🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как руската инвазия раздели мафията

Войната трансформира престъпността не само в Русия и Украйна, но и по света

Войната промени всичко, като създаде "обстановка на неприемлив риск за международния нелегален трафик", посочва нов доклад на американското правителство
Войната промени всичко, като създаде "обстановка на неприемлив риск за международния нелегален трафик", посочва нов доклад на американското правителство
Войната промени всичко, като създаде "обстановка на неприемлив риск за международния нелегален трафик", посочва нов доклад на американското правителство
Войната промени всичко, като създаде "обстановка на неприемлив риск за международния нелегален трафик", посочва нов доклад на американското правителство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Александър Отделнов притежава необичайна туристическа атракция - музей на трафика. Контрабандата преминава през родната му Одеса още от XVIII век насам. До затварянето му заради COVID-19 в музея са изложени различни стоки - от перли и пистолети, вкарвани в имперска Русия, до по-съвременни предмети. След това идва войната през февруари 2022 г. "Пристанището спря да работи и всичко замря", казва Отделнов. Не само туристическият поток намалява. Одеса е ключов етап от широка криминална мрежа в Украйна и Русия, която се простира от Афганистан до Андите. Градът бе част от "най-силната криминална екосистема в Европа", посочва аналитичният център "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност".

Руската инвазия удари този подземен свят със силата на земетресение. Голяма част от украинските гангстери спря да сътрудничи с руските си колеги: "Ние сме крадци и сме против всяка държава, но решихме, че сме за Украйна", коментира представител на криминалния контингент. Печелившите маршрути за трафик на хероин биват преначертани, което се отразява на цените и на печалбите на криминалните мрежи. Ако тези промени се окажат трайни, това може да измени лицето на глобалната престъпност. Може да промени също така и Украйна.

Страната се бори с корупцията, откакто напусна Съветския съюз през 1991 г. Майданската революция от 2013 - 2014 г. свали един корумпиран президент и някои от олигарсите зад него. През 2019 г. Володимир Зеленски бе избран за държавен глава въз основа на антикорупционна платформа и проведе реформи срещу мафията. Но в най-добрия случай това бе половинчато "почистване". Преди инвазията според "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност" Украйна бе на 34-о място от 193 страни на базата на индекса за престъпност, както и трета в Европа.

Подземният свят в контролираните от правителството части на Украйна преди 2022 г. бе яростно оспорван между различни групи. И все пак имаше три начина за свързване на Украйна с глобалните криминални пазари. Първо, контрабандната "магистрала", свързваща Русия и Украйна и минаваща през части от Източна Украйна, които бяха окупирани от Русия през 2014 г. Второ, глобални трафикантски хъбове в Одеса и други черноморски пристанища. И трето, фабрики в Украйна за производството на незаконни стоки за износ.

Руската инвазия удари подземния свят със силата на земетресение.

Тази инфраструктура поддържаше различни бизнес модели за различните продукти. Украйна бе разрастващ се транзитен маршрут за хероин от Афганистан, разширяващ каналите през Балканите и Кавказ. Преди войната там бяха хващани четвъртите по големина количества хероин в Европа. Кокаин от Латинска Америка преминаваше през Черно море. В обратната посока се изнасяха оръжия за Азия и Африка основно от пристанището в Николаев. През 2020 г. Украйна надмина Китай и стана най-големия източник на незаконни тютюневи продукти в Европа. Местното производство на амфетамини също се увеличава - 67 криминални лаборатории са били разкрити миналата година, което е най-високият обявен брой за страна изобщо.

Войната промени всичко, като създаде "обстановка на неприемлив риск за международния нелегален трафик", посочва нов доклад на американското правителство. Черноморските пристанища бяха затворени или подложени на рестрикции. Границата между управляваната от правителството Украйна и окупираните от Русия територии сега е бойно поле, което разрушава контрабандната "магистрала". Включването на мъже в армията в Украйна лиши подземния свят от хора, а военновременният закон спря широк спектър от криминална дейност. Комендантският час затрудни придвижването посред нощ.

Украинските гангстери също така отказват да работят с руските си колеги. "Едно нещо е да бъдеш наречен престъпник, съвсем друго е да бъдеш признат за предател", коментира Марк Галеоти, автор на "Руската супермафия". Лоялността към Украйна освен от патриотизъм е и заради пресмятане на рисковете. "Ако бъдем анексирани от Русия, много от момчетата в затвора могат да бъдат трансферирани надалеч. Руските пазачи в затворите са безмилостни. Никой не иска това", казва един гангстер.

Ефектите се усещат в глобален мащаб, тъй като контрабандните мрежи се преправят, за да заобиколят Украйна. Турските митнически власти твърдят, че повече хероин и метамфетамин минава през границата с Иран. Литовските гранични служители регистрират четирикратно увеличаване на незаконните тютюневи изделия на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. Естонските власти съвместно с Интерпол са заловили 3.5 тона латиноамерикански кокаин на пристанището Мууга миналата година. Блокирането на украинските черноморски пристанища и стриктният контрол в Западна Европа също така могат да обяснят големите конфискувания на незаконни стоки напоследък в Русия. На 10 април властите заловиха почти 700 кг кокаин в Москва. Руските гангстери близо до границата с Беларус пък са увеличили печалбите си от вкарването на луксозни стоки в Русия, особено скъпи дамски чанти.

Войната също така създава нови кратковременни възможности за гангстерите в Украйна, като например трафика на хора. Освен това един замразен конфликт може да създаде големи рискове. Преди инвазията в Украйна имаше някъде между 7 и 9 млн. легални огнестрелни оръжия и може би още толкова нелегални. Сега страната е още по-засипана с оръжие. Историята показва, че войните разгарят оръжейната търговия - например оръжие от Югославия е използвано за престъпления в Европа. От Интерпол предупреждават, че сега може да се наблюдава повишаване на трафика на малокалибрени оръжия.

Най-големият риск идва от процеса по реконструкцията на страната.

Вътрешното производство на наркотици може отново да се увеличи. Американското правителство наскоро предупреди за разрастването на по-развити мрежи на малките нарколаборатории в Украйна, които използват интернет за продажби и пощенските служби за доставка. Но най-големият риск идва от процеса по реконструкцията на страната. Миналия месец Световната банка заяви, че за възстановяването на Украйна ще са необходими 411 млрд. долара, в това число 92 млрд. долара за транспорт и 69 млрд. долара за жилища. Такива мащабни проекти могат лесно да бъдат използвани от мафията, която да се вмъкне в системите за обществени поръчки и търговете, за да получи достъп до земя, субсидии и лицензи.

Все пак съществува възможност за окончателното разбиване на организираната престъпност в Украйна. Основните усилия трябва да дойдат от самата страна. Законопроект от декември цели да реформира процеса по градоустройството - свързани правителствени документи твърдят, че в строителната индустрия се наблюдава "злоупотреба с власт", "обща корупция" и "безнаказаност". През януари Зеленски уволни четирима зам.-министри и петима регионални управители заради корупция. "Всеки вътрешен проблем, който пречи на държавата, ще бъде разрешен", заяви президентът.

Външният натиск може да помогне - фондовете за реконструкция вероятно ще дойдат в голямата си част отвън и вероятно ще бъдат придружени с условия. Евентуалното членство на Украйна в ЕС все още е далеч, но процесът за сливане с европейските норми е средство за борба с организираната престъпност.

Всеизвестно е за тези, които изучават организираната престъпност по света, че войната създава възможности за гангстерите и техните сътрудници. Но в случващото се с Украйна има необичайни елементи, които могат да доведат до друг резултат. Инвазията прекрати десетилетните физически и социални връзки между страната и руската криминална мрежа и може би това ще продължи с години. Тя даде на украинската държава допълнителна обществена легитимност, за да се бори с олигархията, и може да увеличи западното участие и надзираване на икономиката. Никой разумен човек не мисли, че контрабандата в Одеса ще бъде ограничена до музеите. Но има възможност Украйна най-накрая да престане да бъде рай за гангстерите.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар