🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Парламентът прие ветото на президента срещу "бързата писта" за големи инвестиционни проекти; Икономиката на САЩ нарасна по-слабо от очакваното през първото тримесечие на 2024 г.; Населението на България продължава да намалява и застарява

Визита във Венеция беше първото пътуване извън Рим на папа Франциск от седем месеца насам
Визита във Венеция беше първото пътуване извън Рим на папа Франциск от седем месеца насам
Визита във Венеция беше първото пътуване извън Рим на папа Франциск от седем месеца насам    ©  Reuters
Визита във Венеция беше първото пътуване извън Рим на папа Франциск от седем месеца насам    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев за промените в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за опазване на околната среда, с които бе направен опит за въвеждане на "бърза писта" за големи инвестиционни проекти - със съкратени срокове за екооценки, въвеждане на мълчаливо съгласие и наново ограничаване на съдебния контрол до една инстанция. В подкрепа на закона във вторник гласуваха само от ГЕРБ и ДПС, които внесоха спорните промени.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings прогнозира, че заради продължаващата политическа нестабилност и предсрочните избори срокът за въвеждане на еврото ще се измести по-късно през 2025 г. Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България - BBB с положителна перспектива, най-вече заради силната външноикономическа и фискална позиция на страната, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев се оттегля от клуба, след като в продължение на осем години беше начело на управлението му. Притежаваните от него и сина му акции ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука", съобщиха от клуба.

Министерството на регионалното развитие обяви две нови назначения. За изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е назначен Момчил Терзийски, а Венцислав Атанасов е назначен за член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Свят

Китайският президент СиЦзинпинще посети страни отЕвропейския съюз за първи път от пет години - с ясно послание: Пекин предлага много повече икономически възможности за блока, отколкото САЩ искат да признаят. Според Министерството на външните работи в Пекин Си ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май. Тези страни търсят инвестиции от Китай въпреки множеството проверки на ЕС за индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на официални лица от Вашингтон за рисковете.

Икономиката на САЩ нарасна по-слабо от очакваното през първото тримесечие на 2024 г. Годишният темп е едва 1.6%, но ценовият натиск беше по-силен от очаквания. Данните за растежа бяха далеч под очакванията на анализаторите за повишение 2.5% и ревизирания темп 3.4% за четвъртото тримесечие. Но тези за инфлацията бяха по-високи от прогнозираните, което постави под съмнение възможността за намаляване на лихвите от Федералния резерв.

Европейският съюз започва разследване на социалните мрежиFacebook и Instagram за потенциални нарушения на правилата за управление на съдържание. Ще бъде проверявано как Meta управлява реклами, включително и с политическо съдържание, за да установи дали има нарушения на Закона за цифровите услуги. Според Politico в мрежата вървят прокремълски рекламни кампании с цел влияние върху изборите за европарламент. Медията е установила, че те са купени от фалшиви акаунти.

Икономика

35% са нараснали продажбите на електрически автомобили в света през 2023 г. Или близо 14 млн. броя по данни на Международната агенция по енергетика.

Процесът на намаляване и застаряване на населението на България продължава. Само за една година то се свива с 2229 души, или с 0.03%, до 6 445 481 души, показват данните на НСИ към края на 2023 г. Това обаче е и годината с най-малък спад на населението, откакто се поддържат тези данни - 2002 г. Те показват още значителен положителен механичен прираст - с почти 41.6 хил. души. Почти 57 хил. души, предимно от Турция, Украйна и Русия, са избрали да живеят в България, докато 15 хил. са променили адреса си от тук на някъде в ЕС. Другото, което отбелязва ръст, е раждаемостта, но смъртността остава висока - 15.7 промила, докато средно за страните членки коефициентът е 11.5 промила.

Нулевата ставка по ДДС, с която се облагат хляб и брашно, ще продължи да действа поне до края на годината. Ресорният закон предвиждаше преференцията да е до средата на годината, но депутатите решиха да я удължат в последния ден на работа на това Народно събрание. Освен това се прие търговската надценка за бял хляб, добруджа и типов да не е повече от 15% над стойността на продуктите по фактура, издадена от производителя им. Мярката влиза в сила от 1 юли и ще действа до края на годината.

Бизнес

Фалитите в България са намалели с над 10% през 2023 г., като страната е една от трите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в които е отчетен спад. За миналата година броят на обявените в несъстоятелност дружества на местния пазар е бил 476 в сравнение с 532 през 2022 г. и 516 през 2021 г. Общо за региона увеличението е с близо 39%, движено в основна степен от Унгария (+152%) и Полша (+71%), показват данните на компанията за застраховане и управление на кредитен риск Coface. Прогнозата й е, че общата възходяща тенденция за региона ще се запази и през 2024 г., но при доста по-умерени темпове.

До две години работещите в онлайн платформи ще бъдат с трудов договор, след като Европейският парламент прие първата в ЕС такава директива. Тя урежда трудовите права на хора, работещи през онлайн платформи, като доставчици на стоки и храна, куриери, преводачи, домашни помощници и гледачи и таксиметрови шофьори. Държавите от съюза ще са задължени да регламентират работещите в онлайн платформи в трудовото си законодателство. Правилото ще бъде, че отношенията между платформата и служителите са трудови правоотношения, когато платформата има ръководство и контрол.

Сделки и проекти

Най-голямата инвестиционна програма от влизането на германската Aurubis в страната през 2008 г. ще бъде изпълнена през следващите четири години в медодобивния завод край Пирдоп и Златица. До края на 2027 г. компанията ще вложи общо 400 млн. евро (800 млн. лв.) в увеличаване производството на чиста мед, изграждане на още соларни паркове за собствени нужди, подмяна на оборудване с енергийно ефективно и други проекти. Това ще засили позициите на "Аурубис България", която е най-голямата компания в страната с 8.2 млрд. лв. приходи за 2022 г., на пазар, където търсенето на мед расте.

BlackPeak Capital се включи в увеличение на капитала на публичния "Бианор холдинг", като записа акции за 13.3 млн. лева и така се сдоби с близо 30% дял. Инвестиционната компания има един вече инвестиран фонд и един в активна фаза на търсене на нови вложения. Вторият стартира през 2022 г. и разполага със 126 млн. евро, като половината от сумата вече е насочена към дружества, но този път не само български, а и от региона. От своя страна технологичният "Бианор холдинг" увеличи капитала си с общо 20 млн. лв. и планира да насочи средствата към нови придобивания, след като през миналата година купи четири български дружества.

Най-голямата минна компания в света BHP обяви, че е предложила 39 млрд. долара за придобиването на конкурента Anglo American. По този начин австралийската компания иска да разшири медното си портфолио, тъй като търсенето на суровината се увеличава значително през последната година. Желанието за отказване от изкопаемите горива допълнително ще покачва нуждата от мед през следващото десетилетие, тъй като се използва в проектите за възобновяема енергия. Сделката би направила BHP най-големия производител на мед в света от трети в момента. Комбинираната група ще генерира повече от 2 млн. тона мед годишно, около 10% от световното предлагане.
Все още няма коментари
Нов коментар