Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Колко и какъв алкохол пият българите, накъде отива БСП, промените в ръководството на "София тех парк" и още

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

#1 Наздраве за 700 млн. лв.

Не е мит, че българите пият алкохол. По данни на световната организация IWSR страната ни е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението. Тук влиза и домашното производство. Извън него ръстът в икономиката явно води и до по-скъпи питиета: светлият пазар расте с 6.6% в стойност за миналата година и надскача 700 млн. лв. Като количество скокът е по-умерен - 5.9% до 60.2 млн. литра. Но половината от количеството реално е вино - 155 млн. лв. и 32 млн. литра, по данни на AC Nilsen.

Анализът на световната агенция, която наблюдава производството и продажбите на алкохол, International wine and spirits record (IWSR) показва, че България е от една от държавите с най-ниски цени и най-нисък акциз на алкохола, със солидно домашно производство и развита банкетна култура. Повече по темата четете тук.

#2 Накъде завива БСП

"Без да искате, ми помагате", обърна се Бойко Борисов към БСП миналия петък, когато социалистите внесоха предложение да се забрани обратният прием на мигранти в страната. Премиерът може да използва същата реплика и за резултатите от националното съвещание на партията на Корнелия Нинова в събота, на което беше представена "Визия за България". На него се чуха толкова различни, крайни, неосоциалистически и непоследователни идеи с цел да се избистри най-после някаква съдържателна алтернатива на управлението на ГЕРБ, че вместо да привлекат симпатизанти и гласоподаватели, на "Позитано" 20 са на път да отблъснат всички извън партийното ядро. По-голямата част от предложенията вече са се появявали в предизборната програма на БСП през 2017 г. Нов е обаче стремежът към политиките на страните от Вишеградската четворка и съмнението, че България трябва да приеме еврото.

#3 Roobar: Раздялата

В семейния биомагазин на Калин и Анита Класанови My organic market е обособен малък кът за приготвяне на биокурабийки, сурови десерти и крекери. Създател на рецептите е Анита Класанова, а с тази малка пекарна семейството прави първата крачка към една голяма предприемаческа мечта. Две години по-късно те влизат в партньорство с търговеца на биохрани Яни Драгов и тримата започват производство на сурови биобарчета под марката Roobar и различни видове курабийки. През компанията "Смарт органик" Драгов е мажоритарен собственик с дял от 51%, а Класанови - миноритарни с 49% дял. Към този момент на пазара на здравословни биодесерти не се предлагат почти никакви алтернативи в опаковка за бърза консумация и компанията бързо привлича симпатиите на българските потребители, интерес има и на външни пазари. През 2017 г. оборотът на компанията производител "Роо брандс" вече е 9 млн. лв., а изделията се изнасят в над 50 държави. Въпреки контекста на тези добри финансови резултати налагането на марката в глобален план и нейното динамично развитие от 2012 г. насам през миналата седмица собствениците на "Роо брандс" обявиха, че се разделят като съдружници. Анита и Калин Класанови излизат от компанията, продавайки своите дялове на "Смарт органик", която сега става едноличен собственик на дружеството.

#4 "София тех парк": Рестартиране

За ръководството на "София тех парк" казват, че е като опашката с кандидати за здравен министър – бързо върви. Промените там се случват най-много през шест месеца и задължително с всяко ново правителство. С други думи, от една хубава идея техпаркът се превърна в обичайна държавна компания - лошо управлявана, източвана и удобна за "наши хора".

С цел да промени това миналата година екипът на служебния икономически министър Теодор Седларски е поискал помощ от Европейската комисия, за да се анализират проблемите и да се върне техпаркът към нормално функциониране. Малко след това с идването на новия кабинет "Борисов" целият екип на Седларски и назначеното от него ръководство на парка бе сменено, а паркът потъна в обичайното безвремие.

От два месеца насам обаче в "София тех парк" има ново раздвижване. Върна се част от екипа на Седларски, а самият той влезе в новосъздадения надзорен съвет. Всичко това, изглежда, се случва след излизането на доклада на ЕК, който е катализирал решението за промени.

#5 Червено лято

Преди месец случайно попаднах на 17-минутно видео в Youtube, което ме върна в ранното детство. Заснето без звук на 8 мм цветен филм, видеото показва нередактирани кадри от IX Световен фестивал на младежта и студентите, проведен точно преди 50 години в София под девиза "За солидарност, мир и дружба".

През лятото на 1968 г. майка ми, току-що разведена, но още незавършила студентка, беше ангажирана в подготовката на фестивала, а за мен - 7-годишно впечатлително хлапе, фестивалът остави калейдоскоп от спомени: нагорещения паваж в центъра на столицата, необичайната глъчка и оживление по улиците, ритмите на непозната музика, екзотични лица и дрехи, пукането на мехурчетата в тъмната газирана напитка със странното име "Кока-Кола". Наливаха я от стъклено шише с елегантен овал и - представяте ли си - добавяха бучка лед! Възможно ли е да бъдат забравени такива ярки събития?

Все още няма коментари
Нов коментар