Парите за издръжка на съдилищата свършват до половин месец

Зинаида Златанова казва, че вчера не се е интересувала за бюджета, но още днес ще го направи

Зинаида Златанова не изпълни нито едно свое обещание за съдебната власт
Зинаида Златанова не изпълни нито едно свое обещание за съдебната власт
Зинаида Златанова не изпълни нито едно свое обещание за съдебната власт    ©  Георги Кожухаров
Зинаида Златанова не изпълни нито едно свое обещание за съдебната власт    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Средствата в бюджета на съдебната власт за издръжка на съдилищата в страната ще свършат до половин месец. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) от изказване на члена на кадровия орган Димитър Узунов. Освен това най-големият районен съд в страна – Софийският районен съд има задължения от близо 900 хил. лв. за експертизи и други разходи.

Равносметката беше представена пред правосъдния министър Зинаида Златанова, след като на заседанието бе докладвана точка с искане на административния ръководител на Районен съд-Раднево за осигуряване на средства за подмяна на дограма, обзавеждане на кабинет и доставка и монтаж на охранителни камери. От обясненията на членовете на съвета се разбра, че административният ръководител сам е финансирал обзавеждането в кабинета си. Соня Найденова заяви, че да вадят пари от джоба си за нужди на работното място, се е случвало на всички присъстващи членове на ВСС.

Председателят на бюджетната комисия Михаил Кожарев обясни, че дограмата на сградата на съда в Раднево е в изключително лошо състояние, а липсват и средства, с които да бъдат покрити разходите по енергийната ефективност.

В дискусията се включи и Карагьозова, която попита правосъдния министър Зинаида Златанова докъде е стигнала съгласувателната процедура по искането на ВСС за отпускане на допълнителни 19 млн. лева за издръжка. В този момент Димитър Узунов допълни, че парите ще стигнат само за още две седмици, а не бивало да се неглижира фактът, че за тази година парите за издръжка са с 55% по-малко от миналата. Въпросът свари неподготвена министърката на правосъдието, която отговори, че не се е интересувала в последните два дни, но смята да постави въпроса днес. И поиска от членовете на ВСС да я информират кое смятат за по-важно – актуализацията на парите за издръжка или отпускането на 25-те млн. лв. за увеличение на заплатите в системата.

Кадровиците се солидаризираха, че по-важно е да бъдат отпуснати средства за издръжка, защото този въпрос засяга качеството на правосъдието, но и вторият въпрос не е за подценяване, тъй като в системата се трупало напрежение заради публикации в медиите, че в други секторите заплатите се увеличават. Чуха се изказвания, че на места плащанията вече са спрени. Всичко опира до възможностите на бюджета, отсече Златанова. Преди още точката за районния съд в Раднево да бъде гласувана, министърът на правосъдието напусна заседанието на съвета.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kanasubigi avatar :-|
    Канасубиги
    • + 8

    Даже не ми заслужава коментара тая г-жа. Неадекватна до почуда.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    kapitalist avatar :-P
    kapitalist
    • + 1

    Гладът развива Разума!
    Де да може и се срещнат ссъс 'съчувствието' на ЕРП дружествата по въпроса с неплащането на ТОКА?!... Муахахах

    Нередност?
  • 3
    han_kubrat avatar :-|
    han_kubrat

    хa хa aми сегa

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    han_kubrat avatar :-|
    han_kubrat

    хa хa aми сегa

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    kalo76 avatar :-|
    kalo76
    • + 1

    Насред кризата тая клика, наречена съдебна система, си раздаваше напук на всичко и всички премии и тринадесети заплати, когато в други сектори на държавния бюджет наистина нямаше средства. Сега да вдигнат една наздравица за добрите стари времена и да си налягат парцалите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал