Сделката за свободна търговия между САЩ и ЕС изглежда все по-невъзможна

"Грийнпийс" разпространи документи, показващи колко далеч са двете страни от споразумение

На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.    ©  FABRIZIO BENSCH
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.    ©  FABRIZIO BENSCH
Това са само работни позиции, а не краен резултат, обясняват от еврокомисията.

САЩ са заплашили да попречат на по-лесния износ на европейски автомобили към американския пазар, ако ЕС не се съгласи да допуска повече земеделски продукти на американски фермери. Освен това Вашингтон е заплашил да блокира европейската инициатива да бъдат сменени частните арбитражни трибунали по корпоративни спорове с прозрачни държавни съдилища.

Това съобщиха късно в неделя Sueddeutsche Zeitung и обществената германска телевизия ARD, позовавайки се на стотици страници поверителни документи от преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционни партньорство (Тransatlantic Trade and Investment Partnership, или TTIP). Документите бяха разпространени в понеделник от холандското поделение на организацията "Грийнпийс", а независими източници на двете медии потвърдили, че те са автентични и са съставени през последните няколко седмици.

Какво иска "Грийнпийс"

От природозащитната организация призоваха да бъдат спрени и рестартирани преговорите по TTIP, от които може да се роди най-голямата зона за безмитна търговия в света. Според Sueddeutsche Zeitung и ARD американците оказват над преговорите натиск, много по-голям, отколкото се смяташе досега. От "Грийнпийс" изказват специално тревога по регулацията за генномодифицирани храни на европейския пазар. Причина за това е тълкуването им на противопоставянето от САЩ на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда.

На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави, т.е. за близо половината от обхванатите сектори. След разпространяването им се видя, че те са от началото на април, т.е. преди провеждането на последния кръг преговори, който се състоя в Ню Йорк. "Направихме го, за да предизвикаме дебат. Най-доброто нещо, което Европейската комисия може да стори, е да обяви "съжаляваме, допуснахме грешка", каза на пресконференция в Берлин Юрген Нирх. Преди дни Reuters съобщи, че американците настояват Европа да премахне свои защитни механизми върху близо 200 сектора, а европейците са недоволни, че САЩ не ги допускат до сектора си за крайбрежен морски транспорт. Агенцията припомня, че в опит да не провалят преговорите водещите на екипите избягват деликатни сектори като земеделие и обществени поръчки. Според поддръжниците на споразумението то би донесло икономически ползи за над 100 млрд. долара от двете страни на Атлантика.

В петък Даниел Мулейни, помощник-секретар на САЩ по търговските въпроси, и Инасио Гарсия Берсера от Европейската комисия заявиха, че са се съсредоточили върху дейността на средните и дребните компании и техническите термини в споразумението. Сега медиите и "Грийнпийс" твърдят, че едрият бизнес е този, който оказва най-силно лобиране в преговорите.

Реакцията на Брюксел

Според Европейската комисия документите отразяват само работния процес в преговорите, а не крайния им резултат. Главният преговарящ от името на ЕС директно отхвърли част от твърденията на "Грийнпийс" като "абсолютно погрешни". Инасио Берсера заяви: "Абсолютно ясно сме обявили, че не приемаме нищо, което да промени регулаторния ни механизъм за ГМО."

Еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом опита да омаловажи важността на разкритите документи. "Не бива да се изненадваме, че има сектори, в които ЕС и САЩ имат различни възгледи. Това не означава, че страните ще намерят компромис. В сфери, където позициите ни се разминават сериозно, просто няма да имаме споразумение. В този смисъл много от днешните гръмки заглавия по медиите са буря в чаша вода", написа тя в блога си.

Целта на преговарящите е до следващия кръг преговори през юли да има "консолидирани текстове" по всички сектори и през втората половина на годината да се уредят спорните въпроси. И двете страни настояха след 13-я кръг преговори в Ню Йорк, че все още могат да постигнат споразумение тази година, преди да изтече последният мандат на Барак Обама и в Белия дом на 20 януари 2017 г. да влезе президент, който може да има по-различни приоритети.

Тежка политическа среда

Доналд Тръмп, водещият претендент за номинация на републиканците за кандидат-президент, заяви, че ще спре преговорите по TTIP, и особено остро критикува създаването през 1994 г. на северноамериканската зона за свободна търговия NAFTA. Хилари Клинтън, срещу която почти сигурно той ще се изправи на изборите на 8 ноември, също заявява, че в сегашната си форма TTIP е неприемливо.

"Не съм виждал по-лоша политическа среда за търговски преговори", коментира преди дни в Ню Йорк Робърт Вейстин, бивш председател на Коалицията на индустриите в областта на услугите (CSI). Според него това допринася за бавния напредък и липсата на желание у преговарящите да правят отстъпки, особено по въпроси, нуждаещи се от одобрението на бъдещия американски президент.

В Европа политическата обстановка също е напрегната заради масово нежелание да бъдат допуснати американски аграрни продукти, допълва Reuters. Причината е не само тревогата за GMO храните, но и за отглежданото с хормони говеждо и твърдата защита в ЕС на правилата за търговски наименования с местен произход - от шунки и сирена до вина и подправки.

Допитване на фондация Bertelsmann, разпространено през април, показа намаляваща обществена подкрепа за споразумение по TTIP както в САЩ, така и в Германия. Едва 17% от германците днес смятат, че споразумението би им донесло нещо добро, докато преди две години тази група бе 555, сочат проучването, проведено от YouGov. Същият процес се наблюдава и в САЩ – одобрение на 18% от анкетираните срещу 53% през 2014 г.

Във Франция министърът на търговията Матиас Фекл не изключи Париж да поиска прекратяване на преговорите при липса на напредък. В САЩ Джон Уилсън, вицепрезидент на млекопроизводителите от Dairy Farmers of America, каза че обединените в организацията около 8500 фермери няма да приемат TTIP, ако американските сирена бъдат спрени от европейската система за защита на "географските индикатори".
31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 27

    Не разбирам защо печалбите непрекъснато трябва да растат. Не могат ли богатите хора да се задоволят с това, което вече са постигнали? В Древна Атина някои спортисти са били обявявани за най-добри "за вечни времена", защото се е предполагало, че са достигнали границите на човешките възможности. Днешните спортисти си съсипват здравето и живота, за да надхвърлят тези граници с някакви си части от секундата и милиметъра (благодарение на по-прецизните уреди за измерване!) и да поставят световни рекорди. Не им ли е достатъчно да се подредят в някаква редичка на постиженията без непременно да постигат рекорди? Същото е и с печалбите - защо богатите трябва да стават още по-богати?

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "evpetra":

    +++++++++++++++++++++++
    Алчността е основен мотив за богаташите да се мотивират да изкарат повече пари.А парите са власт...........................!

    Нередност?
  • 3
    wood123 avatar :-|
    Арон
    • - 4
    • + 14

    Ако сделката се осъществи, в Европа няма да има повече нито кино, нито театър, да не говорим за културните паметници, музеи и прочие. Освен това американските стоки са в пъти по-некачествени от европейските. Затова пък са по евтини и ще разбият целия пазар на Европа. Май единствена Франция усеща заплахата, като постави свои условия.

    Нередност?
  • 4
    mranderson avatar :-|
    mranderson
    • - 12
    • + 4

    До коментар [#3] от "Арон":

    "Ако сделката се осъществи, в Европа няма да има повече нито кино, нито театър, да не говорим за културните паметници, музеи и прочие."
    ?????? - много глупости от пропагандата съм чувал, ама това изби рибата......

    "Освен това американските стоки са в пъти по-некачествени от европейските" - доста обобщено и пресилено твърдение - има сектори където никой не може да се мери с американците...

    И въобще, не виждам къде е проблема в свободната търговия. Аз живея в северна Америка и искам да си купувам неща от Европа без мито. Също имам сума ти приятели в Европа които искат да пазаруват оттук и митата правят това невъзможно скъпо.

    Нередност?
  • 5
    fxp1442971797474926 avatar :-|
    Ivan Yankov
    • - 3
    • + 26

    До коментар [#4] от " mranderson ": Североамериканецо, това че ти се иска да не плащаш мито за покупки е нормално, и на нас ни се иска. Само че негативите от това споразумение са в пъти по големи за ЕУ отколкото ползите. Не искаме да консумираме ГМО американски боклуци на Монсанто и др. подобни гадости. И това с ГМО-то е само върха на айсберга.

    Нередност?
  • 6
    mranderson avatar :-|
    mranderson
    • - 23
    • + 7

    До коментар [#5] от "Ivan Yankov":

    Да. Прав си, че ГМО и Монсанто са само върха на айсберга. Това са просто думи, които са като лампичките на Павлов - като ги кажат, и хората да реагират първосигнално колко лоши и страшни работи са това - набивано в главите с години теории на конспирациите и глупости, най - вече в интернет. Всъщност, никой не е доказал колко и дали са вредни наистина храните с генно - модифицирани продукти, нито някой си има представа какво точно лошо има в производството на Монсанто. Не знам продължителността на живота в САЩ и Канада да е по - ниска от тази в Европа(за западна говорим - в бившите соц. страни като БГ е много по - зле работата), нито хората да боледуват повече и т.н.т.. въпреки страшните храни с ГМО и Монсанто.....
    Тук става дума за съвсем други неща - геополитика и т.н.т... Например определени страни на изток от Европа нямат интерес от силна Европа съюзена с Америка и правят всичко възможно всеят раздор между дях. Този ТТИП е голям удар за тях и правят всичко възможно да го предотвратят - и ГМО, Монсанто и т.н.т... са само част от видимата пропаганда която правят....

    Нередност?
  • 7
    opasno_lud avatar :-|
    opasno_lud
    • - 3
    • + 19

    До коментар [#6] от "mranderson":

    Показвате нагледно как въздействат медиите върху над 300 милиона души отатък океана. Благодаря!

    Нередност?
  • 8
    zawert avatar :-|
    Martin Banevski
    • - 11
    • + 5

    До коментар [#7] от "opasno_lud":

    А вие показвате нагледно как въздейства левичарската и про руска пропаганда върху част от хората от тази страна на океана .Злия голям сатана така нататък .

    Нередност?
  • 9
    yts04475665 avatar :-|
    Georgi
    • - 2
    • + 11

    ГМО-то не било вредно :))) Това е в днешната рубрика Рога и Копита, разровете се малко, даже по БТВ показваха репортаж с ужасяващи резултати на френско научно изследване. Само за последната година USDA организира един куп срещу в Източна Европа в опит за промортиране на преработката на ГМО соята, която е в излишък в Щатите. Ниската продължителност на живота тук е от замърсен от стари дизели въздух, лошо медицинско обслужване и отвратителни примеси в храните, нека към това да добавим и ГМО-то и направо ще цъфнем. Страни като Гърция и Португалия, отличаващи се с много качествени храни и кухня имат една от най-високите продължителност на живота. Вие за хлориране на пилешкото чували ли сте, стандартите за чистота в американските фабрики са в пъти по-ниска от европейските, защото накрая пъха пилетата в хлора и газ към пазара.

    Нередност?
  • 10
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#8] от "zawert":

    То е ДДТ не е било известно да е вредно, но я се опитай да си купиш днес това "чудо"....

    Нередност?
Нов коментар