🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Превръщането на проукраинската коалиция в антипутинска е условието за победа

Тези, които играят само в защита, не могат да спечелят - което всъщност наблюдаваме вече трета година

Докато Путин е признаван за легитимен владетел, ще е спокоен за властта си.
Докато Путин е признаван за легитимен владетел, ще е спокоен за властта си.
Докато Путин е признаван за легитимен владетел, ще е спокоен за властта си.    ©  Shutterstock
Докато Путин е признаван за легитимен владетел, ще е спокоен за властта си.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владислав Иноземцев, доктор по икономика и директор на московския Център за изследване на постиндустриалното общество, в коментар за Moscow Times

Когато на 24 февруари 2022 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призова Русия да прекрати нахлуването в страната му, украинският президент Володимир Зеленски каза, че е налице "глобална антипутинска коалиция". Две години по-късно Русия не успя да осъществи плана за блицкриг, но Украйна също не постигна победа, а решаващият повратен момент беше изместван повече от веднъж и продължава да се измества с месеци или дори години.

Защо се случва това? Политици и експерти предлагат много версии. Ще се опитам да заявя още една, според мен най-баналната и очевидна - че няма "глобална антипутинска коалиция".

Руските емигранти често говорят за такава, но западните политици - никога. От април 2022 г. съществува и ефективно работи Контактната група за отбраната на Украйна (или "форматът "Рамщайн"), появяват се различни допълващи я групи от държави, които оказват някакъв вид помощ на Киев.

През последните няколко седмици информационните агенции съобщават, че все повече държави се присъединяват към "коалицията за подкрепа на Украйна в областта на противовъздушната отбрана"; че Великобритания възнамерява да създаде и ръководи "коалиция за подкрепа на Украйна по море"; че над десет държави са организирали "ИТ коалиция за подкрепа на Украйна"; а френският президент обяви "нова коалиция за подкрепа на Украйна" и дори не изключи изпращането на войски в страната.

Напълно възможно е тези многобройни коалиции, действащи в тясно сътрудничество, да помогнат на Украйна ефективно да се противопостави на агресията на Кремъл, честно казано, не виждам нищо антипутинско в тях. Когато на 1-2 януари 1942 г. 26 държави подписаха Декларацията на Обединените нации във Вашингтон, тя завършваше с много ясната формулировка, че всички подписали я страни "осигуряват [едни на други] помощ и съдействие в борбата за победа над хитлеризма". Задачата на една наистина глобална коалиция тогава не беше да защитава територията на Великобритания или на Съветския съюз от ордите на агресора, а "пълна победа" над нейните врагове, "за да защити живота, свободата, независимостта... и да запази правата на човека и правосъдието в тези и други страни".

Антихитлеристката коалиция изпълни задачата си. Три години и четири месеца по-късно нацистка Германия капитулира.

Днес и Вашингтон, и европейските столици се стремят да не допуснат ядрена война с Русия (с каквато Владимир Путин заплашва). Но и през третата година от агресията срещу Украйна е някак странно да се надяваме, че нейните международно признати граници могат да бъдат възстановени, ако режимът на Путин продължи да управлява.

"Глобална антипутинска коалиция" ще се появи само когато целта бъде открито заявена - смяна на режима в Русия и изкореняване на чекистката силовашка администрация. Никой не настоява войските на НАТО да влязат в Украйна, но липсата на изявления за демонтиране на политическия режим на страната агресор означава, че Западът се надява на умиротворяването на Москва. Напоследък зачестиха и течовете на информация от "поверителни" източници, които казват същото.

Превръщането на проукраинската коалиция в антипутинска е най-важното условие за победата на Запада във войната.

Има един още по-важен момент: докато усилията на Запада се ограничават до подкрепата на Украйна, Владимир Путин може да бъде спокоен за тила си - дори ако Украйна отблъсне руските войски, неговата власт ще остане стабилна. Той ще продължи да бъде признат за легитимен владетел - дори ЕС да обяви непризнаване на резултатите от неделните "избори" в окупираните територии.

Ако коалицията бъде преформатирана в духа на Декларацията на ООН, тогава настроението в руския елит може да се промени значително и Путин ще се превърне от гарант за неговото благополучие в ценна стока, с която елитът може да си го осигури - припомнете си историята на сръбския лидер Слободан Милошевич

Тези, които играят само в защита, не могат да спечелят. Което всъщност наблюдаваме вече трета година - от приемането на чудесната резолюция от Общото събрание на ООН.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар