🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Какво се промени от 1 януари, какво не се и кой ще контролира американския Сенат

И още: Борисов в газов разкрач между Русия и САЩ, кой плаща археологията в България, биткойнът излетя към 35 хил. долара

Ето ни в края на първата седмица на новата, да се надяваме - по-добра или най-малкото по-предвидима 2021 г. Заедно с 2020 г. си отиват и 2-та лева на хартия - БНБ изважда от обращение банкнотите с най-малка номинална стойност и те престават да са законно платежно средство.

Това, което не си отива, уви, е неспособността на настоящото управление да се справи дори с елементарни задачи в някакъв разумен срок. Колко сложно е например една държава да закупи хеликоптер? Бихте предположили - не много. Все пак държава, която си позволи да даде милиарди за няколко самолета, все може да се сдобие с някой и друг хеликоптер за медицински нужди? Особено страна, която е цялата в планини, където се разхождат хора и тези хора понякога имат нужда от помощ. Както стана тази седмица, когато няколко групи туристи се оказаха в беда в Стара планина, а един загина. Фрустрираният директор на планинската спасителна служба заяви, че 11-часова операция по спасяване може да се съкрати десет (10!) пъти с помощта на хеликоптер. Става дума за човешки животи, усилия, средства и т.н.

Но не би. Оптимистичният отговор на държавата е, че хеликоптер (един, не няколко) ще има най-скоро след две години, и то ако всичко мине по план. Причината? Министерство на здравеопазването трябва да направи поръчка за закупуването на такъв, а то нито има капацитета да го управлява, нито поддържа, нито знае какво да търси. Докато чиновниците се наумуват, хората ще продължат да страдат. И това, отбележете, е някаква съвсем елементарна задача, която всички други държави в ЕС са решили отдавна. Представете си какво става, когато говорим за някакви по-сложни неща, където нямаме примери за следване (например енергийната независимост).

За щастие ваксинацията е нещо, където имаме наследени традиции, така че поне там би трябвало да нямаме твърде големи драми. Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов вече се създава организация за стартиране и на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за възрастни хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА ГОДИНАТА

Какво се промени от 1 януари

Минималната работна заплата стана 650 лева, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв. Това ще струва на бюджета 474 млн. лв. От юли всички пенсии ще се увеличат още веднъж - с 5%.

От началото на настоящата година възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час, а минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9 лв. Също така до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите от "вторите" пенсии от универсален фонд в НОИ.

През новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Семействата ще имат право на детски надбавки или на данъчни облекчения в зависимост от доходите, а нискодоходните ще имат право и на двете. Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родителите.

Още дистанционно обучение за децата

Децата и ходенето им на училище или детска градина ще са първият сериозен спор на тази година. Две неформални родителски организации - Science in the Crisis и "Родители за безопасно образование", се обявиха против връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище и отварянето на детските градини от 4 януари 2021 г. В събота те изпратиха отворено писмо до министрите на образованието и на здравеопазването Красимир Вълчев и Костадин Ангелов, в което настояват училищата и детските градини да не бъдат отваряни, а обучението на учениците от началните курсове да продължи дистанционно поне до края на първия учебен срок. Според екипите на двете организации твърденията, че "децата нямат основен принос за разпространението на COVID-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени". Те припомнят и че починалите учители са вече над 70 души, а техният брой драстично е намалял в седмиците след минаването към дистанционно обучение в началото на декември.

Борисов обвърза газовите проекти от Турция и от Гърция

Руският газ по тръбопровода "Турски поток" от Турция през България към Сърбия потече преди два дни, но фанфари в България нямаше. Официалното му отбелязване стана в петък в газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад, като на церемонията присъстваха сръбският президент Александър Вучич и руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко и представители на руски компании, строили газопровода. Противно на очакванията българският премиер Бойко Борисов, който предпочита да нарича проекта "Балкански поток", не беше там. Докато Вучич отправяше благодарности към Русия за "най-добрия подарък, който Сърбия е получила за Нова година", Борисов беше в компресорна станция "Петрич", откъдето на 31 декември мина първата доставка на природен газ от Азербайджан съгласно подписан договор между "Булгартрансгаз" и азербайджанската нефтена компания SOCAR за 1 млрд. куб.м газ за срок от 25 г. "Виждате как нашите братя в Сърбия се радват, че "Балкански поток" работи, но ние ще го открием, когато станем готови с всичко", каза премиерът, имайки предвид газовата връзка с Гърция.

Това обвързване на двата проекта - руският и този, който има подкрепата на САЩ, показва Борисов в опит да играе любимата си роля на балансьор. 90% от "Балкански поток" са резервирани за фирми на "Газпром", като заобикалят Украйна, заради което Вашингтон обяви санкции срещу фирмите в проекта. Гръцката връзка тепърва трябва да стане готова и ще свърже България с пазара на втечнен газ.

МРРБ се похвали със зарядни станции, пътища и археология

Първата седмица очевидно е за хвалба на регионалното министерство. МРРБ пусна прессъобщение, че в страната се изграждат 199 зарядни станции за електромобили. От съобщението става ясно, че по "Региони в растеж" вече са реализирани 123 такива станции, като останалите трябва да се построят до края на периода. Това, което е пропуснато в съобщението, е, че става дума за публично-частно партньорство, като парите идват през финансовите инструменти, управлявани от Фонда за градско развитие и Фонда за устойчиви градове. Не е ясно защо точно сега министерството е преценило за важно да припомни тези проекти.

По-интересна е обаче сметката за рехабилитираните пътища. Според съобщението на АПИ над 445 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани по ОПРР досега, като през 2020 г. са завършени 158.5 км срещу 142 млн. лв. Това прави по почти 900 хил. лв. на километър. Ако приемем, че става дума за ос "Регионална пътна инфраструктура", по която до момента са платени 326.6 млн. лв., излиза, че тази година цената на километър се е вдигнала, защото средната стойност за тези 445 км би била около 732 хил. лв.

И накрая един все така забавен факт. Основните пари за археология в държавата продължават да идват от строителството на пътища. Тази година АПИ отделя 5 млн. лв. за разкопки, което е два и половина пъти повече от цялата годишна субсидия за археология, която държавата е отделила на Министерството на културата.

Северна Ирландия остава в общия пазар

Покрай завършилия на 1 януари Brexit ситуацията на пазара в ЕС се променя драматично, но едно от важните изключения, което може да засегне български превозвачи, е статутът на Северна Ирландия. Въпреки, че е част от Великобритания, провинцията остава част и от общия пазар, като това става с налагането на де факто гранични проверки между нея и останалата част от кралството. Това значи, че влизането и излизането от ирландския остров ще остане бързо и лесно, без допълнителна документация.

Биткойнът се насочва към цена 35 хил. долара

Биткойнът бързо проби ключовото ниво 30 хил. долара и за последните два дни почти достигна 35 хил. долара за монета, преди да се понижи до 33 830. Криптовалутата поскъпна с почти 50% през декември, когато за пръв път проби кота 20 хил. долара, и продължава да поскъпва. Важен фактор за скока е това, че биткойнът все по-често се включва в глобални инвестиционни портфейли, защото притежателите му вече далеч не са само спекуланти. Инвеститорите смятат, че биткойнът може да изпълнява ролята на актив за съхраняване на стойността на фона на рекордното печатане на пари от централните банки и ниските лихви.

ЦИТАТ НА СЕДМИЦАТА

"Бойко остави зад гърба си три метра (третото е най-красивото в Европа), булевард "Витоша", магистрали до южното ни Черноморие и гръцкото море, изгради и реновира десетки пътища, църкви, пречиствателни станции, колектори, детски градини, културни центрове, спортни зали, а на финала - и Балкански поток."

Георги Марков във Фейсбук

СНИМКА НА УИКЕНДА

КАКВО СЛЕДИМ

Пристигането на втората пратка ваксини

На 4 януари на летище София ще пристигне втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването. От логистичния център на летището те ще бъдат разпределени до определени точки на страната. Не се съобщава очакваното количество, нито къде ще бъде транспортирано. Първата пратка от 9750 дози, достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември. Ваксинирането започна от София, Пловдив и Бургас, като първи получиха ваксината медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19.

Решава се контролът над американския Сенат

Във вторник гласоподавателите в щата Джорджия ще гласуват за двете сенаторски позиции, които разпределя щатът. Този избор се оказа решаващ за горната камара на американския Конгрес, защото ако демократите успеят да спечелят двете позиции, ще имат контрол над Сената. Така новоизбраният президент Джо Байдън ще разполага с мнозинство и в двете камари. Проучванията не дават категорична подкрепа на никоя от двете партии, но републиканците се опасяват, че посланията на президента Доналд Тръмп, който непрекъснато заявява, че гласуванията са опорочени и невалидни, ще отблъснат техни привърженици от урните.

В сряда Конгресът трябва да одобри официално победата на Байдън, но 12 републикански сенатори, подкрепени от вицепрезидента Майк Пенс, заявиха, че няма да гласуват "за", тъй като вярват, че изборите са били опорочени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 2

    "подкрепени от вицепрезидента Майк Пенс"
    О, не. Майк Пенс се е слял като хамелеон със стената и нищо не подкрепя. Цирка с неприемането на резултатите ще си го играят само сенаторите, Пенс само ще се блещи от председателската трибуна.

    Чудя се, като ще се правят безсмислени жестове, защо и демократите не вземат да оспорят един-два републикански щата? Тексас, Флорида, туй-онуй... След като републиканците ще се правят на луди, какво пречи?

    Нередност?
Нов коментар