🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Летищните подаръци на властта - за аерогарата в София и за Вълка, най-добрите банки на 2020 г.

Търгът за 5G честотите беше кратък и без драматична война, търсенето на жилища съживява Имотния пазар

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. На прощаване властта даде летище София. Въпреки спорната процедура, голямата отстъпка от властта и политическите протести на финала

На последното си заседание преди новия парламент, в който ГЕРБ губи властта, кабинетът на премиера Бойко Борисов гласува финално бъдещето на концесията на летище София. Дружества на базирания в Париж фонд Meridiam в партньорство със строителя Strabag (1%), обединени в софийската компания "Соф кънект", си издействаха да не плащат концесионно възнаграждение през първите 10 години, а да платят въпросните 245 млн. евро през последните 35 години на договора. Голяма част от тях ще бъдат изядени от инфлацията. А по сметките на Ивайло Мирчев от "Да, България" нетната загуба за страната ще е 98.8 млн. евро.

Конкурсът за столичната аерогара се развива вече почти три години, но е на фокус на публика и опозиционни политици от месец, когато стана известна огромната отстъпка към концесионера от досегашните управляващи. Официално те не бяха анонсирали кога смятат да гласуват допълнителния анекс към договора. Действието се чакаше от седмици, но заради шума и изборите го отложиха. И в първия удобен момент след вота го гласуваха. Прочетете тук.

2. Управляващите направиха голям летищен подарък и за Румен Гайтански-Вълка. Концесията му за гарата в Горна Оряховица няма да се развали

Освен за концесионера на летище София на прощаване кабинетът на ГЕРБ прояви свръхщедрост и към концесионера на летище Горна Оряховица. Аерогарата се управлява от компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Той през последните години привлече вниманието като индиректен получател на кредит от 150 млн. лв. от Българска банка за развитие. Както и с огромен хотел, изникнал без строителни книжа в държавната гора на ловно стопанство "Искър", в близост до софийския язовир. За разлика от хотела, който беше построен със завидна скорост, повереното му летище Горна Оряховица не може да се похвали с такива успехи.

Договорът с концесионера влезе в сила през юли 2016 г. Концесионерът пое ангажимент да инвестира 32.1 млн. лв. за 35 години, като 22.4 млн. лв. от тях трябваше да бъдат вложени през първите 4 години. Те изтекоха през 2020 г., като към момента по данни на министерството на транспорта инвестициите в летището са 5.6 млн. лв., или далече от поетия ангажимент. Вместо концесията да бъде отнета поради неизпълнението на договора, на последното заседание на кабинета на Бойко Борисов, без да е обявено предварително, беше гласувано срокът за изпълнение на въпросните инвестиции да бъде удължен с още 4 години. А планирани съществени конкретни подобрения като удължаването на пистата съгласно одобрения генерален план вече се споменават като нецелесъобразни. Подробности - в този текст.

3. За десета година "Капитал" подрежда най-добрите банки в класацията К10

Годината на отложените проблеми. Така може да се определи накратко банковата 2020 г. Ударът на пандемията върху кредитополучателите - и граждани, и фирми, беше леко притъпен от различни правителствени мерки, компенсиращи стопяващите им се доходи. Така месеците на принудително затваряне за много бизнеси, плачевният туристически сезон и повишената безработица не произведоха висока приливна вълна от лоши заеми. За това спомогна и кредитният мораториум, който позволи на засегнатите от кризата временно да не правят вноски по кредитите си, без банките да трябва автоматично да ги поставят в графа "Необслужвани".

През 2021 г. тези апарати за изкуствено дишане поетапно ще се изключват и истинските щети от кризата ще започнат да проличават. Банковият сектор има готовност за това - още през миналата година започнаха да се начисляват ударно провизии за бъдещи загуби, които свиха печалбата наполовина. По предписание на БНБ също така втора поредна година не се разпределят дивиденти, което сумарно добавя над 2 млрд. лв. капитал - той също при нужда ще послужи да се абсорбират загуби. Така изглежда едрата картина на сектора. Тазгодишната десета поредна класация на "Капитал" на най-добрите банки в страната обаче дава и някои дребни щрихи.

4. Търгът за 5G честотите беше кратък и без драматична война. А1 взе най-атрактивната лента след малко наддаване

Войната беше кратка, а разгарът й опроверга очакванията за дълга, оспорвана и по-доходоносна за държавата битка. Обобщението е на проведения във вторник търг за 5G честоти в обхват 3.6 GHz, в който трите телекома се бореха в тайно наддаване. Може би и очакванията бяха твърде големи поне откъм как ще се развърже интригата след нажежените страсти между операторите преди насрочването му. Положителното е, че след конкурса телекомите могат окончателно да се съсредоточат върху плановете си за предлагане на 5G услуги. Всеки от тях обаче има различни стратегии и срокове.

Видимият резултат от предавания онлайн търг на Комисията за регулиране на съобщенията е, че и трите големи оператора вече имат ленти по 100 MHz в обхват 3.6 GHz. С разпределението на новите честоти може да бъде даден официалният търговски старт на 5G услугите на нашия пазар. Тук телекомите имат различни планове. Вижте тук.

5. Търсят се жилища за живеене. През първото тримесечие пазарът е активен, сделките са повече, отколкото през 2020 г. и 2019 г., цените пъплят нагоре

Първото тримесечие на 2021 г. донесе активен, жив и работещ пазар на недвижими имоти в България. През периода са сключени повече сделки, отколкото по същото време и на 2020 г., и на 2019 г. По данни на Агенция по вписванията изповяданите сделки са 43 369, което е със 15% повече от същия период на 2020 г. Това, че има ръст, не е изненада, предвид че втората половина от миналия март попадна в обсега на първия локдаун и тогава сделките рязко пресъхнаха. Нарастване от 8.4% обаче има и в сравнение с началото на 2019 г., която се смята за силна година на имотния пазар. Данните в случая включват само покупко-продажби с нотариален акт. Сделките и ръстът идват най-вече от жилищния сегмент, като търсени са и парцелите за еднофамилни къщи.

Като основни фактори за засилената пазарна динамика от агенциите очертават поне три: нарастващите спестявания и нулевите или отрицателни банкови лихви по депозитите; усещането, че времето на рекордно ниските лихви по ипотечните кредити започва да изтича; и нарастващото желание на хората да променят към по-добро жилищния си статус, съчетано с благоприятната пазарна конюнктура за това. Още по темата - в този текст.