🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Едноличното управление на КТБ, новият българо-южноафрикански фонд за имотни инвестиции, местните избори в Галиче и още

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сашо, ако до 12 h не ми изпратите справката, както я искам, ще ви спукам". Това послание от Цветан Василев към единия от изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка, Александър Панталеев, събира в себе си почти всичко, което трябва да знаете за стила на управление на банката... Стотиците ръчно писани резолюции, с които Цветан Василев е управлявал КТБ, показват, че умишлено са били заобикаляни банкови регулации. Както и че в институцията всички са били наясно кой контролира огромна част от привидно несвързаните дружества, кредитополучатели на КТБ.

Южноафриканските инвеститори в българския имотен сектор продължават да чупят рекорди. След като през миналата година фондове от ЮАР пренаредиха пейзажа при моловете в София и отчасти в провинцията със сделки за общо 1.3 млрд. лева, сега на пазара идва и нов фонд с южноафрикански паспорт, но с нова основна цел - офиси, а не молове. Зад него стоят най-големият институционален инвеститор от ЮАР – Old Mutual Group, и българският холдинг с фокус недвижими имоти – AG Capital. Новосъздадената им компания Lion's Head Investments вече има портфолио от пет офис сгради – две в София и три в Букурещ, с обща площ от 235 хил. кв.м и оценка от 310 млн. евро. А амбицията е за утрояване на портфолиото в следващите години, привличане на още институционални съинвеститори и навлизане на поне още два пазара в региона.

Българският шофьор на камион беше най-често използваният пример по време на обсъжданията в Европейския парламент на новите правила за условията на работа в международния товарен автотранспорт. Новите регулации формално се грижат за шофьорите, но ще направят много източноевропейски фирми и работници по-малко конкурентни на западния пазар, в резултат от което част от тях ще станат безработни. Предложеното европейско законодателство идва след годините обвинения, че източноевропейците правят "социален дъмпинг". Подобно беше и положението през 2005 г., когато се приемаше директивата за услугите, но тогава основната мишена не беше българският шофьор, а полският водопроводчик. Именно от този период започна ръстът на популистките партии в Западна Европа.

В неделя във врачанското село Галиче ще има частични местни избори за кмет, които официално ще сложат край на близо 20-годишното управление на бившия кмет Ценко Чоков. По време на дългото си кметуване той издевателстваше над съселяните си, като ги пребиваше, всяваше страх у тях със заплахи за убийство, присвояваше земята им, палеше колите им и заведенията им. Стана известен и с това, че при спечелването на първия си мандат заби знамето на силовата групировка СИК на покрива на кметството. Преди две години Чоков заедно с още осем души беше арестуван и затворен в следствения арест, кметските му правомощия бяха прекратени, а миналата седмица Специализираният съд го призна за виновен за отвличане, побой и палеж на кола и го осъди на четири години и половина затвор. Галиче не е особено голямо, нито важно населено място. То обаче е интересно, защото моделът, в който властта е окупирана от един феодал, е масов...

Фактът, че в Европа отново се говори за Западните Балкани, има списъци с проекти и те се изпълняват, е чудесен. Българската инициатива за т.нар. Sofia priority agenda, която трябва да събере наедно най-важните инфраструктурни проекти на Балканите, е похвална дори заради продължаването на вече започнатото. Това, което с доста по-голяма загриженост трябва да се отбелязва в София обаче, е фактът, че Западните Балкани се свързват помежду си и с Европа с такава скорост, че скоро България ще бъде изолирана въпреки членството си в ЕС и въпреки географското си положение като център на полуострова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev

    След публикуването на документите с резолюциите на Василев е повече от ясно, че той съзнателно я е управлявал като пирамида.

    Нередност?
Нов коментар