Какво се случи през седмицата

Сергей Станишев отговори на Лютви Места със задължително гласуване; Депутатите отхвърлиха единствения закон на здравния министър; Митниците и НАП може да се слеят; Total подготвя сондажите в Черно море; Испанският крал Хуан Карлос абдикира, а Башар Асад бе преизбран за президент на Сирия с 88.7% подкрепа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сергей Станишев отговори на Лютви Места със задължително гласуване

След близо две седмици мълчание и многобройните покани от страна на ДПС за диалог и обсъждане бъдещето на кабинета Сергей Станишев даде пресконференция в петък, очевидно предизвикан от брифинга на Лютви Местан ден преди това. Вместо обаче да заяви ясно как и кога БСП смята, че е правилно да се проведат предсрочни избори, и какъв е планът на левицата за излизането от политическата криза, Станишев предложи въвеждане на задължително гласуване. Идеята на лидера на БСП е трудно осъществима, защото се налага промяна в конституцията. От ГЕРБ обаче заявиха, че ще я подкрепят. По повод предложението на Лютви Местан за предсрочни парламентарни избори в началото на месец декември лидерът на БСП на няколко пъти каза, че ще се консултира с партии във и извън парламента за датата на вота, за служебен кабинет и за номинацията на еврокомисар. Според Станишев сегашното правителство трябва да подготви следващия бюджет, но той да бъде гласуван от нов парламент.

Ген. Ангел Антонов е новият началник на НСО

Генерал-лейтенант Ангел Антонов е назначен за началник на Националната служба за охрана (НСО). Това стана с указ на президента Росен Плевнелиев, който беше подписан в понеделник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ген. Антонов зае мястото на бригаден генерал Тодор Коджейков, който подаде оставка през февруари по лични причини. Заедно с новия началник на НСО бяха назначени с друг указ на президента Плевнелиев и неговите заместници. Това са полковник Юлиан Харалампиев и полковник Красимир Станчев. Ангел Антонов беше предложен за поста от правителството в средата на май. Той е бивш директор на главните дирекции "Криминална полиция" от 2010 до 2011 г. и на "Национална полиция" в периода 2011-2013 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и почти цялата му кариера е преминала в системата на МВР. 

България избра резервни съдии за съда в Страсбург без мотиви

Без мотиви, с процедура за два дни и без никакъв дебат Министерството на правосъдието и Висшият съдебен съвет "успяха" в последния момент да посочат на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) имената на българските магистрати, които ще бъдат включени в списък с резервни (ad hoc) съдии към институцията. Това са двама съдии от Върховния административен съд - Анна Димитрова и Таня Куцарова, и един от Върховния касационен съд - Павлина Панова, която и в момента е съдия ad hoc към ЕСПЧ. Това са магистрати, които встъпват в съдебния състав, в случай че съдията от конкретната държава се оттегли от разглеждане на делото. Представянето на списък с ad hoc се извършва на всеки две години, като за България крайният срок е 1 юни. Въпреки че сроковете за обновяването на списъка са известни, министърът на правосъдието Зинаида Златанова се обърна към ВСС с молба да бъдат посочени кандидатите две седмици преди крайната дата, а въпросът беше внесен като извънредна точка в дневния ред на ВСС.

Депутатите отхвърлиха единствения закон на здравния министър

Депутатите от здравна комисия отхвърлиха на първо четене единствения закон, внесен от Таня Андреева за една година на поста. Това е проект от 70 страници за промени в осем здравни закона. Сред основните акценти бяха министърът да дава разрешения за строеж на нови болници, рестрикции при отпускането на лекарства и пълен контрол върху досега независимия съвет, който определя цените на медикаментите. В проекта имаше и текстове за създаване на единна информационна система и електронна здравна карта. Андреева обяви, че ГЕРБ и "Атака" са отхвърлили здравната реформа.

Митниците и НАП може да се слеят

Двете приходни агенции да се слеят в една мегаструктура. Тази стара идея отново изплува на дневен ред, след като я лансира лидерът на ДПС Лютви Местан. Финансовият министър Петър Чобанов я подкрепи, но с уговорката, че това може да стане на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде някакъв тип междинен орган и след това да се премине към цялостното реализиране на идеята. Подозренията са, че засега става въпрос за публично тестване, тъй като подобна стъпка изисква време и крие рискове от временен срив на приходите. Причината е, че двете администрации са различни като техника на събиране на данъци, структура, софтуер.

Глоби, ако има нарушения при купуване на земя

Парламентът подготвя допълнителни промени по текстовете, с които скоро се въведе забрана ниви в България да се купуват от физически и юридически лица, които не са пребивавали или не са развивали дейност в последните пет години в страната, дружества с акции на приносител и дружества, които са регистрирани в офшорни зони. Офшорните компании и тези с акции на приносител ще трябва да се освободят от земята до 1 януари 2015 г. Глобата при неизпълнение е 100 лв. на декар, а при повторно - 300 лв. за декар на всеки три месеца, докато фирмата е в нарушение. За физически лица и фирми, които не отговарят на изискванията за 5 години уседналост, няма санкции.

Гриша Ганчев оглави управителния съвет на "Петрол"

Гриша Ганчев стана председател на управителния съвет на "Петрол". От края на миналата година контролът в дистрибутора с горива се държи от Корпоративна търговска банка, като смяната в ръководството потвърди очакванията, че банката ще търси финансова и оперативна помощ за стабилизирането на дружеството. Компанията вече няма да разчита и на внос през своя доставчик на едро "Нафтекс Петрол", тъй като вече има подписан договор с "Лукойл България". 

Total подготвя сондажите в Черно море

Френската компания Total, която заедно с австрийската OMV и испанската Repsol проучва за нефт и газ в находище "Хан Аспарух" в Черно море, е пред започване на ключова фаза от проекта. Българският клон на дружеството - "Тотал Е&П България" е обявил четири поръчки за доставка на оборудване и услуги за предстоящите два проучвателни сондажа през 2015 г. Доставчиците ще бъдат избрани чрез договаряне, като оферти се приемат до 3 юли. В съобщенията не е посочена цена на поръчките, но ако се съди по общата сума на гаранциите за участие, компанията предвижда да плати 9.7 млн. евро.

Luxoft мести руски програмисти в България 

Софтуерният разработчик Luxoft планира да изнесе 500 програмисти от Русия и Украйна в България, Полша и Румъния заради политическата нестабилност в региона на двете най-големи източноевропейски държави, заяви в интервю за Business Week изпълнителният директор на Luxoft Дмитрий Льошчин. Според него големи клиенти на корпорацията настояват тя да намали присъствието си в Украйна и Русия. Luxoft обяви през февруари, че отваря развоен център в България, който до края на тази година ще разполага с около 200 служители, а плановете са до края на 2015 г. тяхната бройка да се удвои до 400 души.

Испанският крал Хуан Карлос абдикира

Испанският крал Хуан Карлос абдикира изненадващо в полза на сина си принц Фелипе. Той ще се възкачи на трона след 18 юни, когато двете камари на парламента ще приемат несъществуващия досега закон за предаване на монархията. Конкретна дата за коронацията на бъдещия крал Фелипе VI още не е обявена. След абдикацията на Хуан Карлос в понеделник леви партии излязоха на демонстрации срещу монархията.

ЕЦБ определи отрицателна лихва за депозитите на банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи през изминалата седмица двата ключови лихвени процента. Водещата лихва, при която се кредитират търговските банки, е понижена до нов рекорден минимум - от 0.25 на сто на 0.15 на сто. Намалена е и ставката по депозитите от нула до -0.1 на сто. Това означава, че на практика ЕЦБ ще таксува банките, които искат да държат парите си на овърнайт депозити. Целта е банките да бъдат накарани да отпускат повече кредити, вместо да държат парите си на депозит. Макар да бе очаквана, стъпката е много необичайна и подчертава спешността на усилията еврозоната да бъде предпазена от изпадане в дефлация.

Унгария нападна НПО-та с чуждо финансиране 

Норвегия е призовала унгарския посланик в Осло, след като унгарските власти атакуваха офисите на неправителствени организации, занимаващи се с разпределяне на финансиране от Норвегия за Унгария, съобщи EUObserver. По-рано Будапеща обвини Норвегия, че тези неправителствени организации финансират структури, приближени на политически партии. Премиерът Виктор Орбан заяви, че част от парите са достигнали до екопартията "Политиците могат да бъдат различни", която успя да вземе едно от местата на Унгария за евродепутати. Властите също така публикуваха списък с финансирани от Норвегия организации, които смята за проблематични поради "левичарските си политически връзки".

Обама планира намаляване на емисиите от въглищни електроцентрали

Администрацията на Барак Обама предложи строги нови правила за електроцентралите на въглища, които са в центъра на стратегията на американския президент за борбата с климатичните промени. Планът на Агенцията за защита на околната среда (EPA) предвижда намаляване на въглеродните емисии с 30% до 2030 г. от нивата през 2005 г. Това би се равнявало на емисиите от захранването с ток на над половината от американските домакинства за една година. Отделните щати трябва да дадат своето съгласие, както и да внесат предложенията си как да направя това до юни 2016 г. Те могат да поискат допълнително време до юни 2018 г., ако се налага. Но за тези, които разчитат основно на въглища за производството на електроенергия, предстои нелека задача. Критиците смятат, че новите правила ще доведат до затварянето на електроцентрали и до вдигане на цените на тока, както и ще навредят на икономиката на американските райони, произвеждащи въглища. Но според EPA сметките за електричество ще се свият с 8% отчасти заради повишената енергийна ефективност.

Асад бе преизбран за президент на Сирия с 88.7% подкрепа

Сирийският президент Башар ал Асад спечели 88.7% от гласовете на президентските избори, съобщи председателят на сирийския парламент Мохамад ал Лахам. С това той си осигурява трети мандат на поста въпреки кървавата гражданска война, която започна в резултат от протестите срещу управлението му. Гласуването се състоя в контролирани от правителството райони на Сирия, но не и в големи части от Северна и Източна Сирия, които са контролирани от бунтовниците. Редица европейски държави, сред които и България, забраниха провеждането на изборите в дипломатическите представителства на Сирия. За Асад са гласували 88.7%, което се равнява на 10.2 милиона от 11.6 милиона сирийски избиратели. Двамата съперници на действащия президент остават далеч назад. За бизнесмена и бивш министър Хасан ан Нури са гласували 4.3 на сто (500 279 избиратели), а за комуниста от Алепо Махер Хаджар – 3.2% (372 301 избиратели). По-рано говорителят на Централната избирателна комисия на Сирия Маджид Хадра съобщи, че избирателната активност е била 73.42%.

Сделки и проекти

Предприятие за производство на храни за домашни любимципланира да построи предприемачът Благой Динков в пловдивското с. Строево. Инвестицията ще е за около 500 хил. лв., за половината от които ще се разчита на европейско финансиране. Имотът, в който ще бъдат изградени цехът и складовете, е общо 4.5 дка. Капацитетът на производство ще е 2000 консерви на ден.
 
Българският производител на автомобили "Литекс моторс" ще инвестира в завода си в Ловеч около 70 млн. евро в нови халета за заваряване, металообработка и боядисване. Планът е за четири години да бъде завършен целият производствен цикъл в завода на китайския производител Great Wall в село Баховица край Ловеч. Изграждането на новите цехове трябва да започне в края на 2015 г., а годишният капацитет на всяко от халетата ще е 50 хил. автомобила.

Американският телеком Sprint е в напреднала фаза на преговори за придобиването на T-Mobile, като договорената цена е 40 долара за акция, съобщават Reuters и Bloomberg. Това е сигнал за сериозен прогрес по дълго подготвяното сливане на третия и четвъртия по големина мобилен оператор в САЩ. Цената е със 17% по-висока от тази при затваряне на търговията и дава на T-Mobile стойност от над 32 млрд. долара.

Швейцарският лекарствен концерн Roche придоби щатската компания за генетични изследвания Genia Technologies за 125 млн. долара. Освен първоначалната сума по сделката Roche ще плати допълнително още 225 млн. на акционерите на Genia, ако през следващите седем години бъдат достигнати определени цели в разработките.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    astahova avatar :-|
    Деница Астахова

    "Двете приходни агенции да се слеят в една мегаструктура. Тази стара идея отново изплува на дневен ред, след като я лансира лидерът на ДПС Лютви Местан. Финансовият министър Петър Чобанов я подкрепи, но с уговорката, че това може да стане на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде някакъв тип междинен орган и след това да се премине към цялостното реализиране на идеята."
    Пазят си "козовете" за изборно време :)

    Нередност?
Нов коментар