🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

"Приста ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат КРИБ; ЕС призова за задължителна система за справяне с миграцията; Кризата е замразила разходите за труд на бизнеса

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова от Брюксел ръководителите на ЕС да одобрят санкции срещу режима на Лукашенко
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова от Брюксел ръководителите на ЕС да одобрят санкции срещу режима на Лукашенко
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова от Брюксел ръководителите на ЕС да одобрят санкции срещу режима на Лукашенко    ©  Reuters
Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова от Брюксел ръководителите на ЕС да одобрят санкции срещу режима на Лукашенко    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата официална визита на македонския премиер Зоран Заев, след като встъпи в длъжност начело на новото правителство, ще е в България, където ще разговаря с колегата си Бойко Борисов заради напрежението около историята и преговорите с Европейския съюз. Това обяви самият Заев в Скопие, като уточни, че срещата ще е преди 10-11 ноември, когато България и Северна Македония ще са съвместни домакини на Берлинския процес. (Още по темата четете тук.)

Президентът освободи Калоян Методиев като началник на кабинета си, без да посочи причините, но с изричното уточнение на пресслужбата, че решението е на държавния глава. По същото време самият Методиев обяви във facebook, че напуска институцията "поради разминаване в оценките, методите и целите". Методиев заемаше поста от една година, след като предишният началник на кабинета Иво Христов стана евродепутат.

"Приста ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат КРИБ, обяви членът на управителния съвет на организацията Пламен Бобоков в сряда. КРИБ се е превърнала в казионна организация "на повикване", която не реагира на всичко случващо се с българския бизнес, включително репресиите и откритите атаки, мотивира се Бобоков, който също стана обект на такава атака, проведена през прокуратурата.

Специализираният наказателен съд произнесе най-тежките присъди - доживотен затвор без замяна, за двамата ливанци, обвинени за организиране на атентата в Сарафово през 2012 г. Присъдите подлежат на обжалване.

Свят

ЕС призова за задължителна система за справяне с миграцията. Подкрепеният от Германия план ще изисква участието на всички страни членки. Те или ще трябва да се съгласят да приемат търсещи убежище, или да поемат изпращането у дома на тези, чиито молби са отхвърлени. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече плана "европейско решение за възстановяване на доверието на гражданите".

Гърция и Турция скоро ще подновят разговорите за разрешаването на морските си спорове след ескалиране на напрежението заради правото да се експлоатират потенциални офшорни газови залежи в Източното Средиземноморие. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че според него диспутът може да бъде разрешен чрез диалог, но само ако има "справедливи предложения на масата". Говорител на турското президентство предупреди, че обсъжданите от ЕС санкции няма да бъдат от полза за процеса.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изписан от берлинската болница, където беше лекуван от отравяне с "Новичок". Болница "Шарите" заяви, че прекратява интензивното лечение, тъй като състоянието на пациента се е подобрило достатъчно. Навални публикува своя снимка как стои изправен без чужда помощ заедно с посланието, че докторите са му дали шанс за пълно възстановяване. Неговият екип твърди, че отравянето е било по нареждане на руския президент Владимир Путин. Кремъл отрича.

Икономика

59.25 млрд. лв. достига обемът на кредитите в България към края на август, което е с 4.3% над нивото година по-рано, показва паричната статистика на БНБ.

Кризата е замразила разходите за труд на бизнеса. Ако през първото тримесечие спрямо предходното увеличението на този показател в страната беше 3.6%, през второто тримесечие растежът пада до 0.9%, а в някои сектори като хотели, ресторанти и образование дори е отчетен спад, показват данните на НСИ. На годишна база обаче кризата почти не се усеща. През второто тримесечие средствата на фирмите за възнаграждения, осигуровки и данъци са с 9.9% повече, отколкото през същия период на 2019 г.

Природният газ продължава да поскъпва - с 10.5% през октомври. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е съгласна повишението през октомври да достигне 24.84 лв./MWh при 22.46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) в момента. Това се разбира от експертния доклад на регулатора, който ще бъде обсъден на 25 септември, а финалното гласуване ще е на 1 октомври. Новото повишение идва, след като през септември цената се увеличи с 20%.

"Автомагистрали" вече е почти монополист в поддържането на магистрали, след като спечели още една обществена поръчка за поддръжка - този път за първите 20 км от магистрала "Марица". Държавното дружество от години е редовният победител в тези поръчки и в момента е спечелила търговете за пет от общо седем магистрални отсечки. Компанията е с принципали Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и възложителят на поръчката - Агенция "Пътна инфраструктура". "През последните две години правителството възложи на компанията без търг още по-голям и скъп проект - строителството на магистрала "Хемус" за над 2.4 млрд. лв. от Боаза до Шумен.

Бизнес

Изтекли банкови сигнали показват 2 трлн. долара съмнителни трансфери. Новото разследване на ICIJ - FinCEN Files, по което са работили журналисти от 108 медии от 88 страни, рисува картини на злоупотреби и пране на пари в почти всички краища на света. Тези числа включват 1.3 трлн. долара, преминали през Deutsche Bank, и над 0.5 трлн. долара през JPMorgan. Българският партньор в журналистическия консорциум е "Биволъ". От там съобщават, че България е спомената в 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България.

КЗК не видя проблем "Нова" да придобие "Канал 3" и още медии, свързвани с Пеевски. На регулатора му отне само две седмици, за да разгледа и одобри сделката за увеличаване на активите на и сега най-голямата медийна група - "Нова броудкастинг груп" (НБГ), собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпреки опасенията на редица участници на пазара, че сделката ще увеличи значително пазарния дял на "Нова тв", антимонополният регулатор позволи в портфолиото на групата да влязат вече и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сделки и проекти

ГБС, "Хидрострой", "Щрабаг" и ПИМК са в състезание за ремонта на стадион в Пловдив. Прогнозната стойност на търга е 44.3 млн. лв. без ДДС и той включва реконструкция, основен ремонт и реновиране на трибуните. Поръчката за стадиона, познат още като "Колежа", беше обявена около седмица след като Георги Самуилов, собственик на "Ботев Пловдив", обяви, че се оттегля от отбора.

"Нестле България" ще продава кафетата на Ѕtаrbuсkѕ за вкъщи. Дебютът тук е част от глобално партньорство между двете компании от август 2018 г. Това е втората голяма компания за храни и напитки, която започва да дистрибутира в България по-скъпо кафе на верига заведения - преди месеци "Кока-кола" започна да продава Costa Coffee. Разликата е, че "Нестле" има и собствен продукт в сегмента.

Българският стартъп "Насекомо" започва бизнес с развъждане на черни мухи и ларви. За целта ще си партнира с френската фирма за генетичен подбор и развъждане Groupe Grimaud. Заедно основават компанията Fly Genetics под формата на джойнт венчър, като очакванията им са през втората половина на 2021 г. да започнат да продават на европейския пазар.

Американският технологичен гигант Microsoft официално обяви, че е закупил ZeniMax Media, компанията майка на един от най-популярните разработчици на видеоигри - Bethesda. Цената на сделката е 7.5 млрд. долара. По този начин Microsoft ще се опита да подсили сериозно гейминг бизнеса си под бранда Xbox, след като вече ще бъде собственик на някои от най-касовите поредици в индустрията като The Elder Scrolls, Fallout, DOOM, Quake и други.