Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Как терени в Борисовата градина са сменили собствеността си в съмнителни сделки, до какво ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, кои са собствениците на софийския имотен проект Garitage Park и още

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Устройственият план на Борисова градина осветли няколко съмнителни сделки, останали под радара на общественото внимание 20 години

На 5 май Столичната община представи проект за Подробен устройствен план на Борисовата градина, който би трябвало да определи режимите в парка (къде какво е позволено) и да зададе посоката му на развитие в следващите години. Документът предизвика силно вълнение, а авторите на плана "Ковачев и архитекти" и възложителят Столична община отнесоха много критики от граждани, неправителствения сектор и дори районни кметове. Покрай горещите теми с бъдещето на спортните съоръжения в парка, достъпа, планирани нови строежи и др. се повдигна и въпросът за собствеността в парка, която би трябвало да е публична. Помним как по отработената схема за апорт на апетитни общински терени в "смесени дружества" общината изгуби собствеността върху къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър в полза на фирми от кръга на силовата групировка ВИС. Устройственият план на Борисовата и графичните части към него обаче изсветлиха и още няколко съмнителни сделки за терени, останали в сянка почти 20 години. Вижте тук.

2. До какво реално ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, с които се заиграват политиците

"Мислим да внесем законопроект за сваляне на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%. За лекарствата да помислим и безплатни детски градини... и за книгите." Тепърва ще стане ясно какво наистина е целял с това изказване депутатът от ДПС Делян Пеевски, но с него той отново отвори кутията на Пандора, наречена данъци. Както и апетита към политически популизъм. Така седмица по-късно от БСП, които искат диференцирани ставки на косвения данък отдавна, внесоха конкретни законови поправки, а премиерът Бойко Борисов заговори за освобождаване на книгите от облагане.

В цялото това политическо наддаване обаче смислените икономически аргументи защо са нужни подобни промени бяха малко, а споменаването на негативите съвсем липсваше. А истината е, че ако се понижи данъчната тежест през косвеното облагане, за да има пари за пенсии, здраве, армия и т.н., както досега, ще трябва да се увеличат преките данъци – тези върху труда и капитала. Четете тук.

3. Под патронажа на прокуратурата се провежда координирана институционална и медийна атака срещу журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов, за да се омаловажат разследванията им

"Положението е много страшно, това е настъпление на подмолна диктатура и смазване на всякакво гражданско общество", казва журналистът Асен Йорданов. Поводът за неговите думи е прокурорското производство, образувано по анонимен сигнал срещу него и колегата му от "Биволъ" Атанас Чобанов.

"В Русия подхвърлят на разследващите журналисти дрога, арестуват ги и ги обвиняват. У нас подхвърлят фалшиви сигнали на прокуратурата и тя се активира срещу журналистите, знаейки отлично за какво става дума." Това пък написа във Facebook Атанас Чобанов в началото на седмицата, след като е уведомен от разследващ полицай по телефона, че прокуратурата е започнала производство срещу него и колегата му. Историята е в този текст.

4. Софийският имотен проект за над 180 млн. евро Garitage Park е собственост на семейството на казахстанския политик Аслан Мусин, който до 2012 г. е считан за дясна ръка на Назарбаев

Garitage Park е най-големият имотен проект в София след кризата. Това е мегакомплекс от офиси и жилища, разположен в полите на Витоша, до околовръстния път на София, на 167 дка, в който планираната инвестиция е 180 млн. евро, частично финансирана и чрез заем от Уникредит Булбанк.

За достойнствата му е изписано много и наистина в сектора го считат за един от добре планираните и изпълняваните. Частта, която досега убягва от публичния фокус, макар и никога да не е прикривана, е кой е основният инвеститор в него. Това, видно от данните в Търговския регистър (включително и от новите декларации за действителен собственик), са компании, контролирани от двама братя - Аслбек и Сауранбек Мусини. В България тези имена не говорят нищо, но в Казахстан фамилията е известна. Техният баща Аслан Мусин допреди седем години е един от най-влиятелните политици в бившата съветска република. Той е бил областен управител, депутат, председател на долната камара на казахския парламент, вицепремиер и (до 2012 г.) началник на администрацията на президента Нурсултан Назарбаев. Подробности четете тук.

5. НАП и А1 са в данъчен спор от далечната 2012 г., a засега резултатът е 80 млн. лв. в полза на данъчните

В един от най-големите данъчни спорове между компания и държавата засега резултатът е минус 80 млн. лв. за дружеството. Главен герой в историята, започнала преди цели 15 години, е мобилният оператор с най-много клиенти - А1, тогава "Мобилтел". Казусът е много специализиран и трудно може да послужи на други компании, защото и законите са се променили. Но е показателен за няколко неща. Първо, данъчните и съдът са в позиция, в която търсят максимално висока сума за бюджета. Второ, не всеки опит за данъчни спестявания може да е успешен, дори и с гласни и негласни уверения от управляващите. И трето, непостоянството в данъчната и съдебната практика няма как да е добър сигнал към инвеститорите. Историята можете да проследите в този текст.

Все още няма коментари
Нов коментар