Вечерни новини: 15 декември

Спорният текст в Кодекса за застраховането, който щеше да даде Спорният текст за привилегиите на застрахователните компании отпадна по време на окончателното гласуване на законопроекта; Делегация с представители от китайска корпорация, оперираща атомни централи, посети ядрената централа в Козлодуй; Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. ; Промени, подготвяни съвместно от земеделското министерство и производителите на храни, ще въведат по-строго изисквания при търговията с храни; Емилия Масларова беше призната за невиновна на първа инстанция от Софийския градски съд по обвиненията за длъжностно присвояване; "Верея" е избран за най-магнетичният бранд кисело мляко; "Сирма груп холдинг" ще прави онлайн среща с инвеститори; Първият британски астронавт излетя в Космоса

Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г.  прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов.
Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г.  прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов.
Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2

дни ще отнема вече регистрацията на фирма, след като промените в Закона за търговския регистър, приети през юли, влязоха в сила. При непълна или некоректна документация законът позволява това да се случи в рамките на допълнителни 3 дни.

Спорният текст в Кодекса за застраховането, който щеше да даде привилегия на застрахователните компании по отношение на принудителното изпълнение, отпадна по време на окончателното гласуване на законопроекта в парламента. Така се запазва сегашният режим, при който потърпевши могат търсят обезщетения при спор със застраховател. Народните представители се обединиха около становището, че текстът може да се окаже противоконституционен и затова е по-добре да отпадне от новия кодекс. В него обаче бе одобрена възможността застраховката гражданска отговорност на автомобилистите да може да се сключва онлайн. С приемането на изцяло новия Кодекс за застраховането България ще успее да въведе европейските правила за платежоспособност Solvency II, които трябва да влязат в сила от януари. Те залагат по-високи капиталови и надзорни изисквания пред компаниите в застрахователния сектор.

Делегация с представители от китайска корпорация, оперираща атомни централи, посети ядрената централа в Козлодуй, съобщиха от министерство на енергетиката.  Представени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на ядрената енергетика и по-специално при изграждането на нова ядрена мощност, допълниха от там.  Наличието на енергийна и транспортна инфраструктура, опитен персонал, връзка с енергийната система на страната и с тези на съседните страни са сред предпоставките за бъдеща реализация на съвместен проект. Всички детайли и въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на съвместна работна група между представители от българска и китайска страна, посочват още от министерството.

Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. Това прогнозира пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпрос, свързан с внесеното от "Булгаргаз" предложение и поевтиняване, съобщи БТА. Поевтиняването, което се предвижда за първото тримесечие на 2016 г., ще бъде малко по-голямо от поисканите от "Булгаргаз" 2.1%  за първото тримесечие на 2016 г., коментира Иванов. На 17 декември ще станат известни окончателните изчисления на експертите.

Промени, подготвяни съвместно от земеделското министерство и производителите на храни, ще въведат по-строго изисквания при търговията с храни. Очаква се проектът за промени в Закона за храните да влезе за разглеждане в парламента в началото на май догодина, съобщава в. "Сега". Някои от оформените като предложение вече текстове предвиждат само търговци, които имат регистрирани обекти за търговия с храни, да могат да продават продуктите си от разстояние. Това може да бъде магазин, пицария, ресторант или склад за съхранение на храни.

Емилия Масларова, бивш министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция, беше призната за невиновна на първа инстанция от Софийския градски съд по обвиненията срещу нея за длъжностно присвояване. Масларова беше обвинена за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери - че е присвоила близо 19 млн. лв. покрай ремонт на социален дом в Стара Загора, който е извършван в периода от ноември 2007 до средата на май 2009 г. Делото започна през 2010 г. Оправдани са и другите петима подсъдими. Мерките им за неотклонение бяха променени от парични гаранции в подписки.

Окръжна прокуратура – Монтана, е внесла в местния окръжен съд обвинителен акт срещу бившия кмет на община Белоградчик Емил Цанков. Той е обвинен за ощетяване на бюджета на града със 125 669 лева чрез сключване на неизгодни сделки за доставки на стоки и услуги, без провеждане на тръжни процедури за обществени поръчки в периода ноември 2010 - август 2011 г. с едни и същи търговски дружества. Договорените цени са завишени както в сравнение с предходните години, така и с оглед на пазарните стойности.

"Верея" е избран за най-магнетичният бранд кисело мляко

"Верея" е най-магнетичният бранд кисело мляко в класация на рекламната агенция Saatchi&Saatchi и компанията за маркетингови изследвания Pragmatica. Това е първия ранк от поредицата "Магнетични брандове", която ще подрежда марките от определена категория продукти спрямо силата им да привличат и задържат потребителя, съобщиха от компаниите. В първото й издание са представени 15-те най-магнетични бранда кисело мляко. На второ място е "Боженци", а на трето "Бор Чвор". В класацията попадат "Домлян", "Добрев" и други, а на 15 място е "Родопчанка". Проучването се позовава на резултатите от онлайн изследване, проведено на национално ниво сред представителна извадка от 600 души. Данните показват, че повече от 80 на сто от българите консумират кисело мляко поне няколко пъти седмично. Изследването разкрива също, че всеки четвърти потребител е лоялен към една-единствена марка.

"Сирма груп холдинг" ще прави онлайн среща с инвеститори

"Сирма груп холдинг", която от началото на месеца се търгува на борсата, организира онлайн среща с индивидуални инвеститори на 17 декември 2015 г., четвъртък, от 17 ч. "На срещата представители на ръководството ще резюмират резултатите от първичното публично предлагане и ще предоставят информация за инвестиционните планове на компанията", става ясно от "Елана трейдинг", която е съорганизатор на събитието и беше посредник по публичното предлагане на технологичния холдинг. От ръководството на "Сирма" в срещата ще участват главният изпълнителен директор Цветан Алексиев и финансовият директор Радка Пенева. Модератор на срещата ще бъде Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" в "Елана трейдинг".

Индийската Mahindra Group купува италианския дизайнер на автомобили Pininfarina

Известната италианска компания за автомобилен дизайн Pininfarina преминава в индийски ръце в сделка за около 33 млн. евро, предаде ДПА. Индийската Mahindra Group купува контролен пакет от 76% от Pincar - холдинговата компания на семейство Пининфарина, която сега се контролира от консорциум италиански банки. Цената на сделката е 1.1 евро на акция, или около 25.2 млн. евро общо. Очаква се индийската група да отдели още 8 млн. евро за изкупуване на оставащия дял от Pininfarina, който е собственост на други инвеститори. Инвеститорът освен това планира да вложи 20 млн. за подновяване на дейността на италианския дизайнер. Очаква се сделката да завърши през първото тримесечие на идната година. Създадената през 1930 г. Pininfarina е разработила няколко прочути автомобила като Alpha Romeo Spider през 60-те и Ferrari Testarossa през 80-те и дори проектира модели за Ford, Peugeot, Volvo и други автомобилостроители. През последното десетилетие обаче бизнесът на компанията намаля.

General Electric продаде японския си лизингов бизнес за 4.8 млрд. долара

Американският индустриален концерн General Electric продава японското си подразделение за кредитиране на Sumitomo Mitsui Finance за около 4.8 млрд. долара, съобщава Reuters. Сделката трябва да приключи до април догодина. По този начин General Electric Capital се изтегля от Япония с изключение на малка съвместна компания, посочи Акихиро Йошинобу, говорител на компанията в Токио. Американската компания изпълнява програма, според която ще се фокусира върху промишлената си дейност и ще свие останалия си бизнес. Най-голямата промяна включва продажбата на повечето активи на General Electric Capital, включително имоти за 26.5 млрд. долара.

ЕК разпореди регистрация на стомана, внасяна от Китай и Русия

Европейската комисия (ЕК) нареди вносът на определени типове стомана от Китай и Русия да бъде регистриран отчасти заради продължаващото разследване за дъмпинг, предаде Reuters. Митническите власти ще регистрират вноса на студено валцована листова стомана от 13 декември. Ако впоследствие ЕК заключи, че стоманата е била продавана на европейския пазар на занижени цени, на продуктите, произведени от регистрирания внос, могат да бъдат наложени мита. Еврокомисията започна антидъмпингово разследване на стоманата, внасяна от Китай и Русия, през май след оплакване на асоциацията на европейските стоманопроизводители Eurofer. ЕК може да наложи временни мерки до 14 февруари 2016 г., а до 13 август - да определи окончателни мита, които обикновено са в сила за период от пет години.

Първият британски астронавт излетя в Космоса

Руска ракета "Союз" с международен екипаж от трима души, включително и първия официален британски астронавт, Тим Пийк, излетя във вторник от космодрума "Байконур" в Казахстан за шестчасово пътуване до Международната космическа станция. Освен Пийк екипажът включва командир Юрий Маленченко, бивш руски пилот и ветеран от няколко мисии, и астронавта от НАСА Тим ​​Копра. Пийк, бивш майор от армията, който ще изпълни шестмесечна мисия за Европейската космическа агенция (ESA), стана първият британец в Космоса, след като Хелън Шърман пътува в съветски космически кораб в продължение на осем дни през 1991 г. Той е и първият астронавт, който официално представлява британското правителство и носи британския флаг на ръкава си.

Все още няма коментари
Нов коментар