🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | 2024 ще е каквато си е направим

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да се прогнозира едрата картина на предстоящите месеци напоследък е лесно - последните поне четири години са като слалом между различни кризи. Ако погледнем назад, преминаването през годините преди 2020 г. изглеждаше като комфортно пътуване по добре поддържана магистрала, по време на което най-големият проблем е скуката. След това обаче всичко заприлича на лудо каране по тесен планински път с много дупки, падащи камъни и внезапни засади - освен ковид всички трябваше да се справят с рисковете от войната в Украйна, а после и в Газа, високи цени на енергията, съответно инфлация, увеличаващи се лихви, политическа нестабилност и странни управленски конфигурации.

През 2024 г., уви, не се очаква връщане на спокойната магистрала. За разлика от миналите години обаче сега препятствията изглеждат известни, а усилията да се избегне разширяването на действащите кризи и предотвратяването на нови са сериозни.

В този брой на "Капитал" сме избрали малко по-различен начин да разкажем прогнозите на журналистите от медиата за идващата година. В темата на броя ще намерите 24 кратки и много конкретни предвиждания за най-важните събития и трендове през идващата година - от това какво ще се случва с инфлацията и лихвите до оценка за риска от световна война.

Заимствахме идеята за форма̀та от Financial Times, които бяха направили своите прогнози по този начин, като нашите теми, разбира се, са различни. Подбрахме тези въпроси, които са адекватни повече за хората в България. Идеята е всеки да се ориентира в каква икономическа, политическа и международна среда ще взима решения за живота и работата си през 2024 г.

Направихме прогнозите наистина кратки и наистина конкретни, защото напоследък шумът и неяснотата заглушават смислената и полезна информация. Така темата от корицата се опитва да предскаже мелодията, по която ще се развива новата година.

Немалко от темите през 2024 г. започват през миналата година. В последните дни на 2023-а се разбра, че България и Румъния влизат само частично - по въздух и море, в Шенген. От една страна, това изглежда като неуспех - все пак истинско значение за бизнеса и повечето хора има премахването на сухоземните граници, но предвид настроенията в западните държави от ЕС и възхода на националистите там сегашната договорка изглежда като единствената възможна (вижте анализ тук). А за да се разбере и западноевропейската гледна точка, вижте разказа на един трафикант на бежанци през България.

Началото на годината дава повод не само за прогнози, но и за поглед назад от малко по-високо. Не пропускайте анализа на икономиста Евгений Кънев за това дали можем да броим прехода в България за приключил и кои са етапите му до момента. За прехода може и да се спори, но един от главните му герои - създателят и лидер на ДПС Ахмед Доган, продължава да е в играта. Нещо повече - тази седмица той се опита да се появи с нова маска - като едва ли не борец срещу корупцията, като предупреди, че "ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена партийна организация". С тези аргументи той предлага председателският пост в ДПС да се подели между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това обаче едва ли е финалният епизод в интригата - до формалния избор има още почти два месеца. Вижте повече в този текст.

Пред нас е и цялата година и най-големият риск в прогнозите за нея е, че тя не е предопределена - всичко ще е такова, каквото си го направим сами. Най-вече за нашия живот, след това за работата и после за света, който ни заобикаля.

Все още няма коментари
Нов коментар