🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Elliott Management съди Лондонската борса заради спирането на търговията с никел

Хедж фондът иска обезщетение от над 450 млн. долара

Решението за спиране на търговията последва 250% ръст в цената на никела до рекордните 100 хил. долара за тон.
Решението за спиране на търговията последва 250% ръст в цената на никела до рекордните 100 хил. долара за тон.
Решението за спиране на търговията последва 250% ръст в цената на никела до рекордните 100 хил. долара за тон.
Решението за спиране на търговията последва 250% ръст в цената на никела до рекордните 100 хил. долара за тон.

Американският хедж фонд Elliott Management съди Лондонската метална борса (LME) за повече от 456 млн. долара заради решението й да спре търговията с никел през март след безпрецедентен скок в цената на метала. Elliott оспорва решението на борсата да отмени сделките, които според нея фондът е направил в ранните часове на 8 март, твърди Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), която притежава LME.

Elliott е завела делото с две от своите компании, Elliott Associates и Elliott International, срещу две отделни части от борсата - LME и клиринговата й къща LME Clear. Делата са били заведени на 1 юни във Върховния съд на Англия, каза собственикът Hong Kong Exchanges and Clearing. "Ръководството на LME е на мнение, че искът е неоснователен и LME ще го оспори енергично", обявиха от HKEX в понеделник.

Делото на базираната във Флорида група, която е основана от милиардера Пол Сингър, твърди, че анулирането на сделки с никел на 8 март е "незаконно на основание на публичното право и/или представлява нарушение на човешките права на ищците". Това ще допринесе за проблемите на борсата, която се бори за възстановяване на репутацията си на водещо място в света за търговия с промишлени метали, включително никел, който най-често се използва за производството на неръждаема стомана и батерии за електрически превозни средства.

В чий интерес действа борсата

LME спря търговията с никел рано на 8 март и ретроспективно отмени сделките в осемте часа преди спирането. Това беше първият път, когато тя замрази търговията с метал след разпадането на международния калаен картел през 1985 г. и 145-годишната борса беше подложена на критики от търговци за начина, по който се справи с кризата.

Решението за спиране на търговията последва 250% ръст в цената на никела до рекордните 100 хил. долара за тон. Това се получи в резултат на желанието на банките и брокерите да затворят част от голяма позиция, натрупана от Сян Гуанда - милиардерът, основател на водещия производител на неръждаема стомана в Китай Tsingshan Holding Group.

AQR Capital Management, един от най-големите хедж фондове в света, вече проучва правни възможности в спора си, казаха хора, запознати с въпроса пред Financial News London. Основателят на фонда обвини LME, че "обръща сделките, за да спаси любимите си приятели и да ограби клиентите, които не са й приближени". LME отрече компанията майка HKEX да е повлияла на решението.

Този ход също така подтикна финансовите регулатори в Обединеното кралство да започнат преглед на "разрушения пазар" на договори за никел през периода. Органът за финансово поведение и Английската централна банка заявиха, че ще търсят начини, по които LME може да подобри своето управление, надзор на пазара и управление на риска. Разследването започна през април, като новини относно развитието му липсват.

Главният изпълнителен директор на LME Матю Чембърлейн се отказа от решението си да напусне и да поеме стартиращата компания за цифрови активи Komainu през април, тъй като борсата се бореше да възстанови репутацията си. Той също така започна преглед на създалия се хаос пазара на никел. LME заяви, че една от причините да не реагира по-рано на движението на цените на никела е, че не знае точно колко бизнес се извършва извън борсата чрез деривати. Чембърлейн се опитва да прокара план за по-редовно отчитане на тези позиции във всички физически доставени метали на LME, но членовете традиционно се противопоставят на подобни ходове за по-голяма прозрачност.

Все още няма коментари
Нов коментар