Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордни инвестиции във ВЕИ сектора през 2015 г.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) записаха поредна рекордна година. Глобалните инвестиции в сектора са достигнали 329 млрд. долара, а инсталираните мощности - общо 121 гигавата. Това показват публикуваните на 14 януари данни на Bloomberg New Energy Finance. Според енергийните експерти на агенцията това на пръв поглед опровергава нормалната бизнес логика. При положение че в последните 18 месеца цените на петрола, въглищата и природния газ стигнаха най-ниските нива от години, би следвало да няма особена полза от инвестиции в зелена енергия.

Друга причина, заради която би следвало да очакваме намаляване на инвестициите в зелена енергия, е Европа. Доскорошният глобален лидер в новите енергийни технологии инвестира все по-малко в тях заради икономическата стагнация, сочат данните на Bloomberg. През 2014 г. страните от континента са регистрирали най-ниските си нива на инвестиции във възобновяема енергия от 2006 г. насам. Европа беше задмината по инвестиции във ВЕИ от Китай, който полага сериозни усилия за намаляване дела на изкопаеми горива в енергийния си сектор. Само миналата година Пекин е похарчил рекордните 111 млрд. долара за развитие на зелена енергийна инфраструктура. Това е ръст от 17% в сравнение с предходната година и почти се равнява на зелените инвестиции от САЩ и Европа, взети заедно. В същото време данните за САЩ показват, че инвестициите във ВЕИ мощности са нараснали през 2015 г. със 7.5%, като са стигнали 56 млрд. долара. Това е най-голямата годишна инвестиция в сектора от 2011 г., когато беше пикът на федералната програма за стимулиране на икономиката.

Най-голямата изненада през изминалата година обаче идва от по-малки страни, които често дори не намират място в подобни класации. За пръв път над половината от глобалните инвестиции през годината в зелена енергия идват от развиващите се пазари. Страни като Индия, Китай, Бразилия, Чили и ЮАР са инвестирали общо 129 млрд. долара в зелена енергия. Това е ръст с 39% в сравнение с предходната година.

Антимонополното разследване срещу "Газпром" напредва

В преговорите между Европейската комисия и "Газпром" по антимонополното разследване се наблюдава напредък. Това заявява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в интервю за EurActiv през миналата седмица. По думите й ангажиментите на "Газпром" по отношение на претенциите на ЕК се обсъждат на техническо ниво. "Засега не всичко е разрешено, но делото, както и формалната процедура се придвижват напред", казва Вестагер. На този етап ЕК обаче все още не може да посочи датата, на която ще бъде завършено антимонополното разследване, посочи Вестагер, цитирана от международни медии.

Консултациите по антимонополното дело започнаха през септември 2015 г. Двете страни не изключват уреждането на делото без начисляване на глоба. Последното изслушване по делото беше в Брюксел на 15 декември 2015 г. Тогава от "Газпром" не се съгласиха с изводите на ЕК, че компанията е нарушила европейските норми на конкуренция.

Вестагер същ така е потвърдила в интервюто, че ЕК е започнала предварително разследване, свързано с доставките на природен газ от "Газпром". "Има ново развитие относно България, което ще бъде разгледано отделно. Имаме известен брой жалби, които ще проучим. Твърде рано е обаче да дам подробности", отговори комисарят по конкуренцията Вестагер.

Шефчович: Кипър е важен канал за доставки на газ за Европа

Източното Средиземноморие може да се превърне в много важен играч в доставките на природен газ за Европа. Това заяви по време на посещението си в Никозия заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от БНР. Европейската комисия ще представи новата си стратегия за втечнен природен газ в Европа, в която Кипър и Средиземноморието са включени като един от най-важните канали за доставки на синьото гориво на континента, съобщи още еврокомисарят. Той заяви, че има голяма възможност за износ на природен газ от Кипър и че Европа е естествената му дестинация.

"Източното Средиземноморие е много важен регион от гледна точка на енергийната сигурност на Европа. Затова Европейската комисия трябва да работи много тясно с Кипър, за да направи всичко възможно за развитието на газовите находища в полза както на региона, така и за подобряване на енергийната сигурност на Европа", е подчертал в изявлението си Марош Шефчович. Според него новите открития на газови залежи и новите енергийни разработки в Източното Средиземноморие променят неговата геодинамика.

Януарските сметки за ток станаха обект на проверка

Трите електроразпределителни дружества - "Енерго-про", "ЕВН България" и ЧЕЗ, ще бъдат проверявани за отчета и изготвянето на януарските сметки за електроенегия.

Дружествата ще бъдат проверявани съвместно от експерти на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с председател Иван Иванов. Проверката започна във вторник (12 януари) с посещение на място в офиси на ЧЕЗ и ще приключи в края на месеца.

Основно ще се проверява дали трите дружества са спазили определения период на отчитане, който не може да е повече от 31 дни. В последните години именно това беше причината за недоволството от гражданите от януарските им сметки. Заради новогодишните празници електроразпределителните дружества бяха отчитали за по-дълъг период, което доведе и до нереално високите фактури. 

Миналата година също имаше подобен казус, но този път потърпевши бяха само част от клиентите на "Енерго-про". Тогава от компанията обясниха ситуацията с проблеми в софтуера и недостатъчен персонал за отчитането на електромерите, вследствие на което 5% от потребителите им бяха получили почти двойни сметки за януари.

Газовият хъб ще е тема по време на бъларско-руската комисия

Превръщането на България в газоразпределителен център и възможността за доставки на руски газ ще бъдат една от темите, които ще бъдат обсъдени на предстоящото заседание на Българско-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се проведе в края на месеца в София след петгодишно прекъсване. Това става ясно от решението на Министерския съвет, с което е одобрен съставът на българската делегация и въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на заседанието.

От българска страна участие ще вземат министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. Русия пък ще изпрати първия заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

По време на срещата ще се обсъждат основно икономически и енергийни въпроси. Както "Капитал" писа, според запознати източници няма особен пробив в газовите отношения между двете страни, а темата "Южен поток" едва ли ще бъде обсъждана на заседанието на комисията. Българските представители обаче имат намерение да заявят, че страната ни е заинтересована от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при "взаимно изгодни условия". Освен това се посочва, че руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център.

 АЕЦ "Козлодуй" е изпълнила 70% от мерките, предвидени от стрес тестовете след аварията в японския АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Това отчетоха от Агенцията за ядрено регулиране. Останалите 23 мерки от общо 77 трябва да бъдат изпълнени до края на 2017 г.

 Министерството на енергетиката на Русия опроверга твърдението на български медии за възобновяване на дейностите по проекта за газопровода "Южен поток". Статутът на проекта остава непроменен, съобщи ТАСС, според информация на представител на министерството на енергетиката на Русия.

Американската AES завърши 10-мегаватовaтa си система за енергийно съхранение в Холандия. Системата Advanced Energy Storage включва десетки хиляди литиево-йонни батерии, подобни на тези в електрически превозни средства, като например Tesla Motors.

Все още няма коментари
Нов коментар