🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Микола Балтажи: "Южен поток" е политически проект

Посланикът на Украйна в България пред "Капитал"

Има ли вероятност кримската криза отново да се изостри, или най-критичният момент от нея вече отмина?

Не бих казал, че е отминал, защото ситуацията се ескалира от Руската федерация. Тя си позволи под фалшив предлог за защита на рускоговорещото население в Украйна и чрез откровена военна и информационна агресия да организира нелегитимен референдум, грубо противоречащ на украинското законодателство, на законодателството на самата автономна република Крим и на нормите на международното право. И това приключи с фактическа анексия, също незаконна, на Крим към Руската федерация. В момента Русия извършва действия, които са извън всякаква логика, извън морала и извън нормите на правото. В Крим има вече масово нарушаване на човешките права и това се потвърждава от авторитетни международни организации като ОССЕ. Кримски татари, украинци и хора от други националности са заплашени и повече от 3000 души вече са напуснали Крим и търсят убежище в континентална Украйна. Не мога да кажа, че там пикът на конфликта е преминал.

Искам да подчертая, че Украйна не признава незаконния референдум, който е пародия на демократичния процес, извършен от един марионетен режим в Крим под дулата на автомати, с фалшифициран вот и без международни наблюдатели от ОССЕ. Не признаваме и фактическия аншслус на автономна република Крим към Руската федерация и смятаме, че това е временно окупирана територия. Никога няма да приемем този факт и ще правим всичко възможно да си върнем Крим.

По какъв начин би могло да се случи връщането на Крим?

Ние сме реалисти и не смятаме, че това е възможно днес или утре. Но за нас е много важна подкрепата на цялата международна общност. В Общото събрание на ООН преди дни се гласува резолюция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, като над сто държави бяха "за" и само 11 бяха против. На наша страна са и всички авторитетни международни организации като ЕС, НАТО, ОССЕ, Съвета на Европа. Фактически цялата международна общност застана зад Украйна, а Русия се самоизолира. Защо? Защото държава - членка на Съвета за сигурност на ООН, държава, която е стратегически партньор на Украйна, държава - гарант по Меморандума от Будапеща, според който Украйна се отказа от третия по големина в света ядрен арсенал, държава, подписала редица двустранни спогодби с Украйна - тази държава си позволява незаконна военна инвазия и анексия в XXI в. С това нарушава Светая светих – държавния суверенитет и териториалната цялост на друга държава. Как биха могли тези международни организации да признаят това? Украйна ще се обърне и към Международния съд на ООН и други авторитетни международни институции. 

Не по-малко важно е украинското правителство да проведе реформи, които да спасят намиращата се на ръба на фалит икономика, да укрепи армията и да консолидира обществото. Колкото по-силна стане страната в икономически, политически и военен смисъл, толкова повече ще са шансовете да си върнем Крим.

А имате ли притеснения, че с тези руски войници по границата на Украйна е възможно да има ново навлизане в други части на страната?

Естествено, че имаме това притеснение. Дрънкането с оръжия е факт и никой не може да даде гаранция, че Русия няма да извърши поредна военна инвазия в Украйна. Правителството предприема всички мерки, като се засилва украинската армия, създаваме национална гвардия, провежда се мобилизация, активизира се сътрудничеството с НАТО и т.н. Прави се всичко възможно това да не стане реалност. Но както в случая с Крим от Русия беше извършена грандиозна подготовка с кампания по дезинформация, с истинска информационна агресия срещу Украйна, сега това продължава в източните региони. Ситуацията там се нагнетява чрез руски граждани, чрез агентура, чрез диверсанти, дискредитира се централното правителство и така се правят опити да се убеди обществеността, че то не е в състояние да контролира положението и Русия трябва да защити своите съотечественици. Тези стереотипи за бандеровци и фашисти позволява да се зомбират хората както в Русия, така и в самата Украйна, което е много лошо. А същевременно се правят изявления, че Русия иска стабилна Украйна, която да бъде достоен, равен партньор. Както виждате, става дума не просто за двойни стандарти, но и за цинизъм, който Русия изповядва.

Как бихте отговорили на тези обвинения, идващи от Русия, че правителството в Киев е нелегитимно и в момента на власт са фашисти, които не могат да обединят страната?

В Украйна, както във всяко едно демократично общество, има крайно десни сили. А правителството е формирано от законно избран парламент. Няма никакви причини да бъде считано за нелегитмно. Друг въпрос е, ако на някого то не му харесва. Но това не може да бъде предлог за военна инвазия. Сега се прави опит Руската федерация да се върне към времената на СССР, това става със съветската пропаганда, със съветските стереотипи и манталитет. И, уви, кампанията за промиване на мозъци действа. Не може да ни наричат братска република - ние дори не сме отделна държава в съзнанието на някои висши руски политици - и в най-трудния момент да ни нападат в гръб.

Според вас могат ли санкциите, които налагат ЕС и САЩ срещу Русия, да бъдат ефективни?

Ако има престъпление, трябва да следва и наказание. Русия остава заплаха за регионалната, европейската, световната сигурност. Не може агресорът да не бъде наказан. Убеден съм, че санкциите трябва да продължат.

Как може ЕС да помогне на Украйна да се превърне в стабилна държава?

ЕС вече демонстрира на практика готовността на помогне на Украйна. Тази помощ е и политическа, и икономическа. Вече подписахме политическата част на споразумението за асоцииране и очакваме след президентските избори в Украйна да подпишем и икономическата. Това споразумение е много важно за Украйна, защото всъщност заради него хората излязоха на протест. И сега, след толкова време, на такава висока цена – 104 души загинаха на Майдана за свобода – се връщаме към подписването му.

Много е важна за нас е и програмата за макроикономическа помощ, която подготвят МВФ и ЕС. Нужно е тази помощ да дойде навреме, защото има риск от социални проблеми. Сега Русия вдига цената на газа за Украйна и това ще бъде много чувствително и за гражданите, и за индустрията. Колкото по-бързо помогне ЕС, толкова повече той ще запази своята привлекателност, тъй като има опасност да се появи разочарование. И ако се стигне дотам, фактически ще помогнем на онези, които саботират евроинтеграцията, както и на Русия, която не иска Украйна да има право на избор и да се развива като независима европейска държава. Трябва да се бърза и с реформите. Правителството в Киев пое голяма отговорност и въвежда непопулярни мерки, които невинаги намират подкрепа в обществото. Чувствителен момент е и подкрепата в парламента, там има политически сили, които не искат да поддържат програмата за реформи.

А мислите ли, че в украинското общество има консенсус за пътя към ЕС, още повече, че както отбелязахте, това ще бъде придружено с много тежки реформи?

В украинското общество винаги е имало над 50% подкрепа за интеграцията с ЕС. Сега в контекста на последните събития и всички тези действия на Русия се прави кампания за блокиране на асоциирането с ЕС. Но според мен консенсус има, включително в парламента. Много важно е да се обяснява на хората, че няма друг начин, няма алтернатива. Единственият път е към ЕС, там също ситуацията не е идеална, но той остава зона за стабилност, просперитет и по-качествен живот.

Важна тема ли е Европа в кампанията за президентските избори в Украйна?

Да, превърна се в традиция политическите партии и техните лидери да провеждат избирателни кампании и да побеждават под европейския флаг. Тези предсрочни президентски избори няма да бъдат изключение. Не става въпрос само за това, че с датата 25 май те са синхронизират с изборите за Европейския парламент. Украинската власт прави всичко възможно изборите да бъдат честни, прозрачни, демократични и да съответстват на европейските норми. Очакваме и голям брой международни наблюдатели, в това число от България. Гражданите на Украйна ще имат възможност да си упражнят правото на си на глас в избирателните секции, създадени в Посолството на Украйна в София и в Консулството на Украйна във Варна.

Откакто започна кризата в Украйна, вие успявате ли да се ориентирате каква е българската позиция по въпроса, или ви е трудно с разнопосочните сигнали, които идват от правителството и партиите?

Еднозначно и от самото начало българското правителство и държавният глава застанаха зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние високо ценим подкрепата на България, това е европейска позиция. По отношение на партиите разбираме, че България от историческа гледна точка има добри отношения с Русия, но има и добри отношения с Украйна. За нас изборът е между истината и лъжата, между бъдещето и миналото. Бъдещето е Европа, а миналото - постсъветски обединения, в които иска да ни вкара Русия. Ние искаме да решаваме сами своите вътрешни въпроси, без външна намеса.

Покрай кримската криза се появиха нови въпросителни около газопровода "Южен поток", който заобикаля Украйна. Според вас има ли бъдеще този проект?

Украйна от самото начало е против този проект. "Южен поток" е политизиран, той е средство за наказване на Украйна, защото не иска да прави това, което й каже Кремъл. Ние смятаме, че е много по-изгодно да се модернизира газопреносната система на Украйна, отколкото да се правят такива безсмислени и скъпи проекти. Това ще изисква много по-малко пари - според нашия анализ са нужни най-много 5 до 6 млрд. евро за осъвременяване на украинската газова мрежа. Същевременно не може да се осъществяват такива проекти за сметка на енергийната сигурност на трети държави, в случая Украйна. Интересите на тези страни трябва задължително да се вземат под внимание.

Освен това с последните събития Русия свали маската си и показа, че не иска да играе по правилата. Така е и в случая с "Южен поток". А ЕС естествено е заинтересуван този проект да съответства на европейските правила.

И последно, но не по важност, страни като България смятат, че подкрепяйки този проект, избягват проблемни държави като Украйна. А истината е, че нас ни набеждават и ни правят проблеми. През 2009 г. с такава предварителна мощна пропаганда руснаците наложиха този страх, че ние ще спрем кранчето на газа. А то не е при нас, то е в Русия, от другата страна на границата.  Сега се счита, че със заобикалянето на Украйна и осигуряването на директен достъп до руския газ може въпросът да бъде решен. Но ние сме съседи с Русия, нямаме транзитни държави помежду си, но това не помага. Има съмнения и за икономическата издържаност на "Южен поток". И не мисля, че той има бъдеще.

Профил

Микола Балтажи е завършил Киевския държавен университет "Тарас Шевченко" и аспирантура в Института по социални и икономически проблеми на чуждите страни към Академията на науките на Украйна. Дипломатическата му кариера минава през Литва, Словения и Германия. От 2011 г. е посланик в България.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 26

    "Много е важна за нас е и програмата за макроикономическа помощ, която подготвят МВФ и ЕС. Нужно е тази помощ да дойде навреме, защото има риск от социални проблеми." - Все пак е добре Украинското правителство и обществото да разберат че това са заеми а не помощи които могат да се "разпределят" по обичайния за пост-съветските режими начин. Много могат да се поучат от Полша, колкото и да не искат.

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 10
    • + 39

    Слушах посланик Балтажи и по радиото. Много симпатичен и земен човек, говори умно и на много приятен български език. От нито един руснак не съм чувал такъв благозвучен български. Такава балансирана и умна позиция няма да чуете от руски политик и дипломат!

    Нередност?
  • 3
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 2
    • + 17

    До коментар [#2] от "chernomorski":

    Ами той си е чистокръвен етнически българин :)

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 2

    Съвсем скоро ще стане ясно накъде ще тръгнат нещата в Малорусия.....

    Нередност?
  • 5
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 16
    • + 6

    Много интересен тип е другарят Балтажи. Преди да падне Янукович не обелваше и дума за разстреляните със снайпер, за Южен Поток, за Кремъл изобщо. Просто е искал да запази главата си на посланик. Колко жалки персони има..

    Нередност?
  • 6
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 15
    • + 8

    Илюзията, че в Украйна качеството на живот ще скочи веднага е страшно забавна. Домакинствата ще плащат повече за същото количество стоки и услуги. О, забравих, те искали сами да си решават, по думите на товарищ Балтажи. Сякаш ЕС и МВФ ще ги остави да решават сами каквото и да е. Откъде накъде пък ще се намаляват нетарифните ограничения за украински стоки в ЕС. Някой да е питал българския бизнес, полския бизнес и т.н. За разлика от икономическия съюз, където хармонизацията на фискалната политика е императив, митническият предлага много по-голяма автономия. Но, това посланик Балтажи, го избягва, за да си запази постчето. Съветското ченге сега се прави на по-десен и от Костов. А, да и той беше партиен секретар.

    Нередност?
  • 7
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#6] от "Да, ама не":
    "Илюзията, че в Украйна качеството на живот ще скочи веднага е страшно забавна."

    Моята фирма Декстро Рисърч ООД направи кратко проучване за информационните технологии в съдилищата в Русия и в Украйна през 2012 г. Изумен съм от мащабите на корупцията. Като гледам тяхната корупция, започвам да си харесвам България. Едва ли е нужно да убеждавам българите, че корупцията влошава качеството на живота. Дори и само в тази област да им помогне ЕС, хората ще са благодарни.

    Нередност?
  • 9
    gemeto avatar :-|
    gemeto
    • - 4
    • + 11

    [quote#6:"Да, ама не"]Илюзията, че в Украйна качеството на живот ще скочи веднага е страшно забавна.[/quote]
    То и на негрите в южните щати след премахване на робството в САЩ качеството на живот първоначално се е влошило ама сега някои пеят "Искам да съм негър в щата Алабама".

    Нередност?
  • 10
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 12

    "И не мисля, че той [проектът "Южен поток"] има бъдеще."

    Специално за това Микола Балтажи е прав. Появиха се вече много препятствия.

    Нередност?
Нов коментар