🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Blue Origin успешно тества капсулата си за космически туристи

Компанията на милиардера Джеф Безос изстреля подобрена версия на космическия апарат на 107 км. височина

Компанията Blue Origin на мултимилиардера Джеф Безос направи нова крачка към провеждането на първия суборбитален полет на космически туристи. В четвъртък вечерта българско време нейната едностепенна ракета за многократна употреба New Shepard успешно изстреля усъвършенстван прототип на своята космическа капсула, пригодена да превозва хора на борда си. По време на тестовия полет апаратът, наречен "RSS First Step", обаче беше без екипаж на борда. Вместо него в една от шестте седалки беше поставена аеродинамична кукла, наречена "Mannequin Skywalker", чиято задача ще бъде да провери безопасността на полета и натоварването, на което ще бъде подложено човешкото тяло. Според Blue Origin космическите туристи ще изпитат гравитационно напрежение от порядъка на 3G в най-тежката фаза космическото пътуване.

По време на изпитанието в четвъртък "RSS First Step" се издигна на височина от около 107 км, което е със 7 километра над т.нар. "линия на Карман" - международно призната граница между земната атмосфера и космическото пространство. След кратък полет по балистична крива капсулата навлезе обратно в земната атмосфера, забавяйки скоростта си от около 4000 км/ч чрез аеродинамично триене, след което разтвори своите спирачни парашути и плавно се приземи в близост до пусковата площадка на Blue Origin край Ван Хорн, Тексас, източно от Ел Пасо. Ракетата New Sheppard пък плавно се приземи на космодрума на компанията благодарение на своите "въздушни спирачки" и тягата на задвижвания с течен водород двигател BE-3. Продължителността на полета от изстрелването на ракетата до приземяването на спускаемия апарат беше 10 минути и 15 секунди.

Настоящото изстрелване на New Shepard е 14-тото подред от 2015 г. до сега. От създаването си през 2000 г. Blue Origin са конструирали четири ракети от този тип - първите две вече са пенсионирани, третата има седем излитания и кацания зад гърба си, а четвъртата е чисто нова и създадена изцяло за настоящия полет. Предвидено е тя да бъде използвана и по време на бъдещите суборбитални полети с хора на борда. Новопроизведена е и капсулата "RSS First Step", като тя е модифицирана спрямо своя предшественик, така че да може да осигури оцеляването и комфорта на бъдещите астронавти. Третата и седем пъти тествана модификация на New Shepard пък ще бъде използвана само за товарни полети с експериментална и научна цел. През тази година космическата компания планира да извърши и първите изпитания на следващата си ракета за многократна употреба - супертежката New Glenn, която би трябвало да може да се конкурира с Falcon Heavy на SpaceX и Vulcan на ULC, чиято премиера също е насрочена за 2021 г.

Основната цел

Основното намерение на Blue Origin и Джеф Безос за New Shepard обаче си остава най-вече космическият туризъм. За момента обаче не е гарантирано, че фирмата наистина ще успее да осъществи първия подобен полет в рамките на тази година. Още през февруари 2019 г. Джеф Безос обеща, че това ще стане факт в рамките на въпросната годината, което в крайна сметка не се случи. През февруари 2020 г., точно в началото на глобалната пандемия от новия коронавирус, пък представители на Blue Origin признаха пред SpaceNews, ще извършат поне още 3-4 безпилотни изстрелвания, преди да качат живи хора в космическата капсула. През тази година обаче фирмата на Безос вероятно ще бъде принудена да форсира проекта си, тъй като основният й конкурент в сферата на космическия туризъм - компанията Virgin Galactic на милиардера сър Ричард Брансън, е на крачка не просто да изпрати хора в космоса (нещо, което тя вече вече е правила двукратно), но да качи на борда на суборбиталната совалка VSS Unity не само двамата пилоти, но и първия цивилен пасажер в лицето на самия Брансън.

В туристическата надпревара, но вече на съвсем друго ниво, през тази година ще се включи и SpaceX на Илън Мъск и частната компания Axiom Space, които ще извършат първия изцяло частен космически полет до Международната космическа станция. Той ще бъде извършен с пилотираната капсула Crew Dragon, като на борда й ще бъдат четирима души - астронавтът ветеран от епохата на космическите совалки Майкъл Лопес-Алегрия, израелският военен пилот Ейтан Стибе, актьорът Том Круз и още един все още неназован пасажер. Планирано е туристическата мисия да бъде проведена в края на есента на тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realist avatar :-|
    Realist
    • + 2

    Капитал, браво на вас, че публикувахте новината! И видеото, естествено на Тим Дод, Everyday Astronaut.

    Нередност?
  • 2
    lxk1588229299658068 avatar :-P
    Ivan Gun

    щъ литят на дедовия

    Нередност?
Нов коментар