🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

4+1 | За лунните планове на Джеф Безос, за борбата на румънските вещици с корупцията и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Лунната вода и Джеф Безос

Освен че продава книги, зеленчуци, дрехи, техника и горе-долу всичко друго, което можете да си представите, Джеф Безос също така финансира и частна космическа програма. Компанията му Blue Origin наскоро разкри плановете си за кацане на Луната и добив на лунен лед, който да бъде пренасян обратно на Земята. Прочетете повече тук.

Румънските вещици срещу корупцията

Румъния се готви за Евроизбори 2019. Група жени, които се самоопределят като вещици, са заявили, че работят върху специален ритуал, с който да прочистят мислите на бъдещите румънски евродепутати и да ги мотивират да работят в националния интерес на страната. Вещиците извършват и проклятия срещу потенциално корумпирани политици. Прочетете повече тук.

Записва ли ви умният ви говорител?

Ако попитате Alexa, Siri или асистента на Google дали ви записват, ще ви отговорят, че записват и изпращат данни на компанията майка само когато кажете кодовата дума. Въпреки това страхът, че всичко, което казвате в дома си, може би се записва, се увеличава пропорционално с навлизането на умни устройства за управление на дома във все повече домакинства. Прочетете повече тук.

В сферата на информационния реализъм

Физиката все по-ясно показва, че ако човек наистина разнищи до дъното на материята, ще открие само енергийни полета и едно голямо нищо. Така и идеята, че нищо в света, дори материята, не съществува реално, а съществува само чистата информация, е все по-популярна. Тази теория е и силно философска и среща много проблеми. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Да мислиш в залози

Всяка организация, независимо дали е малка или голяма, както и всеки индивид взема множество решения всеки ден в условия на несигурност. В какви случаи е добре да взимаме решения на базата на консенсус и в кои наистина трябва да се направи важен залог. Известният играч на покер Ани Дюк разговаря с венчър инвеститора Марк Андреесен за теорията на вероятностите във всекидневния живот. Можете да слушате тук.

Все още няма коментари
Нов коментар