Коментар | Да живее БългAIрия

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако от машините се очаква да бъдат безгрешни, те не могат в същото време да бъдат и интелигентни", казва през първата половина на ХХ век Алън Туринг, английският математик, за когото се смята, че е един от първите учени, работили по концепцията за изкуствен интелект. Преди около 70 години той разработва и концепцията за първия тест дали компютрите са интелигентни - накратко, предлага един човек да говори едновременно с компютър и друг човек, без да знае предварително кой кой е, ако не може да различи машината, значи тя е интелигентна.

Миналата седмица отварянето на достъпа до първия български AI езиков модел - BgGPT, доказа със сигурност един от критериите на Туринг. В първите разговори с него имаше много грешки, повечето от тях истински забавни, но фокусът върху тях малко замъгли истинското значение на случилото се.

В момента и през следващите години развитието на изкуствения интелект ще предизвика огромни промени в много различни области. Преди година основателят на OpenAI Сам Алтман разказа, че икономическите и обществените трансформации ще са толкова сериозни, че близо половината от програмистите в компанията са решили, поне на етапа, да нямат деца. Те очакват промените да са с размерите на катаклизъм и предпочитат децата им да не живеят в такова време. За щастие друга част от програмистите смятат, че AI ще превърне живота в рай - ще се намерят лекарства за всички болести, цялата добавена стойност ще се създава от машините и за хората животът ще бъде един безкраен безгрижен уикенд. Това, за което няма никакви спорове, е, че промяната ще бъде огромна.

Средностатистически истината вероятно ще бъде някъде по средата, но сигурното е, че печалбите и загубите няма да са равномерно разпределени. Някои хора ще спечелят, други ще загубят. Някои компании ще просперират, други ще изчезнат. Ще се появят нови професии, други ще залязат. За някои индустрии ще се чете само в учебниците по история (или по-скоро в уроците, защото едва ли ще има учебници), а други ще правят бъдещето. Някои държави ще забогатеят, други ще обеднеят.

Тук идва значението на българските AI разработки, за които много хора разбраха сега, покрай BgGPT. Да имаш капацитет в изкуствения интелект вече е въпрос на национален суверенитет. Ако се окажат верни прогнозите, че AI ще доведе до сериозен икономически ръст, зависимостта от чуждестранни технологии и платформи може да бъде рискова. Същото се отнася и за сфери като отбраната, дори и за държавното управление. Представете си напълно възможен само след няколко години сценарий, в който всички държавни услуги са дигитализирани и могат да се предоставят не от хора, а чрез изкуствен интелект. А сега си представете, че в един момент друга държава може просто да спре българската държавна администрация.

Накратко, AI суверенитетът ще бъде толкова важен, колкото и например енергийната независимост. И в момента България показва, че има възможност за изкуствения интелект да не бъде от губещата страна на историята. Хубавото е, че има шанс, но дали той ще се осъществи зависи от много фокусираните усилия, които трябва да се положат през следващите години.

"Понякога хората, за които никой не си представя нищо, правят неща, които никой не си е представял", казва Алън Туринг през миналия век. И до момента хората, които разработват AI - по света и в България, бяха тези анонимни герои. Отсега нататък обаче всички трябва да си представят много добре какво трябва да се случи и кой да го направи. Защото, както казва пак Туринг: "Можем да видим само малко напред, но виждаме там много работа за вършене." (Вижте цялата история за българския AI в темата на броя.)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    При тоя бликащ, чисто социалистически ала 60-те години, оптимизъм, някой обаче трябва да обясни на БГ AI-то да управлява държавната администрация само от Калотино до Кап.Андреево. Иначе с тоя си размах рискува да вземе да управлява държавните администрации от
    Филипините до Фарьорските...

    БГ AI-то взема да се вижда като контрапункт на неолибералния глобализъм?! Много любопитно...
    Що не почнете да пишете детски приказки? За най-малките?

    Нередност?
Нов коментар