчно разпознаваеми, могат да повлияят на избирателната активност и резултатите. В листата на ГЕРБ например влязоха предимно активни общински съветници от ГЕРБ през този мандат, включително председателят на СОС Георги Георгиев, както и зам.-кметът по култура Мирослав Боршош, журналистът Димитър Вучев, с немалък брой последователи в социалните мрежи. Изненада предизвика третото място на Любомир Минчев, основателят на технологичната компания Telelink, печелила значителен брой държавни и общински поръчки в последните години. На предни места са поставени кадри от младежката организация на ГЕРБ - Драгомир Младенов, Румен Александров, Борислав Куртев и други, както и бивши съветници от предишни мандати - Миглена Горанова, Михаела Иванова.

Размествания има и в листата на БСП. Прави впечатление, че в нея липсват имената на Милка Христова (активен общински съветник от БСП и зам.-председател на групата), както и това на Калоян Паргов. Включени са обаче синдикалисти.

ПП-ДБ и "Спаси София" са поставили на първите двайсет позиции по-непознати лица от "Продължаваме промяната" заедно с доказани съветници от ДБ и активисти от "Спаси София". В листата не влязоха експерти от "Екипът на София", каквато беше първоначалната заявка, а е следвано партийното разпределение. Водач не е Васил Терзиев, а Борис Бонев, който е достатъчно разпознаваем във връзка със столичните теми. Заявката е за "справяне" със завещаното от ГЕРБ, което поставя въпроса как евентуална сглобка за мнозинство с ГЕРБ и на местно ниво ще се приеме от избирателите им. По всичко личи, че градът иска промяна, но едва след повече от месец ще се разбере дали и в какъв вид тя може да се случи.