🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Управляващите категорично отказват да се даде възможност за гласуване по пощата; Русия рестартира изграждането на тръбопровода "Северен поток 2"; България е в процес на подготовка на Национален план за въвеждане на еврото

Гръцкият премиер Мицотакис предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат, за да се "улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19"
Гръцкият премиер Мицотакис предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат, за да се "улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19"
Гръцкият премиер Мицотакис предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат, за да се "улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19"    ©  Reuters
Гръцкият премиер Мицотакис предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат, за да се "улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите от ГЕРБ категорично отхвърлят предложението да се даде възможност на българите в чужбина да гласуват по пощата на предстоящите парламентарни избори през пролетта. Единствената опция, която ГЕРБ ще предложи, е за гласуване на болните и карантинираните от COVID-10 в България с мобилни урни, като това ще стане с промени в закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс. Това стана ясно от консултациите за провеждане на изборите, инициирани от президента Румен Радев.

Търговците на едро се вадят от списъка на задължените лица по закона за мерките срещу прането на пари. В първия ден на новата парламентарната сесия в сряда мнозинството неочаквано форсира законопроекта на група депутати от ГЕРБ, като го гласува на две четения в един ден. Това бързане се случи, докато тече обществено обсъждане на същото предложение в проект на Министерския съвет.

Синдикатите в БТА предложиха на Народното събрание да избере за генерален директор на агенцията водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" Кирил Вълчев. Постът остана вакантен, след като през ноември почина досегашният директор Максим Минчев. Вълчев сега е адвокат на БТА.

Над 40% от българите имат роднини, които живеят в чужбина, а 27% от тях получават финансова помощ от тях. Огромно мнозинство от получаващите финансова подкрепа от чужбина пък - 80%, разчитат силно на нея. Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" за нагласите на българите спрямо емиграцията.

Свят

Русия рестартира изграждането на тръбопровода "Северен поток 2" въпреки американските санкции, които задържаха завършването на проекта повече от година. За целта ще се използват корабът Fortuna и два други плавателни съда, които могат да поставят по около 1 км тръби на ден. В зависимост от климатичните условия приключването на тръбопровода може да бъде факт до четири месеца. Проектът за 9.5 млрд. евро е един от най-спорните геополитически въпроси в Европа.

Икономиката на еврозоната върви към ново понижение в началото на годината, а пандемията ще доведе региона до двойна рецесия. Анализатори ревизират надолу прогнозите си, като отчитат връщането на карантинните мерки. Bloomberg Economics предвижда, че икономиката на еврозоната ще се свие с около 4% през първите три месеца на 2021 г., а предишната прогноза беше за ръст с 1.3%. Възстановяването може да започне през лятото, когато броят на ваксинираните нарасне.

Критикът на Кремъл Алексей Навални планира да се върне в Русия и казва, че си е купил самолетен билет за 17 януари. Това става месеци след като бе отровен в Сибир и транспортиран за лечение в Германия. "Русия е моята страна, Москва е моят град и ми липсва", заявява опозиционният лидер. Той колабира по време на вътрешен полет миналия август и по-късно стана ясно, че е бил отровен с "Новичок". Разследващи журналисти твърдят, че руското разузнаване е извършило нападението.

Икономика

9.6 % е годишният спад на износа на български стоки през ноември, показват данните на НСИ. Продажбите на машини и оборудване обаче се увеличават за втори пореден месец.

България е в процес на подготовка на Национален план за въвеждане на еврото, в който ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. Той добави, че очакванията са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. - хоризонт, който неведнъж е давал и управителят на БНБ Димитър Радев.

През първата работна седмица на 2021 г. има рязко повишаване на новите безработни. Регистрираните в бюрата по труда лица в периода 4 - 10 януари са 15 731, което е най-високият брой от третата седмица на април 2020 г. досега. В същото време започналите работа хора са изключително малко - 3346, показват седмични данни на Агенцията по заетостта, които се публикуват на сайта на НСИ.

Правителството не призна като работодателска организацията на тех компаниите БРАИТ. Посочената причина е, че тя не отговаря на изискванията в Кодекса на труда. Те са за брой членове и работещи, които представлява организацията. Преброяването на работодателски и синдикални организации е веднъж на четири години. Така статуквото с удобни събеседници на управляващите се запазва, а от БРАИТ заявиха, че ще обжалват решението в съда.

Бизнес

Покупко-продажбите на недвижими имоти през пандемичната 2020 г. са с 8.2% по-малко, отколкото през предходната година. По данни на Агенцията по вписванията (АВ) пред нея са изповядани 185 445 сделки при 201 963 през предишните дванадесет месеца. Спад се наблюдава в броя на сделките и във всеки от шестте големи града на страната, но в различна степен. В София те са с почти 5% по-малко, отколкото през 2019 г., в Пловдив - с 4.2%, а във Варна - с 2.6%.

Общо 580 са автобусните фирми, които ще получат помощ за компенсиране на загубите заради пандемията. Общият размер на средствата е около 30 млн. лв. Министерството на транспорта съобщи, че е приключило с процедурата и ще пристъпи към сключване на договорите за предоставяне на финансова помощ и с последната партида от одобрени кандидати.

Сделки и проекти

Започна кандидатстването в стартъп програмата на фонда Innovation Starter и френската Veolia. Инициативата е насочена към млади бизнеси от областта на кръговата икономика. Тези, които успешно завършат програмата и развият идеите си, ще получат финансиране до 200 хил. евро.

Нов фонд на LAUNCHub ще инвестира 44 млн. евро в млади компании от региона. Малко под половината от средствата са от ЕИБ, а останалите - от частни инвеститори. Средствата ще се инвестират в технологични фирми с продукт и клиенти, като всяка може да получи до 2 млн. евро. Амбицията на партньорите в инвестиционната компания са в близките шест месеца да вдигнат привлечените средства до общо 70 млн. евро.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM) е произвела близо 30% повече злато от дейността си в България през 2020 г. Основната причина за ръста е, че миналата година беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Увеличение има и в производството на златен концентрат от мината в Челопеч, показват данните на дружеството.

Пловдивският металургичен завод КЦМ договори последната част от финансирането за проекта си за по-ефективно използване на суровините за 130 млн. евро. След като преди година компанията подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за половината от сумата, в края на декември бяха договорени и последните 25 млн. евро от Уникредит Булбанк. Останалите средства се осигуряват поравно от Обединена българска банка и Банка ДСК.

"Лидл България" ще разшири склада и офиса в Равно поле. Проектът предвижда да се построят почти 18 хил. кв.м нови площи. Размерът на инвестицията не е обявен, като в момента търговската верига е поискала издаване на строително разрешение в община Елин Пелин. От базата PDS става ясно, че само офис сградата по идеен проект е 12 хил. кв.м.