🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испански топ готвачи ще са сред лекторите на "Ресторант на годината"

Представители на една от нaй-престижните кулинарни академии в света - Basque Culinary Center, идват за пръв път в България, за да споделят знанията си

От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров
От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров
От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров
От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте професионалист от кулинарния бранш или искате да се ориентирате към такава кариера, ако сте страстни любители кулинари или пък ценители гурмани, вече е ясно къде ще бъдете от 10:30 до 14 ч на 31 март: Мястото е Sofia Event Center на мол Paradise, a събитието е лекторската програма на конкурса "Ресторант на годината AcquaPanna & S.Pellegrino", организиран за 18-и пореден път от сп. "Бакхус".

Тази година специално за събитието за пръв път в България ще пристигнат представители на една от най-престижните кулинарни академии в света - Basque Culinary Center, за да споделят знанията си. Те ще се постараят да отговорят на въпроси като защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди "Мишлен" и какво прави Basque Culinary Center една от най-добрите академии в света; как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда "Мишлен"; защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света; кой е истинският хамон.

В борда на директорите на Basque Culinary Center членуват най-успелите и прогресивни готвачи в света като Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания), Гастон Акурио (Astrid & Gastón, Лима, Перу), Юкио Хатори (Hattori Nutrition College, Токио, Япония), Мишел Бра (Bras, Лайол, Франция), Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло, Бразилия), Хестън Блументал (The Fat Duck, Брей, Великобритания), Дан Барбър (Blue Hill, Ню Йорк, САЩ) и други световноизвестни имена.

Академията е оставила голям отпечатък върху развитието на Испанската кулинария и Баският регион не случайно е отличен с най-много ресторанти наградени със звезди "Мишлен", събрани на едно място.

Специално за събитието на 31 март пристигат двама професори по модерна гастрономия и иновации на BCC. Техният мастърклас ще е с демонстрация пред гостите и ще е на тема "Кулинарни иновации, вдъхновени от Баските". Фернандо Паласио е работил в знаменити ресторанти в Испания като Mugaritz (2 звезди) и Diverxo (3 звезди). По-късно специализира в отделите за "Иновации и развитие" на Mugaritz и Баския кулинарен център, където работи и до днес като изследовател и професор. Ще му партнира Адриан Леонели, доцент и преподавател по гастрономия в BCC.

Панелът ще продължи със специален гост-готвач Джорди Морера Сизар, който пристига специално от Валенсия за събитието. Джорди има дългогодишен професионален опит като шеф-готвач на успешни световни ресторанти. Днес той е международен консултант по изготвяне на менюта и главен рецептолог на премиум веригата супермаркети в Испания "Меркадона". Неговата лекция ще се фокусира върху готвенето на ниска температура, което се откроява като водеща тенденция и се развива в посока да се замени вакуумното готвене.

Следващият лектор е Виктор Мартин, главен готвач и собственик на наградения за миналата година ресторант със звезда "Мишлен" TRIGO. Ресторантът се намира във Валядолид, бързо развиващ се регион за винен и гурме туризъм. Виктор пристига за пръв път в България под егидата на испанското посолство в София, за да сподели с публиката как с необикновени технологии могат да се обработват обикновени продукти, така че крайният резултат да е впечатляващ дори за най-изисканото небце.

Мастъркласовете ще продължат с Митко Шопов, собственик на кулинарно училище Food Connection, който ще ни разкрие тайната на истинския хамон и как да го разпознаваме и ще завършат с Цветан Димитров, който ще покаже интересни и забравени български продукти, начини на приготвяне и изплували от миналото традиции в храненето като част от съвместния му проект с ресторант "Космос" - "Единение", който има за цел да съхрани и превърне в достъпно българското кулинарно наследство.

По време на целия панел ще има осигурен симултанен превод на български език. Класовете се продават с предварително запазване на места на bacchus.bg/top, започват от 10:30 ч. и приключват в 14:00 ч. Цялата програма и още информация може да откриете на сайта на събитието: bacchus.bg/top

Вижте още за ресторант на годината »

Все още няма коментари
Нов коментар