🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат; Коронавирусът е изтрил почти 7% от икономиката на еврозоната през 2020 г.; ОИСР няма консенсус за присъединяването на България

Сваленият с военен преврат лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи получи няколко обвинения, включително за притежание на незаконни средства за комуникация
Сваленият с военен преврат лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи получи няколко обвинения, включително за притежание на незаконни средства за комуникация
Сваленият с военен преврат лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи получи няколко обвинения, включително за притежание на незаконни средства за комуникация    ©  Reuters
Сваленият с военен преврат лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи получи няколко обвинения, включително за притежание на незаконни средства за комуникация    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев обяви официално, че заедно с вицепрезидентката Илиана Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Заявката си той направи в понеделник на пресконференция, на която представи отчета си за четвъртата годишнина от началото на мандата.

Общо шест партии ще попаднат в следващия парламент след изборите на 4 април сочи проучване на "Мaркeт линкс", финaнcирaнo cъвмecтнo c bTV и прoвeдeнo мeжду 23 и 31 януари. Според данните от проучването коалиция "Обединени патриоти" остава под чертата. Междувременно и Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което партия "Атака" бе изключена от състава на коалицията, което означава, че участието на "Обединени патриоти" в изборите зависи от съгласието на "Атака". Според изследването пандемията няма да повлияе значително на изборната активност, доколкото само 1% от анкетираните казват, че тя би ги спряла да гласуват.

България продължава да влошава показателите си и вече е преминала в долната половина на категорията "дефектни демокрации". Причината е основно в загрижеността за независимостта на правораздаването и свободата на медиите, както е посочено и в последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона. Констатацията е на Economist Intelligence Unit в годишната класация за състоянието на демокрацията по света през 2020 г.

Свят

Коронавирусът е изтрил почти 7% от икономиката на еврозоната през 2020 г., показват експресните данни на Евростат. Според първата оценка на годишния БВП, базирана на сезонно и календарно коригирани тримесечни данни, икономиката в еврозоната през миналата година е намаляла с 6.8%, а в ЕС - с 6.4%. Европейската икономика се е представила най-зле в сравнение с тези на САЩ и Китай през миналата година, като последните прогнози на Международния валутен фонд сочат, че и възстановяването ѝ ще е по-бавно през тази година.

САЩ и Русия удължиха договора за контрол върху ядрените оръжия Нов СТАРТ с пет години. Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира, че така светът е станал по-безопасен. Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин са обсъждали темата в телефонен разговор преди седмица. Договорът изтичаше на 5 февруари, а администрацията на предишния американски държавен глава Доналд Тръмп отказваше да одобри удължаването.

Италианският президент Серджо Матарела даде мандат на бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги да състави ново правителство след разпадането на предишната коалиция. Матарела заяви, че Италия се нуждае от компетентно управление, което да се справи с пандемията от коронавирус и с най-тежката икономическа криза от десетилетия. Дотук се стигна след оставката на премиера Джузепе Конте миналата седмица.

Икономика

584 са сключените договори за грантовете от 30 хил. до 150 хил. лв. половин година след приключването на приема на документи по данни на Министерството на икономиката.

ОИСР няма консенсус за присъединяването на България. Това стана ясно при представянето на икономическия преглед на страната, изготвен от организацията. Изводите от него са, че прогрес има, но и поле за подобрения. България все още има дълбоки структурни проблеми - в регионален, социален, пазарен план. Страната трябва да продължи с реформите, считат от ОИСР.

Държавата е събрала повече осигуровки и данъци през 2020. Основният двигател идва от административното вдигане на минималната работна заплата и от увеличените заплати на учители, медици, държавни служители. При основния данък, който пълни бюджета - ДДС, има ръст с 10% на събраното от сделки в страната и спад при тези от внос (18%). Годината завършва с номинално 570 млн. лв. (ръст от 1.6%) повече събрани приходи от данъци спрямо предкризисната 2019 г.

Варна расте дигитално, Русе, Търново и Габрово са в очакване. Броят на работещите в ИКТ сектора в Североизточна България нараства с 1200 души до 4500 между 2013 и 2019 г. Увеличението идва предимно от Варна, която се бори за второ място в страната по ръст на дигиталния сектор с Пловдив, съдейки по последните данни на Института за пазарна икономика. Според икономистите има тенденции, които показват, че в Северен Централен регион също може да се очаква ръст в близко бъдеще.

Бизнес

Туроператорите ще кандидатстват от 8 февруари за грантовете от 4% от оборота. По мярката са отделени 51 млн. лв. "приоритетно" за възстановяване на пари на клиенти за нереализирани пътувания и за компенсиране на загуби от това. Това ще е втората схема за подпомагане на бранша. Първото раздаване на 10 млн. лв. трябваше да осигури до 10% от оборота на компаниите за 2019 г., но заради ниската сума и огромния интерес в крайна сметка фирмите получиха грантове от 1%.

Близо 12 хил. компании по-малко са регистрирани през 2020 г. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена за "Капитал". Най-малко фирми са се появили през второто тримесечие, след като през март в страната беше въведено извънредно положение. Ограниченията по време на локдауна вероятно са причината и за спада от 10% в броя на дружествата, които са прекратили работа (заради фалит или ликвидация например).

Сделки и проекти

Фондът за инвестиции в злато на "Експат" вече се търгува на борсата в София. Expat Gold е с борсов код GLDX на БФБ и от вторник дяловете му са достъпни за търговия през всеки борсов посредник в България. Активите му се инвестират в ETF върху златото, както и фючърси върху благородния метал, като няма да купува физическо злато. Целта му е да следва възможно най-близко доходността на LME PM Price Reference - Gold, обявявана от бенчмарк администратора си London Metal Exchange.

Екуити фондът на ББР придобива 20% дял в "Колев и Колев" срещу 1 млн. лв. "Фондът за капиталови инвестиции", който е част от групата на държавната Българска банка за развитие, е новият миноритарен акционер на производителя на детски обувки "Колев и Колев" с 20% дял. За инвестицията, която е в размер на 1 млн. лв., става ясно от вписване в Търговския регистър.

Noble Graphics е най-ефективната рекламна агенция за 2020 г. Тя беше отличена в 13-ото издание на един от най-важните конкурси в рекламния бранш - "Effie България". Наградата за най-ефективен рекламодател спечели дългогодишният клиент на агенцията "Kaufland България".

Peek & Cloppenburg отваря трети магазин в столицата. Обектът ще отвори на 4 март в Sofia Ring Mall, ще заема два етажа с обща търговска площ над 3000 кв.м. Ще бъдат представени около 100 различни бранда, разделени по етажи на мъжка и дамска мода. Сред тях са Armani Exchange, BOSS, HUGO, JOOP!, Marc O'Polo, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, S.Oliver, както и собствените марки на веригата като Jake*s и Review.
Все още няма коментари
Нов коментар