🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Струва ли оградата по границата един милион лева на километър?

Вярно или не

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица Елена Йончева излъчи документален филм за оградата по границата, в който освен за нейното лесно преминаване имаше и други твърдения, сред които: че средната цена на метър ограда (заедно с прилежащия път към него) възлиза на около 1000 лева; във филма също така се прави и сравнение с идентично съоръжение в Гърция, включващо само ограда, което е било изградено на цена от около 250 евро на метър.

"Капитал" получи данните от всички договори за съоръжението от областните управители на Ямбол, Бургас и Хасково още в началото на тази година (повече за тях – в инфографиката и статията "Ограда ни е скъпа"

Средната цена на километър ограда, както и за прилежащия към нея път, всъщност е далеч от заявените от Йончева 1 милион лева, като по-скоро сумата се доближава до малко над 820 хиляди лева на километър. Средната цена на километър от съоръжението на база сключените договори от областния управител на Ямбол е 828 хиляди лева, в Бургас възлиза на 822 хиляди лева, в Хасково – също цената е 822 хиляди лева. Към август 2017 г. стойността на отпуснатите средства от Министерски съвет е 181 млн. лв. за 234 километра ограда, което прави около 773 хиляди лева на километър, в които влиза и частта от съоръжението, изградена от "Сухопътни войски".

Важно е да се отбележи, че в тези суми влиза както изграждането на самото съоръжение, прилежащите пътища, така и изготвянето на необходимите инвестиционни проекти.

В действителност, тъй като част от договорите са сключвани за две от дейностите – например за изграждането на ограда и път – е трудно да се определи точната цена на самата ограда. За примери само за нейната цена можем да представим само два – изграждането на проекта при ГКПП Лесово, което е извършено от сухопътни войски.

Там е монтирана само ограда, като цената на съоръжението е 300 хиляди лева на километър. В Ямболско пък след изграждането на част от основното съоръжение и пътя към него е поставена и ограда тип "Б", изпълнител на която е "Геострой инженеринг". Нейната цена възлиза на около 350 хиляди лева на километър. Това показва, че средната цена на метър ограда е значително по-ниска от тази в Гърция, а основната част от разходите е за изграждането на обслужващи пътища. В своя филм Елена Йончева всъщност казва, че цената на българската ограда е с пътищата, но спестява, че гръцката е без пътищата.

Следва да се отбележи и фактът, че на места проектът е значително оскъпен поради особеностите на терена. Такива са случаите, когато последният минава през гори, реки или пресечен терен. В тази връзка е трудно да се говори за цялостна средна цена на съоръжението, тъй като всеки от 17-те договора за изграждането е на различна средна стойност на километър.

ЕТ "Металик – Иван Михайлов" наистина е сред изпълнителите на проекта, както се сочи и във филма, той далеч не е единственият. Съоръжението се изгражда и от други четири фирми - "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД, "Инфра експерт" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД, "Булдени" ООД. Първите три са свързани по различни начини с "Хидрострой" на бившия шеф на АПИ по времето на правителството на Сергей Станишев Велико Желев, за което обаче не се споменава във филма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 3

    Хареса ми филмовия репортаж за границата.Каква ограда какви пътища,ама да бяха едно време!?Тогава бай войник си бъхтеше в гумени цървули в пек и студ по чукарите ,но поне можеше да стреля по всичко което се движи в храсталака,иначе те чака военен съд ако някой избяга през границата!?То така се пази граница Др.Йончева,а не с репортажи !!!?Какво да направи граничния патрул да си носи сгъваема стълба с катапулт ли?Защото те доброволно няма да се върнат в Турция.Щом такава е международната конвенция да не се тероризират мигрантите нищо не можеш да сториш,дори и пет редова да е оградата.Намират се начини за всяка преграда,дори и граничната полиция извозва нарушителите да бежанския лагер да не се уморят да вървят до там.Ами следващите бежанци ако дойдат с оръжие какво ще сторят граничните полицаи?!Хубав репортаж ама какъв е ефекта от него,как ще спрем бежанския поток?Тук не са виновни нито оградата нито каналджийте винаги е имало и пак ще има.Защото е въпрос за пари,но ако има сурови наказания и затвор,ще си помислят дали да рискуват!?Ако ти се вижда Др.Йончева,че има далавера в направа на ограда по границата вземи да направиш един километър ограда по чукарите и си вземи парите и шапка на тояга животът е пред теб още!!!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    И сега Далавери Симеонов да си плати оградата!

    Нередност?
  • 3
    vaticana avatar :-|
    vaticana

    Цена на ограда с пътища и без пътища. Големо оборване!
    Защо не сте така словоохотливи за прескачащите я араби с домакински стълби?
    А за кипящия бизнет на трафикантите?
    Защо не обелвате дума за неработещити термовизьори? За слепите камери? За тях пари давани ли са? Колко?

    Йончева си е свършира работата перфектно. Глупаво е срещу това, което виждат очите ми, да ми тикате смешки.

    Е, минават ли безпрепятствено тълпи мигранти? Минават.

    Нередност?
Нов коментар