Украйна се бори и ще победи

На 24 август Украйна чества 25-та годишнина от своята независимост на фона на руската агресия

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Мнение на посланика на Украйна в България Микола Балтажи по повод 25-тата годишнина от независимостта на страната

На 24 август Украйна чества 25-та годишнина от своята независимост. Отново отбелязваме най-големия си празник под дрънченето на веригите на руските танкове в Донбас, на фона на демонстрирането на военна мощ в окупирания Крим, по протежение на украинско-руската граница, и хибридни провокации от страна на Кремъл. Целият този мощен арсенал втората в света военна сила прилага за сметка на своите данъкоплатци, за да накаже украинците за техния европейски избор и категоричен отказ да останат в орбитата на геополитическите интереси на Русия.

В Москва категорично отказват да видят свободна, европейска и успешна Украйна, защото я третират като част от своята "голяма тайга", в която мечката никого не пита. Не желаят да видят свободна Украйна, защото свободата и европейските ценности, които украинците съзнателно избраха на Евромайдана и ги защитават с оръжие в ръце в източната част на страната, за тях са вражески и противоречат на "руския мир".

Революцията на Достойнството и "зелените човечета" събудиха Украйна – тя се събуди, устоя и се движи напред. Украйна се бори и ще победи, защото няма нищо по-свято от това да защитиш земята си. Но победата ни е необходима на два фронта – срещу страната-агресор и в областта на реформите.

Обновената украинска армия, доброволчески батальони и доброволци дават достоен отпор на страната-агресор. Но истинската заплаха от широкомащабна инвазия от страна на имперска Русия остава висока. Това е поредното сериозно предизвикателство за сигурността не само на украинците, но също така и на всички европейци, които от собствения си опит знаят цената териториалния реванш.

Ето защо е необходимо заедно с цялата демократична общност да спрем агресора, да отстояваме принципите и нормите на международното право и да защитим свободата и демокрацията в Украйна. Ще бъде голяма грешка, ако в тази борба Западът капитулира пред собствените си ценности в полза на прагматичните отношения с Русия.

Въпреки вътрешните проблеми в ЕС, политиците и обикновените граждани трябва да разберат, че в центъра на Европа се утвърждава нова суверенна държава, чиито граждани с цената на собствения си живот се борят за европейски ценности. Те желаят по-добър живот и искат да живеят в общество, свободно от подкупи и корупция.

По пътя към еврореформите Украйна много се нуждае от международна подкрепа, защото нито една страна в света не е реформирана в такива екстремни условия. Първите резултати от реформите свидетелстват, че въпреки значителните загуби - анексията на Крим и войната в Донбас - Украйна твърдо отхвърля старото съветско-комунистическо минало. И върви по пътя към ЕС чрез модернизиране на икономиката и обществото – децентрализация, деолигархизация, дерегулация, борба срещу корупцията, преодоляване на енергийната зависимост от Русия и т.н.

Забелязва се и огромна положителна трансформация на съзнанието на украинците, постепенното им освобождаване от тоталитарния "съветски тип" мислене. Своеобразен катализатор на този процес е Майданът, а ключова роля играе декомунизацията, критичното преосмисляне чрез широка обществена дискусия на собствената история, грешките и нелесните отношения със съседите. Без тези процеси не е възможно да се преодолеят митовете на циничната пропаганда на Кремъл.

Украинската нация има генетична памет за собствената си държавност, която не възприема имперските приказки за "единен народ" или "братска дружба". Тя е натрупала хилядолетен опит на държавничество – от Киевска Рус, Галицко-Волинското княжество, Казашката държава до Украинската народна република. Следователно, на 24-ти август 1991 година всъщност е било осъществено подновяване на държавната независимост на Украйна, което е увенчало многовековния път на нейния народ към независимост.

Наскоро едно украинско момченце, което заедно с други деца беше на рехабилитация в живописните Родопи, едва сдържайки сълзи пред камерите, каза, че много му харесва в България, но иска да се прибере у дома. Тоест в Донбас, временно окупиран от обединените руско-терористични наемници, които откраднаха неговото детство.

Ние задължително ще върнем и откраднатия Крим, и окупираните територии на Донецка и Луганска области. И това момче и неговото семейство, принудено да напусне дома си, задължително ще се върне у дома и ще ходи на своето, възстановено от законните власти, училище. Ще дойде време, когато жителите на Автономна Република Крим отново ще се чувстват свободни граждани, правата и свободите на които ще гарантира Украинската държава.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Честита годишнина на украинските приятели.
    Словото на Н.Пр. посланика обаче звучи стряскащо по съветски патетично: пълно с клишета и старомоден политизиран език.
    Тактично са подминати без внимание споразуменията от Минск, които украинското правителство не изпълнява в частта за промяна на Конституцията и федерализация на страната, прескочена е и поголовната корупция, заради която МВФ отказа да отпуска нови кредити.
    За какъв дявол му е на ЕС парцелираната от местните олигарси Украйна?

    Нередност?
  • 2
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 1
    • + 2

    Доста неубедително, Микола...
    Русия е виновна, ама за всичко ли? И за това ли, че преди година-две частната армия на олигарха Коломойски атакува с оръжие в Киев офиси на колегата олигарх Порошенко/Валцман, но не в качеството му на президент на страната, а на конкурент? Тогава президентът изпрати спецчасти срещу Коломойски - частна война в столица, дето претендира да е в Европа?

    Ами Донбас? Руската част е реформирана отпреди години - нерентабилните производства са закрити, а богатите находища са модернизирани. Съкратените работници по държавни програми са преквалифицирани. В украинската част на Донбас състоянието на частните мини е като по времето на Сталин - пневматични пистолети, кирки и вагонетки. И много, много украинци, които работят за шепа гривни.

    А Юлия Тимошенко? Защо изчезна от политиката? Ами защото стана неудобна след глупостта да покаже на мизерстващите си съграждани имперския азиатски лукс, в който живее. Но това явно не е проблем в страна, която се управлява от олигарх милиардер, а Микола?

    Пред Украйна азиатските сатрапии бледнеят...Вие живеете в някакво олигархично средновековие и страната е разпарчалдосана на територии, владени от барони-олигарси.

    Какъв ЕС? Украина е нещо като декомунизирана Северна Корея!

    Нередност?
  • 3
    bg_sf avatar :-|
    bg_sf
    • - 1
    • + 1

    Путинска Русия нападна на Украйна и то в разгара на Олимпийските игри в Сочи. Заграби Крим, предизвика война и заграби почти половин Донбас. Беше обречена да окупира цяла Украйна. Русия имаше пари, влияние, армия, всичко. Украйна беше затънала в дългове, без армия, с икономика и енергетика и политици, напълно зависими от Русия.
    И тогава стана Чудото. Украинската армия възкръсна от пепелта, украинската нация се обедини около новоизбраният си Президент Порошенко. Путин загуби войната с Украйна.
    И вече всичко е въпрос на време.
    Русия ще се разпадне

    Нередност?
Нов коментар