🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Ваксинацията започва на 27 декември, България спира полети от Острова заради новия по-заразен щам

И още: От 2024 г. ще пазаруваме в евро според управителя на БНБ; Тройни заплати за медици, които изберат да работят в малките градове; САЩ одобриха втора ваксина - на Moderna; Помпео обвини Русия за кибератаката в САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ефектът на наближаващите почивни дни се усеща все по-отявлено, като уикендът в България на практика бе лишен от съществени новини. Дори традиционната инспекци на премиера с "джипката", този път в Пазарджик, не успя да развълнува особено медиите в мрачното и мъгливо време, което не носи особено празнично настроение. Но пък лек оптимизъм се усеща по отношение на епидемията, като по-строгите мерки в България сякаш започват да дават резултат. Все по-близо е и ваксината, като стартът на кампанията у нас ще е скромен - с дози за едва 5 хил. души, но пък навременен, заедно с този в целия ЕС - на 27 декември.

Епидемията е водещата тема международна тема, като фокусът бе върху Великобритания, която наложи много тежки извънредни мерки в Лондон и още 3 региона заради бързото разпространение на нов, 70% по-заразен според местните здравни власти щам. Всички несъществени бизнеси са затворени, както и заведенията, а хората трябва да стоят в домовете си - с изключение на излизания за работа, за физически упражнения и някои други спешни изключения. Забранено им е да напускат региона под заплаха за арест. Срещите навън дори са силно органичени, а всякакви събирания за празниците ще са забранени.

Ситуацията накара редица европейски страни спешно да забранят полетите от Острова - това първи направиха Белгия, Холандия, Италия, а други като Франция, Германия и Австрия ще ги псоледват. България първоначално обяви, че въвежда 10-дневна карантина за пристогащи от Великобритания, но малко по-късно също спря временно до 31 януари полетите от и до Острова.

Голямият поток прибиращи се от Западна Европа към Балканите за празниците пък създава проблеми на много граници. като особено големи опашки има на граничните пунктове на Хърватия със Словения и Сърбия и се чака с часове, предупредиха от външно министерство.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Ваксинацията в България започва на 27 декември

Ваксинацията срещу коронавирус в България ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а ако всичко върви добре, до лятото може да кажем край на пандемията и да се върнем към нормалния си живот, съобщи пред БНТ в неделя главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Камионът с първите 10 хил. ваксини на Pfizer за нашата страна тръгва от Белгия на 24 декември. Те ще са достатъчни за 5 хил. души, тъй като ваксината се поставя два пъти през около месец. Около февруари вероятно ще дойдат и първите ваксини на Moderna, прогнозира Кунчев. Директорът на "Пирогов" проф. Балтов пък коментира пред bTV, че вероятно към средата на март се очаква да е възможно да започне ваксинация на всички хора извън рисковите групи.

Управителят на БНБ: Вероятно от 2024 г. ще пазаруваме в евро

Най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро на 1 януари 2024 г., каза днес пред "Дарик радио" управителят на БНБ Димитър Радев. Според него влизането на страната в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. Радев смята, че през следващата година лихвите ще останат на нивата от тази. Той е на мнение, че банковият сектор сега не е в по-лоша ситуация от тази при началото на кризата.

Управителят на БНБ отбеляза още, че мораториумът върху плащанията на заемите, който бе удължено до края на март 2021 г., не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

САЩ одобриха втора ваксина - на Moderna

Американската агенция по храните и лекарствата одобри за използване ваксината на Moderna срещу COVID-19. Това е втората ваксина, получила разрешение за използване в САЩ, след като по-рано беше одобрена тази на Pfizer и BioNTech. Доставянето на 5.9 млн. дози от ваксината започна още този уикенд, като те ща бъдат дострибутирани до 3700 точки в цялата страна. Американското правителство е договорили 20 млн. дози от ваксината на Moderna за тази година и 200 млн. до края на юни 2021 г. Компанията кандидатства и за условно разрешение за ползване в ЕС. Европейският регулатор засега обаче действа малко по-бавно от американския, като се очаква на заседание в понеделник да даде зелена светлина първо за ваксина на Pfizer и BioNTech.

Помпео обвини Русия за мащабната кибератака срещу институции и бизнеси в САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео директно посочи, че Русия стои зад кибератаката срещу няколко американски държавни агенции и частни бизнеси, сред които и ядрени лаборатории, Пентагона, министерствата на вътрешните работи, финансите, енергетиката и търговията, както и компанията Microsoft. За нея медиите научиха първи на 13 декември, а три дни по-късно американската агенция за киберзащита потвърди, че от седмица тече "сериозна" кампания с цел компрометиране на част от виртуалните мрежи на правителството. "Беше положено значително усилие да се използва софтуер от трета страна, за да се вкара код в правителствените системи на САЩ... Доста ясно е, че руснаците участваха в тази дейност", каза в свое тв участие в събота Помпео. По-късно пък Доналд Тръмп омаловажи атаката, като написа в туитър, че "киберхакването е далеч по-голямо във "фейк нюз" медиите, отколкото е в действителност... Русия, Русия, Русия е основната пeсен, когато нещо стане".

ЦИТАТ НА СЕДМИЦАТА

Трагедията е, че политиката стана изгорена земя. В нея не влизат способните и талантливи хора, защото знаят каква съдба ще ги последва. Отиват хората като на пикник - да се нахранят.

Иван Костов, бивш премиер

СНИМКА НА УИКЕНДА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пръв в страната се ваксинира срещу новия коронавирус с ваксината на Pfizer. Това стана в медицинския център на болницата "Тел ха Шомер" в град Рамат Ган, близо до Тел Авив. Процедурата бе излъчена по държавния телевизионен канал "Кан" с надежда да успокои притесненията на хората спрямо безопасността на ваксината.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил пък ще бъдат публично ваксинирани в понеделник в щата Делауер, също "за да изпратят ясно послание към обществеността, че това е безопасно".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Седмицата приключва с малко по-оптимистична статистика за броя на новите случаи, които спадат с около 33% на седмична база (7-13 спрямо 14-20 декември), но и при 20% по-малко тестове. По-важният показател обаче е делът на положителните проби, който спада пет поредни дни и в неделя достига 23% - най-ниската стойност от много седмици насам. Това показва, че по-строгите ограничения все пак дават ефект, но бавен, затова и действието им бе удължено. Леко отпускане на огромния натиск върху здравната система се усеща също тази седмица - най-вече в София, като броят на хоспитализациите за пръв път от дълго време намалява, но все още не достатъчно. Към неделя 6640 души са в болници при пик от над 7200 в края на миналата седмица. Все още висок е броят на най-тежките случаи - 542 са в интензивни отделения. Съответно висока остава и смъртността - 925 души за периода 14-20 декември, което е малко повишение спрямо предходната седмица.

Причина за високата смъртност от коронавирус в България са многото хронични болести на населението, каза по "Дарик радио" здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него здравната система не е реформирана, което е проблем, но от нея трябва да се извади най-доброто. Официалните жертви на коронавируса в България дотук са общо около 6500, но реално вероятно са много повече, като само от средата на октомври до първата седмица на декември НСИ отчита почти 13 хил. допълнително починали над средните стойности за същия период миналата година.

Лекари и медицински сестри, които работят в общини, където трудно се запълват щатовете, ще получават тройни заплати, съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов, който инспектира заедно с премиера реновирането на общежитие в Пазарджик, в което ще се настаняват медицински сестри и студенти, обучаващи се за медицински сестри. Бонусите към заплатите ще идват, от една страна, от съответната община и, от друга, от държавата. В проблемните общини ще се осигуряват и жилища на лекарите, и сестрите, като вече се събират данни за свободните общински жилища.

Италия налага тежки рестрикции за периода на Коледа и Нова година в опит да се пребори с нарастването на случаите на коронавирус. По време на официалните празници магазините за стоки от непърва необходимост, ресторантите и баровете ще са затворени, а италианците могат да пътуват само за работа, здравни и спешни причини. Ще бъдат разрешени ограничени домашните посещения.

ЕК се възползва от възможността да поръча допълнителни 80 млн. дози от кандидата на Moderna за ваксина срещу COVID-19, с което общите дози ще достигнат 160 млн., съобщиха от компанията. В допълнение, Moderna потвърди, че mRNA-1273 може да бъде транспортирана на местно ниво при контролирани условия в течно състояние при 2 до 8 градуса по Целзий. Тази важна актуализация ще помогне да се улесни доставката на ваксината до по-труднодостъпни места.

Конгресът на САЩ се очаква да гласува по-късно днес пакет от 900 млрд. долара икономическа помощ на фона на тежката криза, предизвикана от коронавируса, след като късно снощи сенаторите постигнаха компромис и по последните спорни въпроси. Пакетът включва 600 долара на физическо лице плюс 300 долара допълнителна седмична помощ при безработица и ще бъде прикачен към закона за финансиране на правителствени програми с 1.4 трилиона долара до септември догодина.

КАКВО СЛЕДИМ

ЕС и Великобритания продължават преговорите за търговско споразумение

Европейският съюз и Великобритания продължават преговорите за търговските си отношения след Brexit. Центърът на дискусии е риболовът - сектор с малка икономическа стойност, но голямо символно значение. Преходният период след излизането на Великобритания от ЕС изтича в края на годината и двете страни имат десетина дни за постигане на споразумение, което да урежда отношенията им след Brexit. Засега то е заложник на интересите в областта на риболова на няколко страни в ЕС начело с Франция и Нидерландия.

OUT_OF_OFFICE

Коледен онлайн панаир

До 23 декември

Balkan Fair Online организира панаир в подкрепа на малкия бизнес в България, като дава възможност на фирмите да покажат своите коледни оферти на специално създадена за целта онлайн страница. Ще има дрехи и обувки, сувенири, храни и напитки, играчки, козметика, салони за красота, книжарници, лов и риболов, всичко за дома, услуги и др.

На https://balkanfair.online

Коледен базар "Капана"

До 29 декември

Празнично настроение в Пловдив и красиви и вкусни преживявания с предложенията на над 160 автори, занаятчии и производители. Ръчно изработени коледни играчки, картички, ароматни и декоративни свещи, бижута, керамика, дървени артикули и дърворезби, картини. Аромат на канела, греяно вино и прясно изпечени сладкиши ще се носят от щандове за натурални храни и напитки.

На Малката Главна - ул. "Райко Даскалов"

Коледна онлайн изложба

До 30 декември

Създадена по време на карантината през пролетта, най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук "Купи изкуство, подкрепи художник" открива и най-голямата коледна изложба на българско изкуство онлайн с вярата, че картините са чудесен избор и подарък за празниците.

Разгледайте произведения от различни видове техники и материали в широк ценови диапазон на сайта www.buyart.bg

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар