🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технопаркът в София стартира

Държавната компания "София Тех Парк" получи от ОП "Конкуретоспособност" финансирането от 50 млн.евро

Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова и главния директор на Главна Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев по време на подписването на договора за финансиране на "София Тех Парк" с 50 млн. евро. по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова и главния директор на Главна Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев по време на подписването на договора за финансиране на "София Тех Парк" с 50 млн. евро. по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова и главния директор на Главна Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев по време на подписването на договора за финансиране на "София Тех Парк" с 50 млн. евро. по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова и главния директор на Главна Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев по време на подписването на договора за финансиране на "София Тех Парк" с 50 млн. евро. по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От днес реализирането на целите на софийския технологичен парк е по-близо до реалността, след като беше подписан договор за финансирането му от изпълнителния директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова и ръководителя на Главна Дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев.

"Елица Панайотова и екипът й успяха да наваксат несвършена работа от няколко години за няколко месеца", коментира Тодор Ялъмов, който е бил и координатор (2008 - 2012) на Мрежата на Световната банка от бизнес инкубатори и технологични паркове в Източна Европа и Централна Азия. "Подписването на договора днес означава, че проектът е приет и трябва да получи финансиране и да започне", коментира за "Капитал" и проф. Костадин Костадинов, научен секретар на БАН и член на работната група по техпарка. "Това е стартираща стъпка и означава много - сега трябва да се изпълнява бизнес планът", добавя проф. Костадинов. 

Паркът ще се намира на 4-ти километър, в част от военния парцел между новата зала "Армеец" и ИПК "Родина". Първият етап от изграждането му трябва да завърши на 30 септември 2015 г., когато ще са готови сгради, инфраструктура и първите наематели вече ще са вътре.

Преди обаче да бъдат обявени първите търгове за изграждане на физическата инфраструктура на парка, трябва ЕК да изпрати нотификация, че инвестицията в проекта не представлява непозволена държавна помощ. Това може да отнеме няколко месеца, но не се очаква да е проблем.

Дотук добре

"София Тех Парк" има потенциал да се превърне в една от най-важните дългосрочни инвестиции на

държавата през последните години. Той трябва да осигури връзката между бизнеса, университетите, студентите и предприемачите, от която да се родят иновативни български компании, реализиращи продукти и услуги с висока добавена стойност на международния пазар. Това би позволило на българската икономика да заработи на по-бързи обороти, базирайки я на устойчиви и печеливши бизнеси, разчитащи на нови продукти, модерни ИКТ решения и съвременни технологии.

На този етап всичко това може потенциално да се случи, но международният опит показва, че голяма част от проектите за технологични паркове не изпълняват своите първоначално заложени цели. Така че съществува и съществен риск инвестираните 50 млн. евро да потънат, ако не бъдат усвоени адекватно.

"Радвам се, че започваме реалната работа по проекта, защото преди 6-7 месеца имахме само концепция и нищо друго не беше направено", коментира по време на подписването министърът на икономиката Делян Добрев. Според него това е важна крачка, защото с нея се осигуряват средствата и работата може да започне, но "този проект е изключително предизвикателство, защото в Европа и световен мащаб има много неуспешни такива проекти". Според него формулата за успех оттук нататък включва "много работа и добър диалог с университетите и бизнеса".

Тодор Ялъмов е доволен, че екипът е успял да промени нагласата на президента "от фокус към чужди фирми извън България, да се вгледат в българския потенциал и от чисто сграден проект след 3 години, да се оформи като платформа, която може да допринесе стойност още през 2013 чрез меки мерки".

Според него "най-голямото предизвикателство е да успеят да убедят българските мултинационални фирми и автентични серийни предприемачи да опитат да направят нещо заедно. При тях има много приложна наука, която може да бъде притегателен център и за чужди докторанти. Рискове има много - от строително-процедурни, през политически (изборите) до ведомствен натиск за това какво да има в парка".

Паралелни процеси

Докато това се случи обаче, а и в рамките на целия период за изпълнение на проекта, който е до 30 септември 2015 г., ще текат два паралелни процеса. Още тази година – в следващите няколко месеца – ще бъдат стартирани т.нар. меки мерки, които са свързани със съдържателната част на проекта, коментира Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех Парк". Те включват съвместни инициативи с университетите, бизнеса и предприемаческите организации в България (Start It Smart, StartUP Foundation, BEIC) и фондовете за финансиране на стартиращи предприемачи LAUNCHub и Eleven.

"Искаме да реализираме редица събития, които да обхванат темите за предприемачеството, трансфера на технологии, как се насърчават технологични компании и др., така че, когато парка стане готов физически през 2015 г., да сме готови със съдържателната част", коментира Панайотова.

Какво ще има в парка

Самият парк ще бъде изграден на територия от 250 000 кв. м. По проекта в следващите 3 години трябва да заработи научна инфраструктура за над 20 млн. лв., която да служи в помощ на българския иновативен бизнес. Също така трябва да бъдат създадени около 20 000 кв. м. нови и реновирани сградни площи, които да подслонят приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, лекционни (образователни) помещения, пространство за демонстрации на нови технологии, офисни площи и др.

Планирано е и изграждането на бизнес инкубатор, в който чрез специален подбор (чиито правила все още не са напълно ясни) ще се настанят перспективни български екипи и фирми, за да разработват своите продукти или услуги. 

Плановете включват и изграждането на компютърна лаборатория за високопроизводителни изчисления със специализиран лицензиран софтуер за споделено ползване, биохимични лаборатории, лаборатория по биоинформатика, лаборатория по киберсигурност, лаборатория за облачни компютърни технологии и споделяне на CAD-лицензи, лаборатория за бързо прототипиране и производство, лаборатория по виртуална и разширена реалност и др.

В проекта попада и създаването на "иновационен форум", чиято цел е да събере на едно място студентите, младите предприемачи, бизнеса, инвеститорите и университетите за различни събития. "Това ще бъде пространство, в което да се провеждат всички събития и се обединяват различните играчи в процеса – университети, млади предприемачи, бизнес", коментира Елица Панайотова.

"Цялата стратегия за технологичния парк е това да е мястото, където да се събират екипи и идеи и те да се реализират. В момента няма такъв атрактивен възел в хаотичната ни научно-изследователска дейност. Няма такъв център, около който да се обединят колективи, екипи и учени и инженери и техници, които да създават нови технологии", коментира проф. Костадинов.

В рамките на технологичния парк ще бъде създаден и детски "експериментариум", който ще позволява на децата да се запознават по интерактивен и интересен за тях начин с новите технологии.

Къде отиват парите

Първият етап от изграждането на технологичния парк ще струва 50 млн.евро, като 42.5 млн. евро се осигуряват от Оперативна програма "Конкурентоспособност" и 7.5 млн. евро е национално съфинансиране.

Според Елица Панайотова 50% от тях ще бъдат за подготовка на терена, инфраструктура, строителство, ремонти, 30% за оборудването в лабораториите и останалите ще са за меки мерки.

За развитието на проекта в периода 2014 - 2020 г. има възможност да се ползват още между 100 и 200 млн. евро, които освен за него ще отидат и за още няколко подобни проекта в страната. Според Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия, проектът за столичния технологичен парк е пилотен в много отношения и е добра основа за създаването на още 2-3 подобни парка в страната. Той припомни, че вече са водени разговори за хранителен клъстер в Пловдив.

Още за парка

Фокусът на парка е избран на базата на поръчаното на AT Kearney изследване на икономиката, което вижда потенциал за България в информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и науки за живота (фармацевтика, биотехнологии и др.).

В парка се очаква да влязат големи международни ИКТ компании със свой развойни звена. През миналата година президентът Росен Плевнелиев разговаря с представители на Cisco и Google по време на своя визита в САЩ. Тогава той ги покани да участват в изграждането и работата на парка.

Световният лидер в сферата на виртуализацията VMware също заяви своята готовност да помага с ноухау за създаването на "София тех парк". Това коментира за "Капитал" в края на миналата година изпълнителният директор на компанията Пат Гелсингър. По време на своя визита в София той е обсъдил с президента различни възможности за сътрудничество в сферата на образованието и конкретно за проекта за технологичен парк "София тех парк".

За момента обаче са подписани меморандуми за сътрудничество с университетите и БАН, коментира Елица Панайотова за "Капитал". Вече имаме и писма за намерения от компании, които искат да стъпят в парка - това са български и международни организации, добавя още Панайотова. Има и интерес от чужди компании. Водят се разговори с VMware, с Google и с др. "Тепърва сега минаваме в детайлите как да си партнираме", коментира Панайотова. 
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    felix avatar :-P
    Felix
    • - 6
    • + 51

    Много добра новина! Нямам търпение проектът да се реализира!

    Нередност?
  • 2
    alex_a avatar :-P
    Ослик, суслик, паукан
    • - 5
    • + 37

    Вярвам, че ще създадат изключително иновативни технологии заедно с учените от университетите в цялата страна и БАН.

    Нередност?
  • 3
    rio_tinto avatar :-|
    rio_tinto
    • - 8
    • + 65

    фирми като секвоя или клайнър пъркинс нямат парк и не им и трябва. това което трябва е хора с идеи и достъп до капитал. засега виждам някакво строителство (2015??) и неяснота около това как и какво ще се финансира. какви да тези лаборатории? софия е пълна с офиси, това което липсва са венчър капиталисти с опит. бан ли ще върши тази работа? не ме разбирайте грешно, много се радвам на идеята, просто при положение, че парите са къд, да строиш за 50 мио е лукс. прилича на клуб тнтм където ще има играчки и някакви хора ще си играят с тях.

    Нередност?
  • 4
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 17

    Да му пожелаем успех

    Нередност?
  • 5
    mitko11 avatar :-|
    mitko11
    • - 16
    • + 23

    Едни хора въртят едни пари. И назначават на сладки местенца на татко момичето и на мама момчето.Елица Панайотова беше назначена още в края на 2011 г., когато се спореше дали да има проект за технопарк.....

    Нередност?
  • 6
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • - 12
    • + 34

    Ох статийката е пълна със заучени фразички от коктейлчета за "български иновативни компании" и голямата "добавена стойност", която щели да внесат в бюджета. Само не разбрахме кои са тези иновации, в коя област на икономиката и индустрията и т.н. Или просто даваме едни 50 милиона евро да се построят поредните бетончета, пък после каквото стане? И връзката бизнес-образование- технологии нещо ново ли е? Това ли е топлата вода, която откриваме?Че на времето всеки един техникум или ВУЗ си сключвше договори със съответните предприятия за обмен на кадри и съответно учениците или студентите получаваха за това стипендии....Та тези практики ги имаше през 80-те по времето на социализма и изведнъж ГЕРБ-аджиите откриха менделеевата таблица отново хахах. Пълен смях!!!!!!!!!!!!!!!!Та образованието и бизнеса работят по този начин в световен мащам от 50 години и повече. Ние явно сега отново се подсещаме за нещо, само че не тръгваме да го правим през образованието, а почваме да строим някакви сгради? Ехо я малко се осъзнайте най-накрая и не ни подценявайте толкова, защото ви се нагледахме на "иновативните решения"!

    Нередност?
  • 7
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 4
    • + 34

    Най-сетне нещо хубаво!

    А между другото - защо Доган не е консултант? :) :)

    Нередност?
  • 8
    siolen avatar :-|
    siolen
    • - 2
    • + 27

    Ако бях малко по-млад - щях да съм оптимист. Но просто знам кой го предложи и какво може.
    Ако бях по-стар - щях да съм песимист. Но искам това да стане, защото е важно за децата ми.
    Освен да започна да помагам, за да знам че ще имам принос в успеха или неуспеха ....

    Нередност?
  • 9
    antea avatar :-|
    antea
    • - 4
    • + 35

    това с *меките мерки*, за които са отделени 20% (10 млн евро) сериозно ме притеснява
    от известно време ме заливат нон-стоп новини как някакви хора непрекъснато ходят на СЪБИТИЯ, на които си говорят как се прави бизнес - конференции, хепънинги, закуски, уъркшопи, семинари, ментори, хъбове - лудница, и накрая в по-добрия случай им хрумва идея да станат милионери с поредното малоумно андроидско приложение, измислено две години преди тях, а в най-добрия - дори се сдобиват с някакви дялови инвестиции, с които да изкарат годината (естествено пак по събития-ще работим друг път!)

    та и това ми звучи почти така, само че по-грандоманско и с дваж по-напомпани фрази

    разбира се, доста ми се иска да не съм права :)

    Нередност?
  • 10
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • - 3
    • + 17

    До коментар [#9] от "antea":

    Да ама си права ... традиционната българска дума е "лапачка"

    Нередност?
Нов коментар