Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност

Бившият председател на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, когото Висшият съдебен съвет избра за главен прокурор, положи клетва в четвъртък (на снимката - в средата). Той предложи за заместници конкурентите си за поста Галина Тонева и Борислав Сарафов, както и прокурора от Шумен Ася Петрова, председателя на Асоциацията на прокурорите Камен Михов и Пенка Богданова от апелативната прокуратура в Пловдив. Заради съмнения, че Петрова е фаворит на вицепремиера Цветан Цветанов, Цацаров изрично отбеляза, че не е съгласувал назначенията с него. "Некоректно ще е да ви обещая всички чудеса", заяви той след клетвата. "Имаме голям процент осъдителни присъди – 96-97%, и това е атестат за отлично свършена работа. Но в рамките на оставащите 3% е това, което Европейската комисия нарича "провалените дела", каза още Цацаров. Междувременно стана ясно, че на заседанието на Съвета на ЕС в края на месеца ще има устен доклад за напредъка на България. 

БСП и ДПС поискаха комисия за сделките в Несебър 

БСП и ДПС събраха подписи на 55 депутати под искането да се създаде анкетна комисия, която да разследва случая с продажбата на държавни земи в Несебър. В нея представителите на политическите сили трябва да имат паритет. Премиерът Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепи инициативата, но поиска проверките да започнат от 2003 г., т.е. да обхванат и времето на две правителства назад. Председателят на РЗС Яне Янев, който оглавява комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта, обаче вече се самосезира. На заседанието в петък членовете на комисията решиха, че ще започнат проверки на заменки и други разпоредителни сделки с гори и земи от 2003 г., и като първа стъпка поискаха справка за тях от министъра на земеделието. Според опозицията идеята е Янев да прикрие нарушенията. Нито една проверка на комисията му досега не е приключила. Мая Манолова от БСП го нарече метач, който замита следите след безобразията на днешните управляващи. 

Законът за инвестициите ще се преработва 

Мнозинството в Народното събрание прие ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в закона за насърчаване на инвестициите. Само трима депутати гласуваха текстовете, срещу които той възрази, да останат в този вид, 26 бяха против, а 95 се въздържаха. Държавният глава не одобри високите прагове за инвестиции, срещу които чужденци могат да получават право за постоянно пребиваване. За това се изискваха 4 млн. лв. вложения и 50 работни места. В икономическата комисия в сряда позицията му беше подкрепена от министъра на икономиката Делян Добрев. Пред Нова тв" пък вицепремиерът Симеон Дянков предложи срещу инвестиции от 500 хил. лв. физически лица да получават статут на постоянно пребиваващи за пет години. След това ще могат да кандидатстват за гражданство. Плевнелиев критикува и изискването чужденци да стават българи, след като една година са били постоянно пребиваващи и са вложили над 1 млн. лв. в българско дружество, както и преференциите за големи кинопродукции. 

"София Тех парк" получи европейско финансиране 

Договор за финансиране на изграждането на "София тех парк" по програма "Конкурентоспособност" бе подписан от представители на икономическото министерство и изпълнителния директор на парка Елица Панайотова. Изграждането му ще струва 50 млн. евро, от които 42.5 млн. евро са безвъзмездна помощ. Паркът ще се намира на 4-и километър, в част от военния парцел между зала "Арена Армеец" и ИПК "Родина". Първият етап от строителството ще завърши на 30 септември 2015 г.

Цветан Василев взима пристанище Русе-запад 

Обединение, свързано с банкера Цветан Василев, е новият концесионер на пристанище Русе-запад. Това реши правителството на заседанието си в сряда, на което портът беше даден за 35 години на консорциум "Пристанищен терминал Русе-запад" ДЗЗД, в който влизат компаниите "Фанти-Г" и "Шип инвест". За периода на концесията новият оператор трябва да инвестира общо 12.22 млн. лв., почти половината от които в първите шест години на договора. Обединението ще плаща по 120 хил. лв. без ДДС на година, като прогнозите са обработваните товари да са 176 445 тона годишно през първите шест години от договора.

Европроекти за 5.5 млрд. лв., договорени през 2012 

Европейски проекти на обща стойност 5.5 млрд. лв. са договорени през 2012 г. Това е една трета от целия ресурс по седемте оперативни програми, съобщи министърът на европейските фондове Томислав Дончев. За същото време са изплатени почти 2.5 млрд. лв., което е малко по-малко от изплатената сума за целия период между 2007 и 2011 г. България продължава да засилва скоростта на усвояване на европейски пари и 2013 г. ще е критичен тест за това, дали постигнатата инерция е достатъчна или не, коментира Дончев. Според него при повечето програми плащанията са около една трета от бюджета им. Изключение прави само "Околна среда", при която плащанията са едва 18%.

Държавата разплаща външен дълг за 1.7 млрд. лв.

Общо 879 млн. евро ще извади правителството от фискалния резерв, за да разплати окончателно една от двете емисии глобални облигации с падеж 15 януари, които бяха договорени през 2002 г. от правителството на НДСВ. "В тази сума влизат плащания по главницата в размер на 818.46 млн. евро и 61.38 млн. евро по последното лихвено плащане, което държавата дължи", обясни новият заместник-министър на финансите Карина Караиванова. Така средствата във фискалния резерв ще спаднат с 1.71 млрд. лв. и в края на януари се очаква той да е 4.3 млрд. лв. според източници от Министерството на финансите. 

Канадци придобиха фабрика за слънчоглед 

В края на 2012 г. базираната в Канада, но основно оперираща в САЩ компания за преработка и дистрибуция на органични хранителни продукти SunOpta придоби 100% от българската фабрика за преработка на слънчоглед "Органик ленд корпорейшън" (OLC). Според съобщението на купувача придобиването е срещу 3.2 млн. евро заедно със задълженията. OLC работи в района на Силистра (с. Калипетрово) и е от ключовите доставчици на канадците. Плановете на новия собственик са да продължи развитието на българската фабрика, в която в момента работят 55 души и която създава работа на земеделци в Североизточна България.

Бюджетният дефицит за 2012 г. е под 400 млн. лв. 

 Вместо заложения 1.1 млрд. лв. дефицит бюджетът ще излезе на минус с около 360 - 370 млн. лв. Заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците 2012 г. е завършила по-добре от очакваното. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Той намекна и за възможно увеличение на някои доходи заради по-ниския дефицит за 2012 г. Пред "Нова телевизия" Дянков обясни, че разговорите в кои сектори да се увеличат доходите ще започнат през февруари-март. Фискалният резерв, с който започна 2013 г., е около 7 млрд. лв. и по думите на Дянков по тази причина няма да се наложи страната да излиза на пазара на държавни ценни книжа и да търси външно финансиране

Сделки и проекти 



Два участника - "Печатницата на БНБ" АД и "Демакс" АД, се включиха в обявената от "Метрополитен" ЕАД открита процедура за избор на изпълнители, които в следващите две години да отпечатват билетите за софийското метро. Едната компания участва за отпечатването на билетите, които се продават на касите, а другата - за тези през автоматите. От провежданата процедура става ясно, че прогнозният брой билети, които дружеството очаква да се продават годишно, е 21 млн. - 8 млн. през касите и 13 млн. през автоматите за продажба. 

През есента на 2013 г. модната марка H&M (Hennes & Mauritz) ще отвори първия си магазин в сръбската столица Белград, съобщиха от дружеството. Сърбия е поредната страна на Балканите, където H&M стъпва, след като през миналата година шведската компания влезе и в България. Другите нови пазари за H&M са Чили, Естония, Литва и чрез франчайз – Индонезия.

Френско-холандският авиопревозвач Air France-KLM е в "напреднали" преговори да поеме контрола над водещата авиокомпания в Италия Alitalia, като това може да се случи още до лятото, съобщава римският вестник Messaggero.

Новият кабинет на Обама придобива очертания 

Вече са известни номинациите на Белия дом за три ключови поста във Вашингтон. След като в началото на седмицата посочи бившия сенатор републиканец Чък Хейгъл (на снимката вдясно) за министър на отбраната, а съветника по сигурността в Белия дом Джон Бренън за директор на ЦРУ, на 10 януари Обама номинира началника на канцеларията си Джак Лю за министър на финансите. През декември бившия кандидат-президент сенатор Джон Кери бе номиниран за държавен секретар и така съставът на кабинета на Барак Обама през втория му мандат става все по-ясен. Номинациите за всички тези позиции обаче първо трябва да бъдат одобрени от Сената, а това - особено що се отнася за Чък Хейгъл - ще е трудно, тъй като той няма твърдата подкрепа нито на републиканците, нито на демократите. Обама вероятно ще трябва да запълни още позиции в кабинета си, след като министърът на труда Хилда Солис обяви намерението си да се оттегли от поста. 

Чавес пропусна клетвата си за президент 

Венецуелският президент Уго Чавес пропусна полагането на клетва за четвъртия си президентски мандат. Той спечели изборите през октомври миналата година, но заболяването му от рак и поредната операция в Хавана му попречиха да присъства на официалната церемония по встъпването в длъжност на 10 януари, която бе отложена за неопределено време. В момента Чавес се намира в болница и положението му е описвано като "деликатно, но стабилно" след настъпили постоперативни усложнения. В негова подкрепа бе организиран многохиляден митинг в столицата Каракас. Опозицията обаче твърди, че в случай на отсъствие на президента от неговата клетва съгласно конституцията постът временно би трябвало да се поеме от председателя на парламента Диосдадо Кабейо, докато се насрочат нови избори в рамките на 30 дни. Но във вторник доминираният от чависти парламент даде на болния президент колкото време е необходимо, за да се оправи и да встъпи в длъжност.

Санкциите вече се отразяват на Иран 

Икономиката на Иран вече страда от международните санкции, наложени заради спорната ядрена програма. През седмицата стана ясно, че приходите от износа на петрол на ислямската държава са спаднали с около 45% през последните девет месеца. В същото време иранският риал е загубил над 80% от стойността си от 2011 г. насам. Износът на петрол представлява близо 80% от чуждестранните приходи на Техеран, но заради ембаргото на ЕС и САЩ почти целият експорт сега отива в Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Междувременно заради санкциите сред членове на иранския парламент се възроди идеята да се върне купонната система за някои основни продукти. Забелязва се и недостиг на медикаменти, което води до процъфтяване на черния пазар в страната. За много иранци тези канали са единственият начин да си набавят необходимите и дори животоспасяващи лекарства. Обезценяването на риала обаче е удвоило цените на някои вносни медикаменти, което ги прави недостъпни за много хора. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mima2 avatar :-|
    Горгона Медуза
    • + 4

    Общо взето разнообразни неща, кои с положителен, кои с негативен знак. Но най-отгоре винаги стои Цацаров.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Сотир Цацаров се случи на България. Въпреки негативното настроение към приятелите Цветанови, въпреки съмнителната му репутация, въпреки спорната му компетентност да стане Главен прокурор... Изглежда, в края на мандата каквото и да си наумят ГЕРБ-овците, то трябва да се случи, независимо от цената и средствата. Опитват се да докажат, че няма нищо по-важно за тях от това да заложат "мини" навсякъде, та после да настъпи разруха, при все по-вероятната смяна на властта. Неубедителният начин на номинирането му и набирането на гласове в негова подкрепа във ВСС, както и последвалата дискриминираща процедура по избора, не дават шанс Цацаров да бъде успешен лидер на прокурорите, дори да допуснем наличието на лични качества и умения за професионално лидерство.

    Нередност?
Нов коментар