Какво се случи през седмицата

ГЕРБ прокара поскъпването на билета за градски транспорт в София; Пътни фирми ще получат 100 млн. лв. без търг; Сините карти за чужденци ще се издават по-бързо; Визите за САЩ ще струват милиарди евро на бизнеса в ЕС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

КСНС: Парламентът да приеме промени в Закона за електронното управление

Парламентът да разгледа приоритетно проекта за промени в Закона за електронното управление, които предвиждат създаването на Държавна агенция "Електронно управление" и Държавно предприятие "Електронен системен оператор". Това е една от препоръките, които даде Консултативният съвет за национална сигурност при президента. Лидерите на парламентарно представените формации, премиерът Бойко Борисов и държавният глава Росен Плевнелиев обсъдиха националната политика и изграждането на цялостна система за защита и противодействие на кибератаки. Другата препоръка на съвета е правителството приоритетно да приеме представената преди дни Национална стратегия за киберсигурност "Киберустойчива България 2020". Документът предвижда създаване на съвет по киберустойчивост, както и национален киберситуационен център, който да извършва мониторинг на степента на заплаха на национално ниво и да координира действията по реакция и превенция на киберзаплахи.

Правната комисия одобри задължителното гласуване

Гласуването на избори е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Тази промяна в Изборния кодекс записаха депутатите от правната комисия при второто четене на поправките в закона. Предложението на Патриотичния фронт беше подкрепено с 11 гласа от депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ. От опозицията от БСП и ДПС не участваха в гласуването, а народните представители от "Атака" и "Български демократичен център" отсъстваха. Хамид Хамид от ДПС обяви, че това е диктаторски и нехуманен текст и опит на политиците да прехвърлят отговорността си върху гражданите. Той отново обяви, че ако задължението бъде прието и в пленарна зала, ДПС ще започне да събира подписи за сезиране на Конституционния съд с искане текстът да бъде обявен за противоконституционен. Депутатите от комисията обаче отмениха предлаганите от ПФ санкции за негласуващите. Вместо наказание се предвижда, че "избирателите, които са изпълнили гражданския си дълг и са гласували, придобиват право да участват в томбола с парични и предметни награди". Предложението е на Христиан Митев и Валери Симеонов от фронта и на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). То обаче предстои да се гласува от комисията, вероятно през следващата седмица. Предложението предвижда правото за участие в томболата да се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който ще се дава на избирателя от член на секционната комисия, след като той упражни правото си на глас. Тези, които не са гласували без уважителни причини, ще се заличават от избирателния списък за следващите избори. Те ще могат да гласуват на следващ вот, като не по-късно 30 дни преди него подадат лично или чрез пълномощник заявление до общинската администрация по постоянния си адрес. Ако избирателят обаче докаже уважителни причини, които са го възпрепятствали да упражни вота си, няма да бъде заличаван от списъка. До въвеждане на дистанционно електронно гласуване се приема, че българите зад граница имат уважителна причина да не упражнят правото си на глас.

ГЕРБ прокара поскъпването на билета за градски транспорт в София

Столичният общински съвет прие на заседанието си в четвъртък увеличение на билета за еднократно пътуване в градския транспорт от 1 лев на 1.60 лева и на картата с десет талона от 8 на 12 лева. Увеличава се и глобата за нарушителите като наказателния билет става от 20 на 40 лева, а актът от 100 на 200 лева. Повишението влиза в сила от 1 юни. От 61-местния съвет "за" увеличението гласуваха 34 общински съветници - 29 от ГЕРБ, четирима от СДС и представителят на ДБГ Прошко Прошков. "Против" бяха 18 съветници от БСП, "Група 5", "Сердика", тримата съветници от ДСБ и Стефан Марков от ДБГ. Шестима се въздържаха. Въпреки че беше в залата, Николай Пехливанов от "Атака" не участва в гласуването. До последно не се знаеше кои съветници ще подкрепят предложението на ГЕРБ, които имат 30 съветници и един глас не им достига за пълно мнозинство в общинския съвет. След гласуването Прошко Прошков оправда подкрепата си за увеличението на цената на билета в градския транспорт в София с "необходимостта от мащабни инвестиции в по-бърз транспорт".

Ромите, медиите, съдебната система и корупцията са основните проблеми на България

Маргинализация на ромското малцинство, влошаване на медийната обстановка, корупция, липса на доверие в държавните институции, проблеми в работата на полицията и съдебната система, лоши условия в затворите – това са основните критики към България в тазгодишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ. Маргинализацията и социалната нетърпимост спрямо ромите остават "най-неотложният проблем" в сферата на човешките права за България, посочва Вашингтон. Сред другите проблеми са лошите условия в затворите, полицейското насилие и бавната работа на съдебната система. Докладът отбелязва още и недостатъци в процеса на интеграция на бежанците. Правителството е предприело стъпки за разследване и наказание на държавните служители, упражнявали насилие, но действията на властите са били недостатъчни, се констатира в доклада. Безнаказаността е проблем, отбелязва Държавният департамент. Докладът анализира събитията от 2015 г., като използва информация от посолствата си в чужбина, чужди държавни служители, неправителствени организации, журналисти, наблюдатели за човешките права.

Сините карти за чужденци ще се издават по-бързо

Ускоряване. Агенцията по заетостта ще въведе нова софтуерна система, която да улесни и ускори издаването на разрешителни за работа на чужденци, идващи извън ЕС, познати като сини карти. Системата ще автоматизира процесите по кандидатстване и издаване на документи, но заявленията на кандидатите ще продължат да се носят на ръка в съответното бюро по труда. В обявената обществена поръчка стойността на проекта е 100 хил. лв. без ДДС, а срокът за изпълнението му - до края на 2016 г. По данни на Агенцията по заетостта годишно се обработват над 600 заявки за разрешителни за работа на чужденци в страната.

За 29 млн. лв. се продават акциите на "Авионамс"

Свързваното с Цветан Василев пловдивско предприятие за ремонт на авиационна техника "Авионамс" е предложено за продажба. Става въпрос за акциите на мажоритарния собственик на предприятието - "Хедж инвестмънт България", които са заложени като обезпечение по необслужван редовно кредит на предприятието от фалиралата КТБ. Търгът е насрочен на 10 май. "Хедж инвестмънт" е мажоритарна собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка EFV International Financial Ventures (90.71%). КТБ притежава 9.27%, а една акция държи Бисер Лазов - бивше доверено лице на Цветан Василев.

Ръстът на износа се забавя

Ръстът на износа за първите два месеца на годината е пет пъти по-малък спрямо година по-рано, показват данни на НСИ. Увеличението на износа за първите два месеца се е свило до 1.4%, или 6.9 млрд. лв. Причините за забавянето са спадащите цени на металите и горивата и свиващите се пазари на Турция и Китай. Данните показват още, че ръстът се забавя дори към държавите в ЕС. Единствената позитивна новина е, че продължава скокът в продажбите на машини. След увеличението с 12.5% през миналата година сега статистиката отчита още 4.5% през януари. В групата на растящите са и готовите продукти - 7.3%, като тук влизат от мебели през облекло до радиатори, както и химичните вещества - с близо 20%.

Пътни фирми ще получат 100 млн. лв. без търг

Правителството отпусна 100 млн. лв. от бюджета за пътни ремонти, които ще бъдат предоставени без търг на фирмите за зимно и текущо поддържане, съобщиха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и директорът на пътната агенция Лазар Лазаров. Магистралите "Хемус" и "Тракия" в по-голямата си част се поддържат от държавното "Автомагистрали" с принципал регионалното министерство. То ще получи 28 млн. лв. Остатъкът от сумата ще е за пътни ремонти в Северна България, които ще правят "Автомагистрали - Черно море" и сдружение "ПМВ 2014" с водещ партньор "ПСТ груп".

Фирмите могат да избират плосък данък "уикенд"

Половината данъчен кредит може да бъде приспадан, ако фирмен автомобил се използва за лични цели. Това е възможност, която предлага Министерството на финансите и за която ще се иска дерогация от европейската директива за ДДС. Компаниите няма да са длъжни да прилагат правилото - то ще е по избор. Ако обаче преценят, че 50-процентното правило ги ощетява, те ще могат да използват досегашния вариант с ежемесечното попълване на процента лично ползване - изминати километри и време. В обхвата на исканото разрешение от Брюксел попадат автомобилите с 6 до 8 места за сядане, без това на водача, както и за поддръжката, ремонта, резервните части, горива и смазочни материали.

Penny продаде половината си супермаркети

Веригата за бързооборотни стоки Penny продаде половината от търговските си обекти, след като германската компания реши да оттегли бизнеса си от страната. Сега българското дружество "Рила проект", което управлява 49 магазина и 15 незастроени терена, предлага и втората половина от инфраструктурата, която включва 21 магазина и 38 парцела в различни градове. Към момента най-много от активите на Penny са придобити от "Билла България". Оценката на обектите и терените на компанията е над 100 млн. лв.

Визите за САЩ ще струват милиарди евро на бизнеса в ЕС

Въвеждането на визи за канадци и американци, които искат да пътуват в Европа, може да доведе до загуби от милиарди евро за ЕС, да предизвика щети за туристическия бранш на Стария континент и да постави под въпрос споразумението за свободна търговия между Брюксел и Вашингтон. За това предупреди Европейската комисия, след като във вторник Брюксел даде тримесечен срок на европарламента и Европейския съвет да решат дали да бъдат възстановени визите за американци и канадци. Решението се налага, тъй като Вашингтон и Отава не спазиха крайния срок 12 април, в който трябваше да позволяват безвизово пътуване на всички граждани на ЕС. САЩ отказват да облекчат изискванията за пътуване за европейските граждани с обяснението, че сключват споразумения поотделно със страните членки, а не с целия блок. Спорът произтича от факта, че граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша трябва да кандидатстват за виза, преди да пътуват за САЩ. Според правилата на ЕС гражданите на всички страни членки трябва да бъдат третирани еднакво за безвизовото пътуване.

Украйна бори кризата с проевропейски премиер

Парламентът на Украйна одобри в четвъртък с 257 гласа срещу 50 кандидатурата на председателя на Радата Володимир Гройсман за премиер. Трийсет и осем годишният проевропейски политик ще замени подалия оставка в неделя Арсений Яценюк. Преди вота Гройсман определи три заплахи за страната, с които смята да се бори - корупцията, недоброто управление и популизма. Изборът му трябва да сложи край на тежката политическа криза. Яценюк отказа да подаде оставка през февруари, когато получи вот на недоверие. След това управляващата коалиция се разпадна, реформите замръзнаха и МВФ отказа да отпусне транш от помощта с общ размер от 17.5 млрд. долара.

Пет европейски страни подеха мерки срещу офшорките

На безпрецедентна обща пресконференция в четвъртък финансовите министри на петте най-големи икономики в ЕС съобщиха, че страните им ще споделят информация за действителните собственици на офшорни компании. Това е отговорът на Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция на гражданското недоволство след разкритията от Panama Papers. Мярката ще попречи на компании и физически лица да водят финансови операции, без да плащат съответните данъци, коментира пред ВВС представител на британското финансово министерство. Споделянето на информация за "крайните собственици" на офшорни компании между петте страни влиза незабавно в сила и ще става автоматично. Сега петте страни искат да обвържат и останалите в клуба на Г-20 да последват хода им. Това би означавало обмяна на данъчна информация, която за момента е тайна, от държави като САЩ, Саудитска Арабия и Китай. Мярката на петте идва 10 дни след започналото публикуване на 11.5 млн. документа от панамската кантора за учредяване на офшорки Mossack Fonseca.

Путин обяви за провокация разкритията в Panama Papers

Руският президент Владимир Путин заяви, че разкрития в Panama Papers са провокация. Това стана по време на традиционната "Пряка линия", за която бяха събрани милиони въпроси под формата на писма, есемеси и видеообръщения. Запитан за руската икономика, Путин отговори: "Тенденцията е положителна, ситуацията не е нито черна, нито бяла, а сива." И прогнозира, че западните санкции срещу Русия няма да бъдат вдигнати скоро.

Полицията в ЕС получи достъп до данните на авиопътници

Европарламентът прие в четвъртък с 461 срещу 179 гласа директива, която дава достъп на полицията до пътнически данни на всички полети от и до 28-те страни. Контратерористични служби лобират от години за регистър с имената на пътниците с аргумента, че това ще им помогне да проследяват подозрителни пътувания. След като Европейският съвет одобри директивата, страните членки имат две години да транспонират директивата в законодателството си. Подобни данни вече се събират от авиокомпаниите. Директивата определя правилата за достъп на полицейските служби до тази информация и гарантира опазването на чувствителна лична информация.

Сделки и проекти

"Габинвест" е инвестирала 4 млн. лв. в разширение на завода си за пневматични ловни пушки в Габрово. Компанията е собственост на германската L&O Hunting Group GmbH. Фабриката отваря врати през септември миналата година и в нея са открити 50 нови работни места. Планирани са и ново увеличение на екипа и следващи инвестиции в технология. Основаната през 1992 г. "Габинвест" заедно с производителите Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER е част от базирания в Германия холдинг L&O. Предприятието произвежда и обработва компоненти за ловни оръжия, въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента.

Българската компания BLD е закупила голям терен в кв. "Лозенец" срещу казахстанското посолство за 4.3 млн. евро, сочи справката в Имотния регистър. Парцелът от 6.8 дка, върху който са изградени две сгради и склад, е на бившия производител на излъчвателна телевизионна и радиотехника "Дженмарк аутомейшън", който от 2009 г. не работи. BLD е сключила сделката чрез специално създаденото през ноември 2015 г. дружество "БЛД 33". От компанията обявиха, че планират да строят жилища във високия сегмент.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на мината в Челопеч, ще придобие и останалите акции от работещата в Сърбия Avala Resources. DPM, която в момента държи 51.1% от компанията, ще купи останалите 49.9% и ще стане едноличен собственик. Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия - "Тимок" в източната част на страната, "Туларе" на юг и "Леновац", на 170 км от Белград.
Все още няма коментари
Нов коментар