Анализ | Фентанилът убива хиляди всяка година в САЩ. Ще бъде ли Европа следващата

Смъртоносният медикамент може да идва на европейска територия

Медикаментите от типа на фентанил в момента убиват по около 70 000 американци на година, което е повече от загиналите във войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, взети заедно
Медикаментите от типа на фентанил в момента убиват по около 70 000 американци на година, което е повече от загиналите във войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, взети заедно
Медикаментите от типа на фентанил в момента убиват по около 70 000 американци на година, което е повече от загиналите във войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, взети заедно    ©  Reuters
Медикаментите от типа на фентанил в момента убиват по около 70 000 американци на година, което е повече от загиналите във войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, взети заедно    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В северната част на Париж, далече от ресторантите и музеите, може да се види примерът какво става, когато човечеството се спъне. Под един пътен възел близо до Порт де ла Шапел десетки наркомани с невиждащи очи безцелно вървят из стъкмен от подръчни материали палатков лагер. Тук няма никаква надежда, само миризмата на екскременти и отчаяние. При скорошното си посещение авторът на този материал бе прекалено притеснен, за да попита тези лутащи се души коя отрова е причинила падението им. Социалните работници идват и си отиват, властите са загърбили мястото. Полицията мести лагера през годините - по-добре тази човешка мизерия да се скрие от очите на близките квартали.

В много градове в Европа има такива места. И все пак въпреки цялата вреда, причинена на обществото от наркотиците, които се намират по улиците на Париж, Берлин или Варшава, никоя не се доближава до опустошението от фентанила - наркотично вещество, което унищожи цели области в САЩ. Както всеки скорошен посетител на Сан Франциско може да потвърди, ефектът от този синтетичен опиоид, който е по-мощен от хероина, не може да се изолира до малки райони в покрайнините на града. Медикаментите от типа на фентанил в момента убиват по около 70 000 американци на година, което е повече от загиналите във войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, взети заедно. В Европа това наркотично вещество така и не пусна корени - не повече от 200 души предозират с него всяка година. До голяма степен заради липсата на фентанил в Европа смъртността сред наркоманите е под една десета от тази в САЩ въпреки по-голямото население. Опустошението, което не се случи, е тих политически триумф за континента. Но правителствата се опасяват, че това може да не продължи дълго. Увеличават се притесненията, че фентанилът може скоро да намери пътя си през Атлантическия океан.

Защо досега фентанилът пожали Европа, когато причинява такива щети в САЩ? Предвид произхода на медикамента - той е синтезиран в Белгия през 1959 г. като легално болкоуспокояващо, можеше да се очаква, че наркоманите там първи ще го открият. Но именно американският капитализъм, който не познава препятствия, спомогна за превръщането му в такъв феномен. От 90-те години на миналия век нататък лекарите там предписваха безразборно болкоуспокояващи, стимулирани от безскрупулни фармацевтични компании. До 2015 г. всяка година в САЩ са давани по около 227 млн. рецепти за опиоиди, приблизително по една за всеки пълнолетен гражданин. Кохортата от пациенти, привикнали на хапчета, скоро откриха, че те са достъпни по незаконен начин, когато рецептата изтече. За разлика от САЩ до голяма степен Европа устоя отчасти благодарение на универсалното здравеопазване. Европейците, които са изпаднали в нужда, могат да отидат на процедура, която да облекчи болките, вместо да се обръщат към болкоуспокояващи за бързо закрепване на положението. Тоест проблемът може да бъде решен със заместващи опиоидите методи.

До 2015 г. всяка година в САЩ са давани по около 227 млн. рецепти за опиоиди, приблизително по една за всеки пълнолетен гражданин.

Но това може да не бъде достатъчно, за да запази Европа от смъртоносната хватка на фентанила. Властите се безпокоят от две неща. Едното е свързано с хероина, към който са пристрастени 1 млн. потребители в Европа. Почти всичко, което зависимите европейци си инжектират или шмъркат, идва от маковите полета в Афганистан. Откакто се върнаха на власт, талибаните наложиха намаляване на продукцията с 95%, което се очаква силно да засегне достъпа до евтин хероин в Европа през следващата година. Изправени пред недостиг в доставките, наркобандите или ще смесят фентанил към малкото хероин, с който разполагат, за да му дадат повече мощ, или ще използват синтетичното вещество като пълен заместител. Подобен недостиг на хероин преди двадесетина години доведе до пускането на корени на фентанила в Естония, досега единствената страна в Европа, която бе изправена пред устойчив пик на пристрастяването. Тази теория за заместването сега се подлага на тест в Украйна, където доставките на хероин са нарушени заради войната, но синтетичните наркотици остават относително достъпни.

Недостигът на хероин може да съвпадне с пресищане с незаконни фентанилови доставки за Европа. За разлика от кокаина и хероина, които изискват сложни операции по производството и разпространението, медикаментът е евтин за правене и превозване. "Европол" предупреди, че мексиканските картели си сътрудничат с криминални мрежи в Европа, за да разширят пазара на наркотици, включително на фентанил. Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви пред своите европейски колеги, че или те вече имат проблем с производните на фентанила наркотици, но още не го знаят, или скоро ще имат такъв проблем. Прехвърлянето от един вид опиоид на друг може да бъде внезапно и почти необратимо, както е при фентанила, предвид големите печалби, които наркобандите правят от него - един килограм може да донесе печалба от над 1 млн. долара, което е доста повече в сравнение с другите наркотици. Някои от факторите, за които преди се смяташе, че защитават Европа, може да се окажат недостатъчни - в Канада държавно финансираната система за здравеопазване съперничи на тази в Европа, но държавата падна жертва на фентанила.

Един килограм може да донесе печалба от над 1 млн. долара., което е доста повече в сравнение с другите наркотици.

Европейците имат едно ясно предимство в своята борба срещу фентанила, казва Кийт Хъмфрис, експерт по пристрастеността в Stanford University - те са видели щетите, които опиоидите причиниха в САЩ, и знаят колко важно е да се държи духът в бутилката. Властите наблюдават отпадните води за следи от наркотика, за да предвардят рязкото разпространение. Малкото фентанил, за който разбира полицията, става обект на бърза операция. Лекарите внимават и не предписват без необходимост пристрастяващи обезболяващи. Лечението на привикването към фентанил също е по-добре разбрано в момента.

Европа може да си позволи малко спокойствие. Социалната държава, критикувана от мнозина от политическото дясно, че е забавила европейските икономики, излиза, че има и позитиви - тя изигра своята роля в спестяването на най-лошия развой в живота на гражданите. Само малцина са изпаднали от системата в Париж и другаде. Но за да остане такава ситуацията, ще са необходими бдителност и решимост.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар