Топ 5 от "Капитал": Какво предвижда новата енергийна реформа, къде изчезна вносът

Как Доган разшири сараите си, интервю с мениджъра на eBag.bg Иван Александров, какво научиха от Китай и как се подготвят за коронавируса Европа и България

Главните подозрения за липсващия внос са свързани с данните за горивата
Главните подозрения за липсващия внос са свързани с данните за горивата
Главните подозрения за липсващия внос са свързани с данните за горивата    ©  Надежда Чипева
Главните подозрения за липсващия внос са свързани с данните за горивата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Нова енергийна реформа предвижда поетапно излизане на граждани и фирми на свободния пазар на ток

Ако има нещо, което управляващите със сигурност не обичат, това са реформите в енергетиката. Тъй като по правило те се бавят с години, накрая в системата се натрупва напрежение, което често трябва да избие в по-високи цени на тока - а всяко по-съществено повишаване на цените е бърза писта към протести и падане на правителството.

Заради тази зависимост вече пета година мъчително се чака либерализация на пазара, т.е. отпадането на държавните регулации за цените на електроенергията. След като в последните четири години, след закърпването на положението в енергетиката, почти нищо не бе направено за модернизация на сектора, мярката, която сама по себе си не е безспорна, започна да става неизбежна. За да се освободи натрупаното напрежение за стотици милиони левове, нова порция потребители трябва да започнат да заплащат пазарни цени. Само допреди месец сигналите бяха, че този път крачката ще бъде направена - в сметките на домакинствата и малкия бизнес се предвиждаше да се появи дял от между 20% или 30% от потребената електроенергията, чиято цена не е определена от регулатора, а е формирана на борсата. Но по аналогия с данъчната наредба Н-18 и тарифите на тол системата управляващите и тук дадоха назад. Вижте тук.

2. Къде изчезна вносът - НСИ се изправя пред задачата да се справи с репутационна криза

За да се разпространи едно грешно твърдение, са нужни не повече от 5 минути, но пък да се обори след това отнема много повече време. Думите са на председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски пред БНР. Твърдението му е фигуративно и (иронично) явно не почива на точни данни. Но това важи и за статистиката за вноса на България през миналата година. Съмненията, че тя е невярна (има необясним спад при горивата), а оттам - и сметките за ръста на икономиката, бяха лансирани от депутата от БСП Румен Гечев. Той обвини управляващите, че са манипулирали ръста на БВП и вместо той да е един от най-високите в ЕС, може да се окаже, "че лазим по дъното".

Проблем с числата за вноса, оказва се, има. Но по-скоро става въпрос за техническа грешка, която все още не е ясно как ще се отрази в резултата за БВП за 2019 г. Експресните оценки показваха 3.5% за последното тримесечие и по-високи нива през предходните. По-надеждните предварителни данни се очакват на 5 март. Каквито и да са те обаче, има риск никой да не им повярва - липсата на адекватна реакция от страна на институциите още в момента, в който са установили пропуск в числата за вноса, даде широко поле за политически спекулации по темата. Прочетете тук.

3. Доган разшири сараите си. Чрез ТЕЦ "Варна" той е купил от Фуат Гювен още имоти до именията си в Бояна и на морето и три яхти

В началото на миналата година ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, официално купи митичните сараи на политика в Бояна, които формално се водят хотел. По-късно през лятото изпълнителният директор на компанията - бившият транспортен министър Данаил Папазов, обясни решението с необходимостта да има къде да почиват служителите. Сега енергетиците в централата могат да бъдат щастливи, тъй като тя продължава със социалните придобивки. При това видимо луксозни.

Новината накратко: чрез свое дъщерно дружество ТЕЦ "Варна" е придобила още имоти в края на миналата година. Това са две къщи и терен в близост до боянските сараи, както и хотел в близост до морските сараи на Доган до нефтеното пристанище Росенец. В пакетната сделка влизат и три луксозни яхти. Продавач е бизнесменът и собственик на Д банк Фуат Гювен, като цената не е известна, но преди сделката активите са оценени на над 5 млн. лв. Подробностите са в този текст.

4. Изпълнителният директор и основател на eBag.bg Иван Александров разказва пред "Капитал" за избора на модел и трудностите пред бизнеса с онлайн супермаркет

Иван Александров е изпълнителен директор и основател на онлайн супермаркета eBag.bg. Преди това е работил в сферата на дигиталния маркетинг като оперативен мениджър и по-късно директор във вече несъществуващата агенция Ilyan.com. След напускането на полето на маркетинга Александров създава eBag.bg, който и до днес остава единственият голям онлайн супермаркет в България.

Компанията предлага свежи зеленчуци, храна, козметика и други в общо портфолио от десетки хиляди продукти. Работи от май 2015 г. насам, като първоначално използва базата на "Фантастико", а от 2018 г. оперира изцяло самостоятелно. Сайтът оперира през дружеството "Кънвиниънс", което има 8.7 млн. лв. приходи за 2019 г. Магазинът предлага над 16 000 продукта и според неговите данни обслужва над 20 000 домакинства в София. Интервюто с Иван Александров ще откриете тук.

5. Китайските уроци от коронавируса, как се подготвят Европа и България

На фона на все по-голямата паника в България от настъпващия коронавирус тази седмица от Китай дойдоха няколко обнадеждаващи новини. Екип на Световната здравна организация прекара последната седмица в най-засегнатата от новата болест държава и след завръщането си сподели изненадващото наблюдение, че епидемията там е на път да бъде овладяна. Според един от ключовите хора в мисията - епидемиологът д-р Брус Ейлуърд, разпространението на вируса в различните провинции на Китай вече е ограничено, a броят на инфекциите намалява.

Оценката, че огнището на епидемията угасва, обаче идва на фона на притеснителното разпространение на вируса по целия свят. Големият брой заразени на две места - в Италия и в Иран, означава, че болестта ще зарази още хора в Европа (включително в България) и в Близкия изток. От това каква ще е реакцията в различните държави зависи и колко големи ще бъдат щетите от коронавируса в тях. Пред българското (и всяко едно друго) правителство в момента има избор епидемията от коронавирус да се развие в три посоки - прочетете тук.

Все още няма коментари
Нов коментар