Дигиталната валута на Facebook - Libra, влиза в обращение от 2020 г.

Зад проекта на социалната мрежа застанаха много компании от финансовия сектор, като Visa, Mastercard и PayPal

Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана от валути като долара и еврото
Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана от валути като долара и еврото
Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана от валути като долара и еврото    ©  Reuters
Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана от валути като долара и еврото    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата социална мрежа в света Facebook е готова да навлезе в областта на финансовите услуги. След като обяви намеренията си да пусне своята дигитална валута Libra, във вторник компанията се зае със задачата да убеди търговците, че тя е вид платежно средство, а клиентите - в нейното безопасно използване. Според технологичния гигант 1.7 млрд. души по света, които нямат банкова сметка, ще могат да извършват незабавни и почти безплатни международни парични преводи чрез мобилните си телефони благодарение на блокчейн технологията.

Нова валута, нова възможност

Социалната мрежа успя да си осигури финансиране от страна на други корпоративни гиганти за създаването на криптовалутата, пише Financial Times. Такива са Uber, Paypal, Visa и Mastercard, които ще инвестират по 10 млн. долара в консорциум, който ще я управлява. Очаква партньорите да стигнат 100, което означава, че в тръста ще може да се съберат 100 млрд. долара. Всеки, който има достъп до Whatsapp и Messenger, ще може да се сдобие с валутата срещу долари или други валути, които реално да гарантират Libra. Очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г.

"Интернет дава възможност на всеки човек да стигне до информацията, която го интересува. Освен това демократизира достъпа до безплатните комуникации. Парите обаче си останаха същите", заяви Дейвид Маркъс, бившият президент на PayPal, който стана част от Facebook през 2014 г. и участва проекта за новата криптовалута.

Застъпниците

Към момента 28 групи в областта на плащанията, електронната търговия и рисковия капитал заявиха, че ще подкрепят и интегрират технологията в услугите си. Някои от тях са взели решението много бързо - например PayPal заяви, че е преговаряла с Facebook само няколко седмици.

Libra ще е вързана с валути като еврото и долара, което ще я предпази от флуктуации, на каквито ставаме свидетели при bitcoin например.

Имената на Apple, Google, Amazon и Microsoft все още липсват в списъка на подкрепилите проекта. Банките пък са несигурни относно регулациите и логистичните въпроси и не бързат да участват, коментират представители на индустрията пред Financial Times.

Промененият модел

Facebook полага усилия да прескочи бариерите, с които обикновено се сблъсква блокчейн технологията, и да я направи обикновена и масова услуга. Решението идва, след като вече съществуват стотици други дигитални валути. Bitcoin например е на пазара от 10 години.

"Вярваме, че хората ще имат все повече доверие в децентрализираните форми", заявиха Facebook и партньорите му в изявление, в което обявиха предложението си. "Резултатът от това може да е криптовалута на стойност стотици милиони", казва Джим Мигдал, който е ръководител на отдел "Развитие на бизнеса" в Coinbase.

Ако е успешен, проектът може драматично да промени финансовата индустрия. Той ще има влияние най-вече върху платформите за плащания, но може и да "открадне" бизнеса на ритейл банките и технологичните групи, специализирани в областта на международните плащания.

Заместник изпълнителният директор по дигиталните решения в Mastercard Йорн Ламбърт заяви, че не се притеснява, че липсата на такса ще застраши бизнеса с разплащателни карти. "Това само допълва това, което правим, не го замесва. Днес 85% от сделките се плащат в брой", казва той.

Препятствията

Все още не е ясно дали Libra ще се справи с предизвикателството да получи разрешение от регулатори като американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC). Освен това ще трябва да се пребори за своето място в сектора на финансовите услуги. Централните банки вече поставиха под въпрос влиянието на създадените от компаниите криптовалути върху финансовата стабилност.

"Виждаме проблем в обхвата на мащаба и предвиждаме трудности в случай, че участваме. Затова няма да сме част от подобна схема", заяви пред FT главен ръководител по плащанията в една от световните банки.

Още по темата четете в броя на "Капитал" в петък

Все още няма коментари
Нов коментар