🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Месечни помощи за всички деца независимо от доходите, обещават управляващите от догодина; Икономическото възстановяване на еврозоната се забавя през септември; Мярката 60/40 се удължава до края на годината

Протести в Киргизстан накараха управляващите да отменят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, а няколко опозиционни партии се обединиха в съвет за излизане от политическата криза
Протести в Киргизстан накараха управляващите да отменят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, а няколко опозиционни партии се обединиха в съвет за излизане от политическата криза
Протести в Киргизстан накараха управляващите да отменят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, а няколко опозиционни партии се обединиха в съвет за излизане от политическата криза    ©  Reuters
Протести в Киргизстан накараха управляващите да отменят резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, а няколко опозиционни партии се обединиха в съвет за излизане от политическата криза    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще бъде сред първите пет държави, за които Съветът на ЕС ще предложи през ноември да бъдат проверени за състоянието на правовата държава. Другите четири държави ще са Белгия, Дания, Естония и Чехия. ЕК ще продължи да следи внимателно ситуацията у нас, а Механизмът за сътрудничество и проверка ще остане да действа засега, защото страната има недовършени реформи в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно от дебата за България от европарламента в понеделник, на което някои евродепутати призоваха да бъде спряно финансирането на страната с европейски средства, за да се отнеме "черния хайвер на лакомите олигарси".

Социалният министър Деница Сачева предлага от догодина държавата да отпуска месечни помощи за деца независимо от доходите на родителите. Мярката щяла да струва на бюджета допълнителни 400 млн. лв. От години помощите са обвързани с доходите на член от семейството, като в момента прагът е 410 лв. месечно. Това е поредно предизборно раздаване на пари към различни социални групи.

Частните болници отново ще трябва да правят обществени поръчки за всички консумативи, лекарства и храна, с които се снабдяват, предвижда проект за промени в Закона за обществените поръчки. Това задължение отпадна през 2016 г., но сега отново се възстановява с аргумент, че в случая се изразходва обществен ресурс от здравни вноски през здравната каса.

Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати преговорите с контролирания от демократите Конгрес за икономически стимули. Той нареди на финансовия министър Стивън Мнучин да спре разговорите с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси до след изборите. В поредица от туитове по-малко от 24 часа след като беше изписан от болницата, където беше лекуван от COVID-19, Тръмп обвини Пелоси, че не преговаря добросъвестно.

Условията, въведени от Унгария за дейността на висшето образование на нейна територия, противоречат на европейското право, реши Съдът на ЕС. Произнасянето е по повод на законодателните промени в Унгария за висшето образование, на практика принудили основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет да напусне територията ѝ. В мотивите на съда срещу решението на правителството на Виктор Орбан е записано, че "въведените от Унгария условия за даване на право на чуждестранните висши учебни заведения да упражняват дейност на нейна територия са несъвместими с европейското право".

Икономическото възстановяване на еврозоната се забавя през септември, тъй като връщането на някои ограничения върху дейността, за да спре ново нарастване на заразените с коронавирус, води до понижение на доминиращия сектор на услугите. Това показва проучването на IHS Markit. Нарастващите нива на инфекциите в еврозоната ще изискват нови решения от политиците, които се надяваха икономиката на блока да се възстанови по-бързо, след като през второто тримесечие беше отчетен исторически спад - 11.8%.

Икономика

8252 e броят на новорегистрираните безработни през седмицата 28 септември - 4 октомври, което е значително увеличение спрямо предходната седмица. Ръстът идва от Варна и Бургас.

Мярката 60/40 се удължава до края на годината. Решението за промени в постановление №151, с което се регламентират условията по нея бе взето на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество в понеделник. Целта е така да бъдат намалени щетите върху пазара на труда. Предвижда се измененията да влизат в сила със задна дата - от 1 октомври. Продължаването на мярката трябва да доведе до запазването на приблизително 200 хил. работни места, уточниха от кабинета на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова.

Здравеопазването и образованието очакват с по 500 млн. лв. повече в бюджет 2021. Министрите на двете ведомства разчитат в държавния бюджет за следващата година да бъдат заложени поне по половин милиард лева допълнителни средства за всяка от двете сфери в сравнение с тази година. Проектобюджетите обаче все още не са готови и ведомствата водят преговори с финансовото министерство за окончателните им параметри. Конкретните числа трябва да са ясни до края на месеца.

Корона кризата влошава събираемостта на ДДС. Това показва последният доклад на Европейската комисия за събираемостта на косвения данък в държавите членки. Брюксел прогнозира, че разликата между теоретично дължимия ДДС в българската икономика и реално събрания (т.нар. VAT Gap) ще нараства. От доклада става ясно, че разликата за една година се свива леко като сума - с около 200 млн. лв., и достига 1.2 млрд. лв. през 2018 г. България се позиционира малко под средното ниво несъбран ДДС в съюза с 10.8% от общо дължимия косвен данък, останал извън бюджета.

Бизнес

Една трета от интернет потребителите си купуват дрехи поне веднъж месечно. Това показва проучване, проведено през август от "Нилсен Адмосфер България" заедно с "Български национален панел", сред извадка от 500 респонденти на възраст над 15 години, използващи интернет. Преобладаващата част от анкетираните (68%) пазаруват от магазини за дрехи, следвани от покупките по интернет (предпочитани от 46%). Повечето участници в анкетата (61%) твърдят, че посещават магазин за дрехи, когато търсят нещо конкретно.

Бизнесът ще може да кандидатства за 200 млн. лв. евросубсидии. До края на октомври ще стартират четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ за българските фирми. Средствата са от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Една от процедурите ще бъде за подкрепа на т.нар. големите малки компании с бюджет 78 млн. лв. за оборотни средства и покриване на разходи на фирмите. Втората процедура също е с бюджет от 78 млн. лв. и ще бъде насочена към реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.

Сделки и проекти

ОББ финансира новия проект на КЦМ с 20 млн. евро. Той беше обявен в края на миналата година, като целта му е да интегрира оловното и цинковото производство, така че в максимална степен да се оползотворяват суровините. Общата стойност на проекта е 130 млн. евро, а последната част от финансирането се очаква да бъде договорена до края на октомври. Сегашният проект, наречен "Технологично интегриране", надгражда приключената преди няколко години друга мащабна инвестиция за близо 150 млн. евро.

Фондът на "Експат", базиран върху SOFIX, ще придобие този на "Алфа". "Алфа SOFIX Индекс" (управляващото дружество, организиращо фонда, е "Алфа асет мениджмънт", част от групата на "Алфа финанс холдинг", в която основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев) предстои да се влее "Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF". Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор, с което се изисква допълнителна информация за планираното преобразуване. То може да стане факт едва след одобрение от регулатора.

"Фантастико" ще инвестира 34 млн. лв. в нови обекти в Перник и Ботевград. Двата проекта ще бъдат финализирани през 2021 г. и в тях ще бъдат разкрити около 250 нови работни места. Инвестициите се правят изцяло със собствени средства, съобщиха от компанията. В Перник ще бъде изграден търговско-развлекателен център, разположен върху 10 753 кв.м разгъната застроена площ. В Ботевград компанията финализира сделка за купуването на имот с площ 6700 кв.м.

Бордовата игра Gemji събра над 23 хил. долара финансиране. За малко повече от една седмица след пускането на кампания за групово финансиране през американската платформа Kickstarter българската бордова игра Gemji събра над 23 хил. долара. Това е близо три пъти по-голяма сума от първоначално заявената в размер на 8 хил. долара. Очакванията на изобретателя на играта Маргарит Ралев са до края на кампанията да съберат общо близо 50 хил. долара финансиране.